no właśnie ET do cromy ma mieć niby 41 może być jakaś rozbieżność np. jak w linku powyżej 35 ?
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
teraz jest ok
To jest widok strony w wersji do druku
no właśnie ET do cromy ma mieć niby 41 może być jakaś rozbieżność np. jak w linku powyżej 35 ?
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
teraz jest ok
Ja w swoim mam mniejsze et i to sporo ale zaciski się mieszczą. najlepiej zobacz w instrukcji jakie ET jest zalecane przy 15" felgach i wtedy będziesz wiedział co i jak
jak jest et mniejsze to felga wchodzi głębiej a większe to felga wychodzi bardziej na zewnątrz?
im większe ET tym koło jest dalej od zacisku czyli większe ET = koła szerzej
yhm bo tez znalazłem et 43 także jakiś wybór mam porozglądam się poczytam jeszcze co i jak i napisze jakiego wyboru dokonałem:)
no dobra to przemyśl sprawę :D
czytam i czytam ale 15 nie są dedykowane do Cromy...;/ Nie wiem jak to się przełoży na rzeczywistość... może ktoś ma 15 założone w cromie i podzieli się wrażeniami?
Sprawdź w książce, ale mi się wydaje że 16 to taki minimum.
Na końcu powinieneś mieć tabele z rozmiarami
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2, przy użyciu Swype
sprawdzałem i 16 to min. także chyba z tych 15 zrezygnuje...
Miałem podobny problem. Przekalkulowalem i zakup 4 uzywanych felg 16 podkreslam 16 cali jest bardziej oplacalny na dluzsza mete niz dokupienie zimowek w tym nietypowym rozmiarze na alufelge. Pomijam koszty 2 x do roku zmiana i kolejki u oponiarza.
Resumujac - kup stalowe 16 na to kup oponke 205/55R16 bo taka jest zalecana na crome dla 16' i rzuć okiem na moj link w piewrwszym poscie dotyczacym opon Falken.
Oponki sredniej klasy, produkcja japońska a cena 279 zł sztuka. Spokojnie pojezdzisz 4 lata moze nawet 5 wiec inwestycja sie oplaca.
Kupilem takie i zrobilem juz ze 2-3 ty. na nich.
Jak na razie bez zarzutu. Na mokrej nawierzchni po prostu idealnie to samo zakrety. Nie ma typowego dla 17 bujania na koleinach przy zmianie pasa.
Mam indeks do 190 km/h ale pogon9ilem je na autostradzie wlasnie do 190 i buczenie bylo nie do wytrzymania.
Akceptowalny halas jest przy 170 km/h
Zobaczymy jak sibie poradza na sniegu glebszym. Jak na razie 5+ :)
a ja dokonałem takiego wyboru kupiłem oponki nówki EFFIPLUS EPLUTO 205/50/17
powiem tak dałem za nie 999 zł (nówki) i za ta kasę opłaca się.Lepsza opcja niż bieżnikowane. Wczoraj zakładałem. Wyważanie bezproblemowo, nie huczą podczas jazdy po samym asfalcie. Dziś spadł śnieg u mnie i jak na razie sprawują się ok. Także myślę że jak na razie same plusy. 5 lat gwarancji.
Mój wybór to Continental ContiWinterContact TS830 w rozmiarze 205/55 (R16 91T), bardzo dobre prowadzenie w śniegu i "błotku"..
Ciekawostką jest że Opony Point S to nic innego jak opony firm: Continental, Bridgestone i inne markowe tylko pod logo wspólnej grupy. Cos w tym jest bo mam zimowe Point S Winterstar 2 i jest właśnie jak piszesz, świetnie trzymanie w błocie
Czy ET 35 do Cromki bedzie odpowiednie? Bo mam okazje kupić felgi na lato z MOMO.
tak będzie ok.
Osobiście uważam, że dla bezpieczeństwa lepiej sprawić sobie dwa komplety opon razem z felgami. Każdorazowe przekładanie opon nadwyręża i rozciąga stopkę opony, czyli element stykający się z felgą. Ja wybrałbym felgi aluminiowe ponieważ mają moim zdaniem większe walory estetyczne. Tutaj macie ciekawe felgi zimowe.
tak czytam ten temat to mi się śmiać chce, serio. Croma to samochód klasy wyższej tak mniemam, sam taką jeżdżę. 15" do fiata cromy? wybaczcie ale to jakaś kpina. 16" no ok, ale na stalowej feldze to wygląda jak 90kg facet mierzący 185cm wzrostu w damskich butach w rozmiarze 38. Jeżeli kogoś stać na zakup samochodu za 30tysi to powinno być go stać żeby wydać 2 tyś na normalne opony zimowe. Osobiście pokusiłem się raz w życiu na zakup nalewek właśnie w rozmiarze 205/55/16 do opla vectry, pojeździłem na nich miesiąc bo dłużej nie wytrzymałem, zero hamowania a każde pogłaskanie pedału gazu na biegu niższym niż 3 wiązało się z przeraźliwym jękiem opon nawet na suchej nawierzchni bo na mokrym to nawet nie mówię. Osobiście w zimie jeżdżę na pirelli sotto zero 2 w rozmiarze 215/50/17 obutych na aluminiowych felgach i bardzo ten zestaw polecam, wcześniej miałem goodyear ultragrip 7+ i też gorąco polecam. Na lato do Cromy tylko 18, takie moje zdanie.