150 daje niezłe wrażenia ale jak ktoś chce mieć emocje podczas jazdy to bierze benzynę z turbo. 120 KM to taki kompromis oszczędności i dynamiki.
To jest widok strony w wersji do druku
150 daje niezłe wrażenia ale jak ktoś chce mieć emocje podczas jazdy to bierze benzynę z turbo. 120 KM to taki kompromis oszczędności i dynamiki.
Co do świec żarowych to w silniku 120 km 1.9 MJTD są problemy z dostępem, tzn żeby dojść do świec trzeba zdemontować EGR, i wszystkie przewody co lecą od strony rozrządu, nie jest to łatwa praca oryginalnie były tam świece Boscha, i tego modelu nie ma zamiennika Beru, ewentualnie jest DENSO.
Zdecydowanie 150 KM
mam 120ke nigdy 150ki nie kupuj prasa odradza a ja z doswiadczenia
Bzdura 1.9 bardzo udana jednostka.
Ja też mam 150ke i złego słowa o niej nie powiem a na jesień ruszam z mocą delikatnie. W planach 170KM i 375Nm.
Mocy nigdy za wiele. Ja bym się nie zastanawiał i brał 150.
jak komuś zależy na osiągach to 150 a jak na ekonomii to 120,
Kiedyś jednego dnia jeździłem tym i tym i 16v pracuje ciszej. Oba auta miały podobny brzebieg km.
Ja również bym obstawiał za 16v według mnie argument spalania można pominąć bo jaka będzie różnica 0.5-1l ? 120km będziesz musiał wyżej kręcić bo mniej mocy i momentu. A argument softa nie trafia do mnie, zrobić soft i mieć 150km skoro w 16v masz to w serii i też można zrobić soft i ma się 180-190KM. Ceny gratów są bardzo podobne do siebie więc jak dla mnie nie ma tragedii. A jak to zwykle bywa po kupnie pojeździsz tydzień i będzie za mało mocy lub co innego. Sam posiadam 2.0 16v + soft ok 210KM i jazdy wersją 120KM jakoś nie widzę. Średnie spalanie w mieście na odcinkach 10km wychodzi mi 7,5-8,5l zależy jak jeżdżę, na trasie 5,5-6,5l. Więc tu pytanie czy warto oszczędzać aż tak bardzo na spalaniu aby później marudzić że nie jedzie i pluć sobie w brodę że mogłem kupić mocniejszy silnik :]
Odczucia i radość z jazdy to jedno i dla każdego inaczej odczuwalne,ale 120KM jest prostszym silnikiem w budowie a co za tym idzie łatwiejszym w naprawach i przez to może tańszym więc dla kogoś też to może być argument.Opinia zasłyszana od paru już mechaników więc coś na rzeczy musi być.
Również polecam, posiadam od niedawna bravkę 1.9 120 km w wersji Dynamic + pakiet Sport wygląda świetnie, osiągi ma zadowalające :)