przeczyść dół obudowy i miejsce mocowania centralki, i od wtyczki idzie masa na tunel to też sprawdź
To jest widok strony w wersji do druku
przeczyść dół obudowy i miejsce mocowania centralki, i od wtyczki idzie masa na tunel to też sprawdź
Kontrolka jest tak w liczniku zrobiona, że wyciągnięcie centralki powoduje jej zapalenie ;) Wszystko się zgadza.. Ja bym sprawdził czy centralka ma prawidłowe zasilanie i masę i jeżeli wszystko na kablach jest ok to zmienił centralkę jednak.. Ew. można by spróbować podłączyć ją na stole i podpiąć się do niej fesem (trochę zabawy ale w sumie 3 kable i powinno hulać).
Zrobię tak, że dokonam pomiaru napięcia zasilania na złączu centrali, jeśli jest ok, a centralka mimo to pokazuje błąd zbyt niskiego napięcia to wywalam ECU airbagów i zakładam inny.
Tylko uważaj tam, żeby Ci się miernik nie omsknął bo jakby jasie wywaliło to raczej mogłoby to szkód narobić.. (i nie szkody materialne są najważniejsze).
EE luzik zważywszy na to iż piny do detonacji są po drugiej stronie złącza ponadto musiałbym jednocześnie podać plus i masę na piny poduszki ( chyba ) :D
Ot.
Ostatnio gdzieś widziałem jak facetowi pod kosiarkę (traktorek) wsadzili poduszkę powietrzną. Opalił ją i w tym momencie wybuchła, facet nieźle poleciał ...
także uważaj ;)
Koniec Ot
No i pomierzyłem napięcie na kostce zasilającej centralkę ponad 12 V na wył. silniku i kolo 14 v na zapalonym, więc raczej centrala jest uszkodzona z niewiadomych przyczyn, bo pokazuje zbyt niskie napięcie akumulatora, a poniżej 9V to na pewno mi nie spada bo nówkę akumulator mam zainstalowany.
A masę też sprawdzałeś?
sprawdź opór na masie albo chociaż przejście, ale to będzie centralka dupnięta mówię ci
Ja już odkryłem co jest nie tak z moją, ale żeby ją zrobić musiał bym nową płytkę zrobić i polutować wszystko
Uchol a co jest z Twoją centralką?
A tam nie można dostac centrali.... :Sensor AirBag Bravo/Brava/Marea 464793640 (3031592622) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Już zamówiłem zobaczymy jak przyjdzie. Jak nie zadziała to robię zwore przez rezystor do masy i mam gdzieś tą centralke...:/
SENSOR AIRBAG FIAT BRAVO BRAVA 00464793640 (3028638523) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
moto.allegro.pl/sensor-air-bag-fiat-bravo-brava-marea-i3028755545.html
SENSOR AIR BAG FIAT BRAVO 46768868 5WK42811 (3046106422) - motoAllegro
FIAT BRAVO MAREA SENSOR PODUSZEK 46768868 5WK42811 (3087621985) - motoAllegro
BRAVO BRAVA MAREA 96-02 SENSOR STEROWNIK PODUSZEK (3056011332) - motoAllegro
FIAT BRAVO MAREA SENSOR PODUSZEK 46768868 5WK42811 (3060734775) - motoAllegro
Szukałem po numerze 46768868 - sam mam taką i jest na 2 poduchy, jest tego więcej na alledrogo.
A znajdziesz mi na 100% pewną centralke?? Właśnie w tym jest problem, że fakt faktem ciężko dostać, bo ja też jestem za tym, że jeśli jest coś w aucie to ma działać nienawidzę półśrodków... :/ Więc proszę o konstruktywne porady...
No w tym pierwszym linku piszą o wykasowanej pamięci błędów sensora więc powinien być ok..
No wiem ale jest drogi na razie kupiłem ten tańszy jest czas na zwrot 10 dni jak będzie lipa to odeślę i kupię ten drugi ;)
Jest spory wybór tych centralek w różnych wersjach więc trzeba podzwonić i popytać co mają i czy gwarantują,że będzie działać.
Ja mam 46413633 i jak jest mała płytka odpadły od niej styki ale razem z kawałkiem płytki porobię fotki i pokaże co jest pięć