To jest widok strony w wersji do druku
-
Brak zapłonu na jednym cylindrze, tak "na słuch". Dokładnie jak pisał wcześniej boch, ale zaczynając od układu zapłonowego a nie paliwowego.
Z wypadającymi zapłonami i przerwami na cewkach różnie bywa, raz komputer sygnalizuje błąd w układzie zapłonowym a innym razem nie.
-
Czyli załóżmy że nie ma zapłonu na jednym cylindrze poradzę sobie z naprawą jak za to się zabrać. Co potrzeba wymienić?
-
na Twoim miejscu pojechałbym sprawdzić wtryskiwacze (próba przelewowa). polega to na częściowym demontażu kolektora ssącego i wyjęciu listwy wtryskowej. później na specjalnym stanowisku sprawdza się pracę wtryskiwaczy czyli jak rozpylają i czy rozypalają równomiernie. u mnie biorą za taką usługę od 50 do 150 zł. zaleca się przy takiej okazji wymianę wszystkich uszczelek kolektora ssącego (4 kwadratowe i 1 podłóżna - koszt ok. 60 zł).
-
Ok przewinę we czwartek temat mechanikowi bo akurat jestem umówiony na wizytę. A jutro jak znajdę czas wyjmę kable i sprawdzę świece czy wszystko gra tak z czystej ciekawości.
-
Tak ale wcale nie muszą być to wtryskiwacze. Może być słaba cewka, przebijający kabel, zła dawka paliwa itp itd..
-
od czegoś trzeba zacząć...
-
-
Cytat:
Napisał
Taxus
Obiecane zdjęcie teraz kilka waszych rad ;p
Zakleić poksipolem - w czym problem? :)
-
no ale lewe powietrze ma znaczenie za przepustnicą, a nie przed. tak mi się przynajmniej wydaje ;)
-
Nie no jasne.. Ta dziurka nic raczej nie robi, ale zakleić nie zaszkodzi..
-
Heh mi się wydaję że obudowa ma czemuś służyć ;p Spokojnie byrrt bez wielu opinie nie było by tak emocjonujące życie ;p
Wróciłem od mechanika i powiedziałem mu o pyrkaniu ma sprawdzić, więc poinformuję co on wywnioskował.
-
obudowę masz pod filtr :P całość chroni silnik przed syfem z zewnątrz.
-
No dobrze to chyba jasne ale ta dziurka jest na filtrem a wlatuje tą dziurką nie przefiltrowane powietrze wprost do silnika no i co :D
-
ok. poddaje się. sprawdź kompresję na zimnym silniku :D
-
Więc tak wczoraj odebrałem autko bo robiłem kołyskę i wahacze i sprawa wygląda tak.
Pan Mechanik - proponuje mi odpiąć klamre z aku + na jakieś 10minut, następnie założyć klamrę i odpalić autko ( na zimnym silniku ) bez świateł, radia itp. Autko ma pracować na biegu tzn. jałowym bez żadnego dodawania gazu itp. aż złapie temperaturę optymalną 90 stopni. ( Ma to służyć resetowi kompa bo ponoć Fiaciki tak mają ), jeszcze tego nie zrobiłem, jak będę za miastem przeprowadzę ten test.
Co wy na to?
-
reset kompa przez odłączenie klemy w silniku 1.6 16V nie działa. tylko diagnostyka. najlepiej FIAT EXAMINER. adaptację oczywiście możesz zrobić tak jak opisałeś, ale nie wiem czy to w czymś pomoże. ja cały czas obstawiam wtryskiwacze. być może któryś jest przytkany i kiedy silnik pracuje na "ssaniu" (dłuższe czasy wtrysków), nie dostaje odpowiedniej dawki paliwa i stąd wypadanie zapłonów.