To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
boch
prędzej obstawiałbym błąd któregoś z czujników
Zgadzam się , że od termostatu nie zaświeci od błędu czujnika to najczęściej jeżeli będzie jakaś przerwa w obwodzie ale czytaj na stronie 119 WKŁ .
Co do zgaśnięcia marchewy po wymianie termostatu to pewnie ruszenie wiązką przewodów przy jego wymianie , obok jest czujnik temperatury , a zaraz za nim w wiązce miejsce gdzie łączy się masa idąca z ECU z masą idącą na czujniki .
-
Cytat:
Napisał
boch
jest to błąd układu wtryskowo-zapłonowego"
Otóż to.. Podpiąć auto do kompa i sprawdzić co tak naprawdę sypało błędami..
-
Z tym czujnikiem to też różnie bym powiedział, nie zawsze zapala się błąd...praktycznie nigdy, bynajmniej ja o tym nie słyszałem. Czujnik zawsze będzie podawał jakieś tam wartości problem problem może być jeśli kabel jest odłączony/przerwany. Chociaż i wtedy chyba komputer przyjmuje jakaś neutralna wartość.
Jedź na komputer i zobacz dokładnie co to za błąd jak koledzy piszą.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2, przy użyciu Swype
-
Cytat:
Napisał
boch
miałem u siebie podobnie pod koniec lata. co jakiś czas obroty same z siebie wchodziły na 3 tys. na biegu jałowym. pomagało wyczochranie wiązki elektrycznej w okolicy czujnika powietrza dolotowego. po zaizolowaniu dokładnie całej wiązki na newralgicznym odcinku, problem zniknął. u Ciebie pali się dodatkowo marchewa więc przyczyna może być inna. najlepiej podjechać na diagnostykę. błąd marchewki to niekoniecznie uszkodzony wtryskiwacz.
A możesz napisac gdzie dokładnie znajduje się ta kostka i gdzie w ogóle jest czujnik powietrza
Dziekuje z odpowiedź ;-)
-
Takie objawu jak pisze Rick to bez podpinanai mozna zdiagnozowac.
jesli sterownik odczyta temperature ponizej zera to podniesie obroty, jesli bedzei pzrerwa w obwodzie czujnika to podniesie obroty i zapali marchewe.
teraz ciekawostka.
Niesprawny, lub brak termostatu w tym silniku może zapalic marchewe.
jak jeździłem bez termostatu jakis czas to np. po jezdzie w miescie silnik sie nagrzał.
po wyjaechaniu na trase temperatura spada, wolne oboty ponad 2000 i czasem marchewa.
po wymianie termostatu wszysko ok
-
niewiem czy przyda sie moja odpowiedz ja mialem problem z marchewą pojechałem na kompa okazalo sie ze cewka padła na 1 cylindrze po wymianie cewki problem znikl a na kompie tez wyskoczyl bład adaptacja sondy okazało sie ze to cewka
-
też tak miałem wymieniłem wtryski mechanik radził dalej marchewka doipiero jak wymieniłem cewke na nową to marchewka zgasła ale mi nie chodził na 1 gar
-
teraz ja wszystkich zaskocze. Zapalila mi sie marchewa zdiagnozowalem ze zaplila sie przy wylaczonym wentylatorze gdy mialem na zero . Temperatura na desce rozdzielczej w ogole nie podchodzila do gory wskakzowka byla na samym dole. myslalem ze termostat padl lub cos. W momencie gdy otworzylem wentylator na 2 - 3 -4 bieg Temperartura na desce zaczela rosnąć a marchewa zgasła . Auto przy zapalonej marchewie nie mialo zadnych innych objawow jechalo normalnie. Mialem wymieniane wtryski takze myslalem ze cos padlo a tu taka mila niespodzianka. Dodam ze teraz temperatura tez nie jest rewelacyjna wskazowka osiaga 1 moze 2 kreske w osmiostopniowej skali . Drugą nawet rzadko. Co moze być problemem? czujnik temp? czy termostat?
-
Dziwnym jest, że temp. zaczęła rosnąć po włączeniu wentylatora, aczkolwiek Twoje objawy wskazują na padnięty termostat.
-
tak zdecydowanie zaczela rosnać i marchewa zgasła. a nie czujnik temperatury ?
-
Zacznij od sprawdzenia termostatu, na forum znajdziesz jak to zrobić.