Coś takiego pisze na stronie 257 WKł .
To jest widok strony w wersji do druku
Coś takiego pisze na stronie 257 WKł .
No i zagadka rozwiązana.
Mój model Bravy nie ma kontrolera siły hamowania na tylnej belce. (mimo, że w ASO tak pokazuje schemat wyświetlający się na podstawie numeru VIN).
Funkcję kontrolera sprawuje pompa ABS która jest uszkodzona i daje za dużą siłę hamowania na lewy tył przez co przy ostrym hamowaniu masakruje tłoczek, szczęki itd. Przy jej odłączeniu przez wyjęcie bezpiecznika nie ma redukcji siły hamowania i dlatego tył hamuje mocniej niż powinien.
Koszt pompy do tego modelu to wg ASO ok. 3 tys. zł. a więc wymiana na nówkę odpada.
Jak myślicie bawić się w wymianę na używkę czy raczej szukać jakiegoś serwisu który spróbuję ją zregenerować?
Kupuj używkę i się nie zastanawiaj. Znajdziesz szybciej na bbtp.pl ;-) tam mają dużo cześći do bbm'ów.
Ja bym polecił regeneracje tej pompy abs. Miałem to samo w mojej vectrze b, blokowało mi tylne lewe kolo. Szwankowała wtedy pompa abs, wystarczyło poprawić luty w sterowniku który był zespolony z pompą. W vectrze teoretycznie był nierozbieralny, trzeba było użyć brzeszczota, ale sie opłacało pompa chodzi do dziś a jak kupujesz używkę to nie jesteś nigdy pewny ile jeszcze pochodzi.
Rozmawiałem z mechanikiem z serwisu Boscha, który zajmuje się abs-ami i on raczej polecał wymianę na używkę niż regenerację.
Mam jeszcze pytanko np ta pompa:
FIAT BRAVO 1.2 99r - POMPA ABS (2890826188) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
ma numery identyczne jak moja, ale z tyłu jest jeszcze numer sterownika. Czy wystarczy, że numer na pompie jest zgodny, czy może się zdarzyć tak, że numer pompy będzie zgodny, a sterownika nie ?
Sterownik nie występował osobno zdaje się więc numer sterownika musi się zgadzać..
Jestem załamany, wymiana pompy abs nie pomogła :(
Dokładnie te sam objawy.
Samochód stoi w warsztacie, mają jeszcze pokombinować z zamianą przewodów....
Jeszcze mam takie pytanie. Czy może jednak powinien być też korektor na tylnej belce (chociaż w ASO twierdzą, że nie chociaż pokazuje go na schemacie po wpisaniu numeru Vin) Może ktoś kiedyś grzebał i go zdemontował?
Na stronie sklep.intercars.com.pl jest taki korektor do wersji Bravy z last 2000-2001, ale nie ma rozróżnienia na wersję z abs/bez abs.
Ma może ktoś taki model,żeby to sprawdzić?
Ja mam taki zamontowany w Bravie z ABS :
Korektor siły hamowania TRW AUTOMOTIVE GPV1052 - Motointegrator.pl - sklep internetowy
Obecność kolektora zależy od centralki ABS. Te nowsze modele miały ABS z EBD (elektrniczny kolektor siły hamowania) i tam faktycznie na belce nie ma kolektora. Ja tak mam - jest nawet miejsce na niego ale nigdy nie był montowany.. Zmiana ta była zdaje się po FL..
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
Sytuacja się jeszcze skomplikowała. Wieczorem dzwonił do mnie mechanik, że po zamianie przewodów tył/przód w module abs zblokowało przód :/ Czyli chyba jednak pompa abs, ale nie chce mi się wierzyć, że znowu trafiłem na trefną.
Rozumiem, że EBD jest wmontowany już w cały moduł? Może być tak, że pompa z ebd i bez ma ten sam numer? Ja mam 465 29 968 - C492, Brava 2001 więc na pewno po FL.
Nie wiem czy próbować, z jeszcze jedną pompą, bo już ręce mi opadają.
Sprawdź sterownik pompy, popraw luty u mnie to było problemem.
Po fl wszystkie były z ebd od 99-02, mi to cały czas wskazuje na pompę. masz możliwość gdzieś na szrocie wziąć i sprawdzić. Nawet poprosić kogoś na podmianke
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Dzisiaj przywiozłem pompę nr 3.
Po wczorajszej podmianie przewodów (w pompie abs) jest jeszcze dziwniej.
Wygląda to tak:
Wczoraj:Zamontowana pompa nr 2 z prawidłowo podłączonymi przewodami - blokuje się lewy tył tak jak w pompie nr 1 (tej którą miałem od zakupu)
Wczoraj: Zamontowana pompa nr 2 z zamienionymi przewodami tył lewy/przód lewy - blokuje się przód lewy
Dzisiaj: Zamontowana pompa nr 3 z prawidłowo podłączonymi przewodami - blokuje się przód lewy
Dzisiaj: Powrót do pompy nr 2 z prawidłowo podłączonymi przewodami i uwaga: blokuje się lewy przód.
Wczorajsza zamiana przewód sprawiła, że siła hamowania z pełną parą idzie w lewy przód i go blokuje. Nie wierzę, że trzy pompy mogą być uszkodzone w ten sam sposób.
Najnowsza hipoteza to jakiś syf w przewodach, który teraz przeniósł się na przednie przewody.
Mechanikowi też ręce opadają, a jest to na prawdę porządny serwis (pod patronatem Boscha). Jutro jeszcze wymiana przewodów hamulcowych...
Może jeszcze ktoś ma jakąś myśl?
Zagadka rozwiązana - przynajmniej mam taką nadzieję po dwóch dniach jazdy.
Okazało się, że ktoś kiedyś grzebał przy przewodach i je pozamieniał min. główny przewód z serwa podłączony przez moduł abs bezpośrednio na lewy tył.
Dzięki wszystkim za pomoc.
PS: Jakby co mam dwa sprawne modułu ABS na sprzedaż ;)
Ku..a co to był za magik. Faktycznie i house miałby problem.
Odezwij się bo kolega jeden szuka na forum pompy przed fl
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2