To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Zimna bo duży obieg jest zamknięty, potem przy ok 90'C otwiera się termostat i włącza duży obieg
Do ponad 90* to miałem na myśli, że potem dalej jest zimna, ale nie chcę (JA) płynu gotować niepotrzebnie. Jest te 80, zimna, 90, zimna, ponad 90 dalej zimna i potem już nie chcę przesadzać z temperaturą ale zgaduję, że góra cały czas byłaby zimna. A to chyba źle co?
Wyczytałem, że jak góra ciągle zimna to pewnie zapowietrzony układ przez zbyt mały poziom płynu chłodniczego.
No i przy odpalonym silniku odpowietrzyć cały układ? Wystarczy ten korek po lewej stronie chłodnicy czy dzieś jeszcze są? Bo tylko jeden znalazłem.
OD nowa: Korki czyste, w zbiorniku od płynu chłodniczego nie widać oleju, poziom oleju ok, nic nie leci z wydechu, wentylator włącza się prawidłowo przy około 90st, ale pomimo tego nie otwiera się (no na to chyba wygląda) drugi obieg i silnik tak czy tak się grzeje, górna rura od chłodnicy przy ponad 90 cały czas zimna, nic się nie zmienia.
-
termostat powinien otwierać się przy temp (różnie) ok 88-96 stopni.. Rura jest zimna a próbowałeś ją trochę pomiętolić? Przy odpowietrzaniu to czasem pomaga. No chyba że rura ta jest pusta wtedy trzeba odpowietrzyć. Odpowietrzników pewnie masz więcej ale nie pamiętam jak to w 1.2 jest..
-
Odpowietrzniki są 2. Odkręcasz odpowietrzniki, uzupełniasz poziom płynu, odpalasz auto i czekasz aż zacznie płyn z nich wylatywać bez bąbelków powietrza (powinno się to dziać w okolicach włączania wentylatora lub trochę wcześniej). Wtedy zakręcasz odpowietrzniki i operacja zakończona. Jak silnik ostygnie to sprawdź poziom płynu, bo mogło ubyć. Proponuje później odpalić auto i poczekać aż się włączy wentylator. Jeśli wtedy górna rura chłodnicy będzie zimna znaczy, że termostat się nie otwiera. Wentylator się włączy nawet jak chłodnica będzie zimna, gdyż steruje nim ECU a czujnik jest w bloku silnika koło termostatu.
-
Cytat:
Napisał
markshall
Wentylator się włączy nawet jak chłodnica będzie zimna, gdyż steruje nim ECU a czujnik jest w bloku silnika koło termostatu.
Jest w termostacie - nie w bloku. Nie odpowietrzy się instalacji jeżeli termstat jest otwarty.. Pościskaj rury od chłodnicy może się coś przeleje i napełni.. Odpwietrzanie na pełnym ogrzewaniu dodam się robi ;)
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Nie odpowietrzy się instalacji jeżeli termstat jest otwarty..
No tak, ale u kolegi jest on prawdopodobnie zamknięty, więc jeśli się nie otworzy - układ się nie odpowietrzy - co znaczy, że i tak jest do wymiany ;) W bravolotach ogrzewanie sterowane jest klapą więc nie ma znaczenia czy wlączysz ogrzewanie czy nie - płyn przez nagrzewnicę przepływa zawsze.
-
Cytat:
Napisał
markshall
W bravolotach ogrzewanie sterowane jest klapą więc nie ma znaczenia czy wlączysz ogrzewanie czy nie - płyn przez nagrzewnicę przepływa zawsze.
No to fakt, ale dobrze by sobie zrobić dobry nawyk.. Potem się zapomni w innym aucie i jest zonk ;) Miałem też wrażenie że jak ogrzewanie jest włączone szybciej się odpowietrza, ale fakt mogło to być jakoś sugestią..
-
Poczekajmy aż kolega spróbuje odpowietrzyć i zobaczymy co dalej.
-
Na razie (zgaduję, że tak jak u was) lekka nawałnica, także jak pogoda się uspokoi to zaraz to zrobię.
-
Sory za double ale sa newsy.
Gorna rura jednak robi sie goraca w okolicach wlaczenia wentylatora (ostatnio za malo czekalem).
Przy odpowietrzaniu nic mi nie leci od wlaczenia silnika az do odpalenia wentylatora. Zeszlo mi z wyrownawczego of max do zera praktycznie. Mozliwe ze po prostu jest tak malo plynu? Kontynuuje odpowietrzanie jeszcze.
-
Cytat:
Napisał
hugerth
Przy odpowietrzaniu nic mi nie leci od wlaczenia silnika az do odpalenia wentylatora.
Jak to nic? Powinno zlecieć powietrze a następnie ciec płyn - wtedy zakręcamy.. Może właśnie tak mocno masz zapowietrzony układ..
-
No zero. Ciagle dolewam plynu, juz 1,2l zeszlo i ciagle chce bo z maxa schodzi ponizej min. Na to wyglada ze bylo malo plynu, zapowietrzyl sie uklad i teraz przy odpowietrzaniu dopiero plyn wchodzi...
Odkrecam ten korek u gory chlodnicy po lewej ale nie wiem gdzie ten drugi, dacie jakas pomoc?
__
Edit:
Mam dwa zaworki, z pierwszego sikło ale było sporo powietrza. Teraz walczę z drugim i uzupełniam płyn.
-
Cytat:
Napisał
hugerth
Mam dwa zaworki, z pierwszego sikło ale było sporo powietrza. Teraz walczę z drugim i uzupełniam płyn.
no i elegancko ;) choć nie wiem gdzie Ci ten płyn wcięło :/
-
Więc tak - weszło w sumie około 2,2 albo 2,3l płynu chłodniczego. Zaworkowi przy chłodnicy jeszcze wody nie odeszły ;) ale końcówka jest mokra i ze środka paruje, znaczy płyn jest bardzo bardzo blisko, po każdej próbie odpowietrzenia płynu w zbiorniku wyrównawczym zostawało co raz więcej.
Teraz po jeździe poziom został pomiędzy min/max co mnie cieszy, wskazówka przez całą jazdę idealnie na środku, ostatnim razem skakała do góry jeszcze ciągle pomimo dolania płynu. Więc odpowietrzenie załatwiło sytuację. Będę jeszcze pilnował poziomu ale wiem co mam robić. Gorączka zażegnana.
Dzięki bardzo wszystkim, nigdzie jak nie na tym forum ;D
-
Cytat:
Napisał
hugerth
weszło w sumie około 2,2 albo 2,3l płynu chłodniczego
Toś Ty jeździł bez chłodzenia? :P Trochę bałbym się o ten silnik..
-
Nie mam pojęcia jak do tego doszło że aż tak zapowietrzone to było.
Jak je*nie, to nie poradzę nic. Wygląda to odratoweane a i długo w tym stanie nie jeździłem na pewno.
-
Odratowane będzie jak całkowicie odpowietrzysz ;)
-
-
Skoro tyle płynu brakowało proponuje dobrze przyjrzeć się układowi chłodzenia... możliwe, że masz nieszczelność gdzieś i płynu będzie znów ubywać...
-
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Cytat:
Napisał markshall
Wentylator się włączy nawet jak chłodnica będzie zimna, gdyż steruje nim ECU a czujnik jest w bloku silnika koło termostatu.
Jest w termostacie - nie w bloku.
Tak na prawdę to jest w głowicy koło termostatu;)