grzałka, grzałka :smile:
To jest widok strony w wersji do druku
stało w garażu gdzie było 2-3 stopnie plus teraz stoi na mrozie. Po zapaleniu chodzi cholernie nie równo krztusi się ale nie gaśnie po ujęciu gazu jak się zagrzeje to gaśnie po ujęciu gazu albo sam wkręca sie na obroty 3tys i więcej. Pomaga tylko wyłączenie zapłonu. Świece nowe kable nowe krokowiec nowy ale zauważyłem różnice poprzedni krokowiec miał końcówkę typu stożek a ten nowy jest tak jak by kapelusz. Nie wiem co mu dolega nie śpię po nocy i myślę... Może komputer zwariował? nie wiem. Wiem że jak zimny odpalę to widać ze krokowiec nim steruje ale po przegazowaniu gaśnie.... pomocy....
A może cewkę szlak trafił. Mówisz, że pracuje nie równo - jak wyglądają świece? Może okopcone? Ja bym zaczął chyba od tego, potem może układ paliwowy. Wątek zaczyna się tak mętnie - od czego to się zaczęło? Było ok i co?
nie było ok zawsze obroty były ciut za wysoki często sie zawieszały przy 1tyś 1,5 tyś jednak dało sie sie odwiesić po przegazowaniu. ale dawało to efekt na krótko. Pierwsze co zrobiłem zmieniłem krokowca obroty tym razem zaczęły skakać aż po 2 tyś i zaczął gasnąc jednak przy okazji przy zmianie biegów po ujęciu gazu obroty dalej rosły poczym po pewnym momencie opadały. Dlatego zmieniłem czujnik położenia przepustnicy.
coś mi sie wydaje ze to wina krokowca bedzie ;)
Może być krokowiec, może być też CPP, krokowiec możesz odpiąć na wszelki i sprawdzić czy tak głupieje (przygasać może ale sam sobie obrotów nie powinien windować).
Zmieniłem krokowca na tego starego auto wykręca sie na 4tys obrotów i nie chca spadać jedynie jak lekko musnę pedału gazu potrafią spaść do 900 po czym znów niepewnie zaczynają rosnąć. Super w trasie mam jak by tempomat... Ale na takie akcje typu 4tys obroty na zimnym silniku to brzmi jak zarzynanie... sam chce sie zarżnąć.;/
Chwile temu przeprowadziłem test odpiąłem krokowca zapalił i trzyma równe 2 tyś obrotów ale po każdym przegazowaniu nawet nie smie zgasnąć bo zatrzymuje sie na 2 tyś...
Bo jeżeli był odpięty krokowy to komputer przeszedł w tryb awaryjny. Ja obstawiam krokowy i na Twoim miejscu szukałbym oryginału ...
A może czujnik przepustnicy się nie zaadaptował? Kiedyś jak odpinałem krokowca to silnik miał z 1tyś -1500 obrotów i po ujęciu gazu przygasał. A tu? od razu 2 tys i niema rady;/ cholera niema tu jakiegoś specjalisty z okolic bielska -cieszyna?
A jesteś pewien, że przepustnica się nie blokuje i domyka? Może linka gazu za bardzo naciągnięta? Ewentualnie jakieś lewe powietrze, ciężko powiedzieć
Lewe powietrze zlikwidowane wszystkie uszczelki zmienione przepustnica domyka się linka jest idealnie naciągnięta... komp wywala błąd sondy lambda którą jutro zmieniam niczego więcej nie wykrywa. Choć czuje zę problem będzie z czujnikiem przepustnicy i jego adaptacją oraz krokowcem i też jego adaptacją..;/
Ja bym jeszcze sprawdził przewody idące do sondy i spróbował z oryginalną sondą z jakiegoś rozbitego palio/siena
Błąd błędem ale lambda coś działa? Trzeba by zobaczyć jakie napięcie daje, na kompie i na mierniku.. Jak ma np. gdzieś lewe powietrze, wkręca się sam do 4tyś obrotów to trudno żeby interpretował lambdę jako sprawną ;)
ustawiłem czujnik położenia przepustnicy inaczej bo niestety pozycja montażowa tego czujnika jest taka że trafia na martwa strefe i był założony tak że zbyt duży naciąg był przez co komputer interpretował że przepustnica jest lekko otwarta. Dałem stary krokowiec co prawda sie zacina jak cholera bo ustawia obroty 1500 1400 nawet 2tyś ale po przegazowaniu spada na 900. Tamten krokowy zwróciłem lecz nie da sie dostać krokowca takiego typu jak mam ja..;/
Niestety ale jak czujnik przepustnicy ustawiłem jak trzeba świeci marchewa.. która gaśnie tylko przy mocnym przyspieszaniu ale potem znów sie zapala. No i niepokojący objaw szarpanie przy hamowaniu silnikiem
Właściwie z nowym regulatorem biegu jałowego silnika 1.4 tym bardziej oryginalnym jest problem z kupnem. Może ktoś już próbował zastosować z silnika 1.6 tylko przełożyć sam zawór w postaci grzybka. Wydaje mi się, że powinno zdać egzamin. Aaaa jeszcze jedno nie sugerujcie się parametrami CPP z książki Zebowicza bzdury pisze i nie tylko w przypadku tej części. Proszę Cię po raz kolejny o proste wartości, które zmierzysz zwykłym omomierzem. Wartość w położeniu "zero" i czy podczas przyspieszania wartość zmienia się płynnie i do jakiej wartości dochodzi w pozycji "max". Myślę, że zrozumiesz o co mi chodzi.
Rezystancja zmienna jest między stykiem A i C
W moim poprzednim aucie miałem problem z CPP, był przesunięty o 2mm i już nie domykało przepustnicy. A jeszcze głupie pytanie - uszczelkę na krokowym masz?
Uszczelka na krokowym jest krokowy jest dany stary magneti marelli który szczerze powiedziawszy nie bardzo wie co robi ale jakoś tam spełnia swoją funkcję. Ten nowy oddałem bo kompletnie różnił sie głowicą . Nowy czujnik przepustnicy spełnia swoje zadanie bo obroty już nie winduje do góry ale świeci się marchewa i pod odpuszczeniu gazu podczas hamowania silnikiem szarpie a silnik jak by przerywał.
Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale przed tym zanim cokolwiek zacząłem z tym autem robic na mrozie auto zapalało ale silnik chodził agonalnie w ogóle wypadał z jakiegokolwiek rytmu pracy ale po 5 min wszystko wracało do normy.
Co do samej przepustnicy jak weźmie się ją pod światło to widać ze jeden kraniec nie dochodzi idealnie do krawędzi obudowy i prześwituje światło to jes tak z 1mm szczelina
Mechanik niestety sondy nie zmienił ,wystraszył sie ze uniwersalna wiec jutro będę pewno musiał sam to zrobić jednak nie uśmiecha sie do mnie jej położenie...
no jak masz w przepustnicy i masz szczeline 1mm to sie nie dziwie ze msz wyższe oboroty - przepustnica powinna byc szczelna zamykac sie do konca - a przeswit pozpostaje w kanale krokowca a nie w przepustnicy wiec tak nie powinno byc - nie miałes kiedys wystrzału gazu ? moze coś sie skrzywiło ?
Auto jeździ od nowości na Pb 95 gazu nigdy nie było w takim razie jakim cudem przepustnica sie nie domyka?? :( i czy da sie to naprawić jakoś?
tak jak Ci mówił ten mechanik wcześniej,spróbować zamontować używaną przepustnice wraz z czujnikami