Masz wtrysk gazu i interfejs do tego?
To jest widok strony w wersji do druku
Masz wtrysk gazu i interfejs do tego?
Nie wiem , mam gaz chyba jakies jednej z pierwszych generacji . musze sobie sam przełączać przyciskiem benzyna/gaz . Gaz mam firmy stako .
I generacja w tym silniku? Zbrodnia
To masz chyba mieszalnik a nie wtrysk.W takim wypadku sonda jest emulowana i w czasie jazdy jest niepotrzebna.Wrzuć jakieś zdjęcia spod maski.
Jutro zrobie zdjęcie i wrzuce, teraz nie mam jak. Czyli spalanie 15 - 17 litrów moze nie byc spowodowane uszkodzoną sondą?
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
To jakie mogą byc inne przyczyny ? dobra jutro zrobie te zdjęcia i pomyślimy dalej.
Turek86 piszesz że zbrodnia w tym silniku a sam masz mieszalnik pod maską.Oj nieładnie.
Uszkodzoną sondę jeżeli tak jest to trzeba wymienić.Potem sprawdzić standardowo świece,przewody,filtr powietrza itd.Na końcu regulacja instalacji LPG i jazda próbna przynajmniej 60-80km.
Ja mam u siebie najtańszą instalację LPG na wtrysku.Sterownik Compakt ct-4 z którego wszyscy się śmieją że syf.Kupiłem interfejs LPG u Viakena.Ściągnąłem program ze strony producenta sterownika i potem kilka godzin orki z laptopem w samochodzie,czytanie instrukcji i samochodzik śmiga aż miło.Najlepsze jest to że gazownik który zakładał instalację chyba do dzisiaj nie rozgryzł tego sterownika do końca.jak byłem na przeglądzie gwarancyjnym tak mi namieszał z ustawieniami że samochód mało palił ale więcej jak 110 km/h nie szło z niego wyciągnąć.Na szczęście miałem u siebie na lapku kopię zapasową ustawień kilka kliknięć i wszystko wróciło do normy.
a to co źle że pierwszej generacji czemu ?
http://www.alejasamochodowa.pl/p,pl,...da+lambda.html
http://www.alejasamochodowa.pl/p,pl,...da+lambda.html
która z tych dwóch będzie lepsza? oczywiście zakładając ze one pasują do mojego auta no ale rok i numer silnika sie zgadza to chyba bedą pasowały. Świece i przewody są nowe załozone NGK i filtr powietrza stozkowy bo tamten wystrzelił.
Gdybym ja zakładał tę instalację to nie byłaby to II generacja :D O stożkach też ludzie piszą, że mają problemy itp chociaż tutaj problem leży raczej w innym miejscu. A spalin wychodzi dużo? Nie pachnie czasem za mocno gazem? Te świece sprawdź to będzie już jakiś krok do przodu.
No czasem pachnie gazem za mocno i spaliny tez pachną gazem , jutro sprawdze Świece.
Instalacje pierwszych generacji nie wtryskują gazu tylko pracuja powiedzmy na zasadzie uproszczonego gaźnika.Gaz leci sobie raz więcej raz mniej w zależności od obciążenia silnika i uchylenia przepustnicy.Nie jest tak dokładnie dozowany jak wtrysk dla każdego cylindra osobno.Takie instalacje muszą palić więcej jak wtryskowe ale 15-17 litrów to już duża przesada.Trzeba coś z tym zrobić.
No mam nadzieje ze cos z Tym zrobimy , chyba w końcu trafiłem do odpowiednich specjalistów ;)
Ok ja ide spać bo jutro do roboty . Jutro porobie to co mi tu dzisiaj zaleciliście i zdam relacje około 20 będe juz na forum i bede wiedział wiecej ;)
Wątek widzę się rozwinął ;) Pokrótce - błąd lambdy wcale nie musi oznaczać jej uszkodzenia. Mało z tego - jeżeli auto ma instalacje II lub co gorsza I generacji to lambda jest emulowana i na ECU może taki błąd się pokazywać - jest to normalne. Czasem zwiera się też sygnał lambdy do masy ale różne ECU różnie to interpretują. W instalacjach II gen lambda pracuje cały czas ale do żeby ją spr trzeba się wpiąć przed sterownikiem gazowym bo ten dalej sygnału do ecu nie daje (na benzynie centralka gazu jest przeźroczysta dla sygnału). Jeżeli już masz pewność, że lambda jest kaput to nowa TYLKO NTK lub Bosch z wskazaniem tej 2giej bo NTK potrafią podrabiać. 100zł za sondę to kwota za niska. Ja za oryginał bosch'a dawałem niecały rok temu 260zeta po zniżkach. Jeszcze inna sprawa, że ten miernik co masz może nie pokazać dobrych wyników - zbyt mocno je uśrednia.
Widziałem filmik na youtube gosc ma taki sam miernik co ja , i podłącza go do bravo 1.6 i tam pokazuje tak jak powinien czyli w zakresie od 0 do 1 V . Dobra ide jeszcze raz sprawdzić sonde po wczesniejszym odłączeniu akumulatora i sprawdze spalanie na świecy wrzuce wam zdjęcie świecy i powiem co z lambdą.
No więc , juz sprawdziłem . Po odłączeniu akumulatora na około godzine sprawdziłem sonde lambda , prawie wcale nie dawała napięcia nie mówiąc juz o skokach od 0 do 1 V . przy mocniejszym przygazowaniu dawała napięcie do 0.2 V potem znowu spadało . Gdy trzymałem gaz to napięcie tak około 0.2 V sie utrzymywało . Czyli sonda najprawdopodobniej jest uszkodzona . Sprawdziłem równiez spalanie na Świecy... wrzucam fotki świecy ponizęj oraz porobiłem fotki mojego silnika . Co dalej ??Załącznik 7551Załącznik 7552Załącznik 7553Załącznik 7554Załącznik 7555Załącznik 7556Załącznik 7557
Ty tą sądę mam nadzieje sprawdzasz na rozgrzanym silniku? Sonda musi być gorąca aby działała, silnik musi już swoje pracować..
Świece wyglądają dobrze chociaż te fotki to pożal się..
tak na rozgrzanym silniku sprawdzam
Jak na moje to świeca ma jakieś 1-1,5mm szczeliny miedzy elektrodami stanowczo za dużo.Na LPG jakieś 0,8-0,9mm max.Mieszalnik do gazu tez raczej nieciekawie wpięty na tej rurze.Zobacz u Turka86 w profilu ma zdjęcie spod maski i mieszalnik jest jakieś 5-10cm przed przepustnicą.W twoim wypadku teoretycznie na dłuższej drodze dolotu gaz powinien się lepiej wymieszać z powietrzem ale po gwałtownym zamknięciu przepustnicy w dolocie robi ci się małe bomba gazowa.Przez to rozerwało filtr jak pisałeś.Jaki duży jest wlot powietrza do filtra?
Wlot powietrza do filtra to 4 dziurki około 1,5 cm oraz chyba 2 lub 3 dziurki mniejsze moze z okolo 0,5 cm . Mowie tu o dziurkach w tej doniczce która jest założona na stożek. Gdy było wiecej dziurek to auto nie chciało się wkrecać na obroty . A bez doniczki to wogóle po przełączeniu na gaz auto gasło . To mnie troche dziwi bo widziałem u innych na necie ze mieli odkryty stożek ale nie jestem pewien czy mieli gaz , ale chyba tak . Co do przerwy na świece to moj ojciec je zakładał i nie wiem jaka tam jest przerwa. Musiałbym wykręcić i sprawdzić . a które to jest mikser od gazu ?
Już wiem o który przewód od mieszalnika Ci chodzi . widziałem zdjęcia turka . Czy oprócz wybuchów w czyms jeszcze moze przeszkadzac miejsce wpięca mieszalnika u mnie ? . Bo u Turka tez chyba wybucha bo ma antywybuch na filtrze.
Sorki ale pomyliłem u ciebie obejmę podtrzymującą rurę z mieszalnikiem.Zmyliła mnie ta wtyczka tam umocowana.Ty masz mieszalnik przed kolankiem chyba że się mylę.Co do klapki antywybuchowej to montowali je standardowo w pierwszych generacjach LPG.Co do otworów to jak dla mnie stanowczo za mało.Zobacz ile potrzebuje silnik do napełnienia cylindrów powietrzem żeby dobrze spalić benzynę.
Jak jest troche wiecej dziurek to juz nie chce chodzic dobrze na gazie... to wydaje sie podejzane no nie? moze od sondy uszkdzonej tak jest ?> , na benzynie normalnie. Tak mam mieszalnik przed kolankiem.