Odp: Szukam osoby co zdiagnozuje kompem Fiata Tipo 1.4 i.e - odpłatnie
W obudowie filtra powietrza jest prosty termostat i klapka. W teorii gdy włączamy zimny silnik to jest pobierane ciepłe powietrze znad kolektora wydechowego. Ma to pomóc silnikowi się rozgrzać.
W praktyce różnica w czasie rozgrzewania jest niezauważalna.
Za to zauważalny jest spadek osiągów jeśli termostat sterujący klapą w obudowie filtra powietrza się zatnie (powszechne) i silnik ciągnie tylko wrzące powietrze znad wydechu.
Ja jeździłem bez tego w każdym aucie i żadnych negatywnych skutków nie odczułem.
"... I guess it's just the way I'm wired."
Cytat:
Napisał
Tomek1990
Ok dzięki rozumiem :) no to ja to zostawię skoro tak dobrze to umocowałem i wydałem 20 zł na rurę hehe :D
PS : czujnik temp. wody wymieniony na nowy :) teraz wlane paliwo na full i testuję - robię 200km i dam znać ile wlałem pod korek . Jeśli auto dalej będzie tyle palić to ja już naprawdę nie wiem co jest. A i jeszcze pod komputer raz podłączę bo wcześniej elektryk skasował mi błąd odnośnie ECU i chcę zobaczyć czy czasem się nie pojawił bo jeśli znów będzie to ECU do wymiany. Dlatego to też ważne co nie ??
Jeśli spalanie nie wróci do normy to będziemy się martwić dalej. Jest jeszcze jedna sprawa która może powodować takie zużycie - no, ale nie będziemy zapeszać ;)
Cytat:
Napisał
Tomek1990
A czytałeś ile ja już w aucie mam posprawdzane rzeczy ?? :) bo jak widać pól auta sprawdzone . Nawet ciśnienie w silniku super.
Możesz powiedzieć o tej sprawie :) ciekawy jestem
Ogrzewanie sondy lamda :)