To jest widok strony w wersji do druku
-
I udało się :)Wystarczyło cofnąć belkę o niecały centymetr i światła poszły w góre. Nie miałem czasu na subtelne pasowanie błotnika do belki, więc tylko z otworów w belce zrobiłem małe "jajo".
Zrobiłem też test soczewek....... różnica duża, na korzyść soczewki. Jak tylko doprowadzę do życie samochód, wymienię na soczewki.
-
To jak Ty miałeś poskładany ten samochód :-P
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
-
Generalnie porażka...... z tym poskładaniem. Ale powoli, krok po kroku przywrócę go do życia :) Chyba że w środę dostanę "zonka". Umówiony jestem na geometrie, dzisiaj zauważyłem że jedno z kół przednich zamiast stać pionowo (lub lekko ustawić się w "V"), bardzo lekko górą odchodzi na zewnątrz. Może to sprawa regulacji, a może jest przestawione. Mają mi też sprawdzić współosiowość i ustawić zbieżność dokładnie. Podobno poprzedni właściciel ustawiał 2 tyg. temu, ale bym się nie zdziwił jakby to było ustawianie na listewki. Tym bardziej że autko lekko ściąga. A dopóki nie ponaprawiam i poustawiam geometrii to szkoda kasy na nowe opony.
-
W BBM ustawia sie tylko zbieżność..
-
Niektóre auta mają regulacje kąta zawieszenia na śrubach amortyzatora ale niestety BBMy nie. Także jeśli geometria jest nie halo to auto miało dzwona i szczerze nie wiem czy da się coś z tym zrobić...
-
Z tego co pamietam to żle ustawiona zbieżność też może dać taki efekt; koło lekko w odwrotne "V" ???
-
Podłącze się do tematu, aby nie zakładać nowego.
Z tego co dotychczas przeczytałem, to nie tylko moja Maryśka ma problem ze światłami, to jest przypadłość tego modelu.
Chciałem robić coś w tym temacie we własnym zakresie, ale chyba mnie to przerosło. Zastanawiałem się nad regeneracją lub czymś takim (albo podobnym)
BRAVO BRAVA MAREA REFLEKTOR REFLEKTORY SOCZEWKI (2813614033) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Co o tym sądzicie?
:)
-
sznajdi nie kupuj lamp innych niż oryginalne valeo.. Wyczyścisz, włożysz dobre żarówki i będziesz zadowolony - różnica naprawde jest ;-)
-
No właśnie nie wiem jak za to wszystko się zabrać i czy dam sobie radę :(
-
Tzn. pisałem z telefonu i nie sprecyzowałem - soczewki jak najbardziej tak ale tylko i wyłącznie valeo.. Ryfle tak świecić nawet nowe nie będą ;)
-
To tak ja mam DjAuto swiecą spoko bo mam dobre zarówki, ale mam mały problem z ich ustawieniem bo mi swieci /..../ . Przed samochodem widac ale u kolegi na Valeo wiecej jest swiatła przed autem, jest coś takiego jak ustawienie kąta soczewki? zeby je troche zwrócić ku drogi (na skp niby są dobrze ustawione) musze jeszcze raz te lampy chyba rozebrac i posprawdzać.
Jak bede gdzies jechał w nocy to pokaże foty
-
No właśnie te DJAuto podobno takie są, że nie do końca idzie je wyregulować. Są dwie regulacje lewo prawo oraz góra dół..
-
Uchol,
Może spróbuj zrobić "ręczną" korektę, jak już zabraknie regulacji. Odrysuj cienkopisem obrys uchwytów, pojedz gdzieś w ciemne miejsce, popuść śruby, zapal światła i delikatnie, żeby nie złamać uchwytów; zobacz czy możesz trochę przesunąć snop światła w lewo. I potem znowu na SKP :)
-
A ktoś wykonywał już kiedyś jakieś "cuda" w celu polepszenia oświetlenia przedniego w swoim autku?
Jeśli tak to proszę się pochwalić czynnościami jakie wykonał :cool:
-
Cytat:
Napisał
sznajdi
Jeśli tak to proszę się pochwalić czynnościami jakie wykonał
Cały temat o tym mówi chłopie.. załamka :kopwtylek:
-
Byrrt, człowieku, przecież umiem czytać, a chodzi mi o inne rozwiązania.
Przeczytaj jeszcze raz moje posty, tym razem ze zrozumieniem i powoli. Napisałem, że nie ogarniam tego wszystkiego i nie wiem jak zabrać się za to. Nawet nie wiem co to ryfel, grzebanie w aucie nie jest moim konikiem i nie znam się za bardzo na tym, a co dopiero założyć soczewki zamiast ryfli:confused:
Także, Byrrt trochę wyrozumiałości, nie każdy jest takim specem jak Ty.
-
Ehh.. Ok, lampy trzymają się na 2ch śrubach i zaczepie, wymiana to dosłownie chwila.. Ryfle to te fałdki na kloszu zwykłej lampy. Soczewka ma klosz gładki.. Wszystkie info są ogólnie w necie - nie od dziś ludzie mają problem ze światłami w BBMach..
-
Jak poszukasz w necie sam naprawiam fiat bravo, jest tam wszystko opisane jak zdemontować
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2, przy użyciu Swype
-
Czyli mowice zeby na srubach coś kombinować ? w poniedzialek wjade na hale i z przyrządem do ustawiania swiateł bede to robił.
-
Ooo...:roll: dzięki Byyrt, że raczyłeś wytłumaczyć i przepraszam, że nie jestem taki dobry jak Ty w te klocki:lol:
Lukq wielkie dzięki za podpowiedź!