Popytaj albo najpierw poczytaj na lpg-forum. Na pewno nie bierz najtańszej kupy typu valteki no i instalacja koniecznie IV gen.
To jest widok strony w wersji do druku
Popytaj albo najpierw poczytaj na lpg-forum. Na pewno nie bierz najtańszej kupy typu valteki no i instalacja koniecznie IV gen.
Dlatego pytam, o valtekach naczytałem sie sporo.
Na necie polecane było (ciut inny silnik bo 1.8)
4 x Hana Czerwona
Listwa wtryskowa z podgrzewaniem
Reduktor KME Silver + wielozawór
Zbiornik Bromech 55 L
Sterownik Stag 4+
Do tego wyczytałem części które są niby ok:
- parownik: KME silver ,AC r01 ,zavoli zetaN
- sterowniki agisa, stag4, albo KME diego,czy novu
Tylko pytanie co jest z tego prawdą i sprawdzi się w 1.6
Przede wszystkim to poszukaj dobrego gaziarza - od tego zacznij. Założy papudrok to nawet najlepszą instalację spieprzy. A dobry gaziarz nawet tańszą instalację założy tak, że będziesz zadowolony.. Ja mam wtryski REG Fast - mają dobre opinie w tej grupie cenowej a są w tej samej co valteki. Reduktor pewnie nawet Alaska spokojnie dałaby radę u siebie (ja mam taki u siebie ale dla 1.8 mógłby być większy). Wielozawór i butla to już sprawa wtórna.. O Zavolii można naczytać się dobrych opini ale moi gaziarze np. mówili że się na tej firmie przejechali. Sterownik mam Compact'a - trochę też o nim gadają złego ale bez konkretów - chyba na zasadzie tanie i nowe to złe. Oczywiście zakładając że sam się trochę pobawisz i zechcesz do sprawy przysiąść to nawet taki zestaw zagwarantuje Ci bezawaryjną tanią jazdę. Czyli tak jak powiedziałem - przede wszystkim dobry gazownik!
Zacząłem się rozglądać dokładniej za cenami i tym co dokładnie za jaką kasę wkładają.
Auto Gaz - BKZ Auto
Zaproponowali 2200 - cena za instalację BRC sequent 24 (2100) + 100 za demontaż instalacji 3 gen
Pytanie jak ten gaz sprawuje się w bravo 1.6 16V ? Czuć spadek mocy? Jak trwałościowo z instalacją
hmm no ale przecież butla zoastaje chyba że zakłądasz nową ?
Butla tak ale trzeba zdjąć całą resztę starego gazu
Wydziergane z Tapatalk 2 za pomocą SE Arc S
Jakie wtryski kolego.. Bo sterownik to nie wszystko. BRC ma raczej dobrą opinię.
Wiesz co mam IV gen. a więc o regulacji tutaj za dużo nie mogę mówić, bo to i tak komputerek steruje wszystkim. Ewentualnie mogę mu jakieś bazowe wartości pozmieniać.
Ta cecha pojawiła się po większym przebiegu, myślę, że logika ECU samego silnika się trochę przestawiła pod warunki spalania LPG.
Przy II gen. w Temprze z czasem silnik wołał jeździć na LPG niż PB, ale tutaj akurat była to kwestia gaźnika. Mało używany wiadomo tracił na sprawności (osady itp.).
No jak to.. Oj kolega chyba mało się naczytał o regulacji gazu :P
Jeżeli coś zmienia się w czasie na LPG to masz żle ustawioną instalacje i źle dobraną krzywą mnożnika gazu.. ECU silnika to potem koryguje ale tak nie powinno być i parametry nie powinny się w ogóle dla kompa silnika zmieniać. To nie jest kwestia tylko regulacji ale też komponentów, wtrysków, nawet wężyków, reduktora itp itd.. Ale dobrze zestrojonej instalacji LPG w aucie się nie widzi..
Żeby zmienić mnożnik musiałbym zmienić wtryski, a że te co mam chodzą ok i nic się z nimi nie dzieje to nie mam celu. Auto pali, jeździ, spala w normie. Tyle, że na moje oko lubi obroty powyżej 3 tysięcy.
Możliwe, że to tylko moje odczucie.
hehe Michał nie wiem czy my o tym samym gadamy.. Mnożnik dobierasz do wtrysków, do auta, do wszystkiego a nie tylko do wtrysku. Ty masz zdaje się valteki które niesławnie słyną z rozjeżdżania się parametrów.. Tam warto co jakiś czas sprawdzić czy się mapy pokrywają..
Dziś dzwoniłem do jeszcze jednego zakładu.
Stag 300+ lub 4
AC-01 (z tego co czytałem to raczej polecany)
OMVL REG FAST
Przeglądy co 10k km - koszt 80 zł
Cena instalacji 1700
Dopłata +200 za wtryski ACW 01 lub +400 za wtryski HANA
Inny zakład
Stag 300 lub 4
Zavoli N
OMVL REG FAST
Koszt 1900-2000
Co sądzicie o pierwszej ofercie bo faktycznie ceny dość dobre, zakład raczej bez złych opini
Śmigam na regach - podobno moją dobrą opinię.. Ja bym tam nie montował hanów itp - chyba nie warto.
no włąsnie trudno powiedziec - ja np chciałbym hany - a sam byrrcik jak byś miał hany to pewnie nei zmienił bys ;)
Do hanów podchodzę ostrożnie bo słyszałem też złe opinie od gazowników.. W prawdzie jedne a na necie jest pełno pozytywów ale wiesz.. O regach nie czytałem nic złego prucz stwierdzenia że nie są wzorcowe co akurat budzi we mnie jakieś miłe odczucia bo nie jest przesłodzone. Poza tym cena i brak możliwości regeneracji gdzie valteki, regi i wiele innych regenerować można - są normalnie części do kupienia.
chyba że miał bys okazje potestowac hany albo matrixy :) to napewno jakąś opinie byś dał:)
Nie mówię że nie.. Nie mniej auto do dobrym strojeniu teraz i dołożeniu czujnika temp gazu nie stwarza mi żadnych problemów ;)
Witam, nie zakładam nowego wątku więc będzie trochę odkop. Niedawno stałem się posiadaczem Grande Punto, 1.4 rocznik 2007. Chcę do niego założyć gaz. Poczytałem kilka wątków na gazeo i lpg forum, ale postanowiłem jeszcze tutaj zapytać o polecane zakłady montujące lpg. Czy opórcz tych wymienionych warto jeszcze wziąć jakieś pod uwagę? Wiadomo, technologia nie stoi w miejscu a wątek jest sprzed roku... pozdrawiam!