To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
piotreek
Hamujesz silnikiem - silnik jest napędzany przez koła, do pewnych obrotów, załóżmy, że od max rpm do 1,5 tyś, w tym zakresie po puszczeniu gazu komputer odcina dopływ paliwa, silnik pracuje dzięki napędowi z kół Jedziesz na luzie - silnik nadal pracuje, ale na paliwie, bo inaczej by zgasł.
Bardzo dobrze opisane, to że fiat pokazuje 2l/100km to jest de fakto ściema bo auto nie bierze nic a nic paliwa..
Cytat:
Napisał
seth
tez nei do końca. Pobiera paliwa ale śladowe ilości natomiast praca na luzie to wiadomo trochę ciągnie. ale ogólnie twój tok myślenia jest prawidłowy i potwierdza to co pisałem wyżej.
Nie pobiera żadnego paliwa seth.. Hamuje tylko energią kinetyczną. Podłącz sobie oscyloskop do wtrysków i hamuj silnikiem - cisza - linia ciągła - zero wysterowania..
-
Nie gadajcie że nie bierze całkowicie paliwa. Silnik mósi być trochę podtrzymywany inaczej przy redukcji mielibyśmy szarpnięcie i wiadomo że byłoby to jak palenie samochodu na pych a tak robić nie wolno.
-
Cytat:
Napisał
seth
Nie gadajcie że nie bierze całkowicie paliwa.
Nie pobiera na 100% żadnego paliwa!!! W innych markach (Skoda, VW, Citroen, Peugeot i pewnie wiele wiele innych - to tylko te którymi jeździłem i zwróciłem na to uwagę) pokazuje też 0l.. Lekkie szarpnięcie może być i jest..
Cytat:
Napisał
seth
wiadomo że byłoby to jak palenie samochodu na pych a tak robić nie wolno.
To nie jest na pych bo silnik chodzi i ma prędkość początkowa.. Na pych silnik stoi i nagle dostaje taki moment że pasek urwać może.
-
Mnie to nie przekonuje. Wolałbym jakiś fachowy artykuł o tym bo nie wierze że kompletnie nic silnik nie bierze paliwa. Niedowiarek jestem i już :D
-
seth uparciuchu jeden ;-) W poprzedniej firmie projektowaliśmy sterownik gazowy - uwierz mi chłopie, że każdy współczesny silnik benzynowy (disel na 99% też) przy hamowaniu silnikiem robi całkowity cut-off czyli 100% odcięcie paliwa.. Są dodatkowe niuanse typu dotryski międzycyklowe itp itd ale hamując silnik nie pobiera grama paliwa. Podłącz sobie lapcia, bujnij się w trasę i obserwuj czas wtrysku - będzie 0ms!
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
-
tak zrobię z tym lapkiem :D
co by nie było jest to oszczędne :D
-
W przypadku monowtrysku - aka gaźnik - to chyba nie ma zastosowania.
-
Gaźnik podaje zawsze, jak jednopunkt nie wiem..
Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Gaźnik podaje zawsze, jak jednopunkt nie wiem..
Jednopunkt, to taki nowoczesny gaźnik, tyle że nie ma komory pływakowej a pojedynczy wtrysk.
Pompy mechaniczne takie jak w TD też zawsze pobierają paliwo, tyle że jak hamujesz silnikiem, pobiera tyle paliwa co na wolnych obrotów, (tak sądzę)
Chyba tylko w silnikach gdzie paliwem zarządza komputer, możliwe jest całkowite odcięcie paliwa przy hamowaniu silnikiem.
-
Cytat:
Napisał
qolejowy
Chyba tylko w silnikach gdzie paliwem zarządza komputer, możliwe jest całkowite odcięcie paliwa przy hamowaniu silnikiem.
Tak jest - dobrze piszesz.. Jednopunkt wydaje mi się, że też powinien odcinać.. Seth - piszą nawet o tym w Workshop manual do BBMów.. U mnie w instalacji gazowej w prawdzie komp nie wywala "Cut off" dla kanałów przy hamowaniu a jakiś czas typu 0,2ms ale nie wiem czy jest tak naprawdę czy to nie są jakieś zakłócenia lub bag w sofcie gazu. W instrukcji instalacji jest napisane że może pokazywać się "Cut off" gdy giną zupełnie sygnały z wtrysków przy hamowaniu silnikiem..
-
może i tak :D ja jak gdzies w fachowej literaturze nie doczytam lub sam nei sprawdzę to czasem ciężko jest mi w cos uwierzyć :D
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Jednopunkt wydaje mi się, że też powinien odcinać
Raczej nie będzie odcinał, tam nie ma żadnej elektroniki która sterowała by wtryskiem. Miałem kiedyś na półce w garażu jednopunkt do Tipo.
-
Cytat:
Napisał
qolejowy
Raczej nie będzie odcinał, tam nie ma żadnej elektroniki która sterowała by wtryskiem.
No jak to nie ma? ;) Przecież monowtrysk jest zdaje się wtryskiem normalnie sterowanym przez ECU no Panie ;)
-
Byrrt może mieć racje w tej kwestii
-
Jazda na luzie opłaca się tylko w silnikach wyposażonych w gaźnik. W nowocześniejszych silnikach podczas hamowania silnikiem wał korbowy otrzymuje energię kinetyczną od kół, stąd samochód zwalnia (bo stawia opór tarciem elementów silnika) i nie zużywa się nawet najmniejsza ilość paliwa. Podczas jazdy na luzie silnika pobiera paliwo, by wał korbowy samodzielnie mógł się kręcić napędzając wszelkie podzespoły silnika z określonymi obrotami jałowymi. W Citroenie C4 Picasso rodziców podczas hamowania silnikiem aktualne zużycie paliwa jest równe zero. Podczas postoju są kreski oznaczające brak danych, aczkolwiek na postoju silnik zużywa od 0,5 do 2,0 litrów paliwa na godzinę w zależności od pojemności i rodzaju paliwa.
-
Cytat:
Napisał
qolejowy
Raczej nie będzie odcinał, tam nie ma żadnej elektroniki która sterowała by wtryskiem. Miałem kiedyś na półce w garażu jednopunkt do Tipo.
To zalezy. Mialem Renault 21 z monowtryskiem i tam było paliwo odcinane. Mocno prymitywna elektronika z 1992 roku :-P
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
Basista659
bo stawia opór tarciem elementów silnika
No tego tarcia to tam jest niewiele ;) większy udział w tym bierze sprężanie :)
-
W silniku benzynowym benzyna jest podawana w odpowiedniej proporcji do powietrza. Przy hamowaniu silnikiem przepustnica jest zamknięta więc jest odcięty dopływ powietrza i paliwo nie jest wtryskiwane bo zabrakło by tlenu do jego spalenia.
-
Hamowanie silnikiem jak najbardziej zmniejsza spalanie, tylko coś wyczytałem że dwumasa trochę dostaje ale nie wiem czy to prawda.