Podepnę MES do mojej Cromki i zobaczę co u mnie pokazuje przy sprawnym NQS.
To jest widok strony w wersji do druku
Podepnę MES do mojej Cromki i zobaczę co u mnie pokazuje przy sprawnym NQS.
Dziękuję i czekam na info .Pozdrawiam
u mnie jest tak samo.
podpinałem jeszcze 2 inne Cromy oprócz mojej i widziałem to samo.
przyczyny nie znam.
Pytanie od czego jest ten czujnik a może jest to tylko widmo w MESIE ?
Może to błąd w wersji 3.1, postaram się porównać wskazania 3.1 do 3.6.
Taki odczyt z wartością -40C może świadczyć o tym, że czujnik jest odpięty, jest uszkodzony lub go nie ma. Przy ostatnim to MES mierzy nieistniejący parametr i stąd taki odczyt. Raczej w Cromie nie ma więcej niż ten czujnik który podaje prawidłowe odczytu. Więc to pewnie jakiś błąd w MES.
Mam tak samo w MES 3.1, jak żona wróci ze swoim lapkiem to sprawdzę co pokazuje MES 3.6.
Załącznik 28699
Też mam tam -40C i w Alfach 159 jest tak samo, ale...
mam też Blue&Me i ma on funkcję EcoDrive (sama z siebie taka sobie), która zapisuje dane jazdy do pliku - jest tam zapisywana też temperatura i porównując te pliki z plikami Fiata 500: w Cromie mam -40C, a Fiat 500 zapisuje temperaturę.
Dlatego podejrzewam, że ten czujnik może być podpięty do body komputera (wskazania MES) albo B&M, ale w Cromach go prawdopodobnie nie ma. Jeśli może być podpięty, to chciałbym go mieć ze względu na możliwość zapisu temperatury w trakcie jazdy.
a zaglądał ktoś do tego czujnika. ciekawe jest ile pinów na wyjście czujnika. może być tak, że mamy w Cromach czujnik który mierzy tylko jakość powietrza, a nie mierzy jego temperatury. natomiast komputer w aucie odpytuje również o temperaturę.
ciekaw jestem czy taki czujnik z 500setki podszedłby, i jakie wtedy byłyby wskazania.
Ja mam na półce nowy i uszkodzony.
Ma 3 Piny .A tu są zamienniki.
https://www.rexbo.eu/hella/air-quali...r-6px012684041
A tutaj jest najtaniej co znalazłem do tej pory ,Wysyłka z Berlina trwa od 3- 5 dni roboczych.
https://www.autodoc.pl/hella/7915641
Razem 201,46 ,a w ASO Fiat byłem dzisiaj i jest za 318 ,w ASO mają ceny z KOSMOSU
Czujnik zamontowany i działa,tutaj jest zamontowany
Załącznik 28809 Załącznik 28810
Ja zakupiłem na alle... używany czujnik od Opla Zafira (za 40zł+dostawa) opisany jako "czujnik temperatury" o numerze 09180219 - nr i wygląd identyczny z moim uszkodzonym (miałem błąd czujnika po podłączeniu komputera przy okazji problemów z klimą). Zamontowałem i "chyba" działa (nie mam teraz możliwości sprawdzenia błędów przez komputer); ustawiłem "źródło powietrza" w klimie na auto i jadąc za różnymi "kopciuchami" nie czuć spalin. Na starym czujniku woń spalin z poprzedzającego auta było od razu czuć w kabinie.
Żeby nie zakładać nowego tematu .
Podłączyłem się dziś do cromy i dostałem błąd B1906 czujnik zanieczyszczeń.
Rozbieram podszybie i widzę taki widok
Załącznik 30640
Myśle nie ma czujnika ? Ale macam ręka i był odwrotnie zamontowany niż u kolegi Kubus1. Pytanie jak w oryginale jest zamontowany ten czujnik od góry czy dołu ?
Przeczyściłem styki podłączyłem z powrotem ale dalej błąd jest . Czy jak kupie nowy (300zł :mad: ) podłącze i dam w MES wykasuj błędy to zniknie czy muszę AKU odłączać itp ?
Gdzie jest ten czujnik?
Załącznik 30642
Czujnik jest na prawo od filtra kabinowego . Na moim zdjęciu nie udało mi się go ująć bo ciasno tam i się zastanawiam jak ma być oryginalnie "Góra do dołu czy Dół do góry" :cool:
Na zdjęciu widać prawidłowo zamontowany czujnik. Dla prawidłowej pracy nie musisz odłączać akumulatora, kasować MES-em różnicę poczujesz jak będziesz jechał za śmierdzielem.