mnie na 366 oszukali a dokładniej wysłałem na reklamacje przeguby i tez nie mam ani kasy ani części. ale co poradzimy zawsze znajdzie sie ktos kto żeruje na innych
To jest widok strony w wersji do druku
Co najgorsze jednego złapią a za chwile się następni na jego miejsce pokazują a Policja na to nawet nie reaguje.... Brat tak został oszukany na 3tyś zgłosił na Policje i nawet konta bankowego oszustowi nie zablokowali... Dopiero po 10 dniach zlikwidowali jego aukcje z Allegro jak oszukał ludzi na 70 tyś.... Szok..
Witam. Dziadal oszukuje na praktycznie każdym forum jakie można sobie wyobrazic. Tu przykład z forum Alfa Romeo [Kupię] Oszust na forum !! schemat wszędzie jest ten sam. Pora się panowie zgrać i zgłosić to... Jesli by to wszystko zsumowac to koles kilka tys napewno juz wyłudził,,,
i tam chłopak dobrze zrobił bo reklamował przelew i mu oddadzą kasę. dobrze że szybko sie zorientował i jeszcze nie było za późno. takim to bym łapy upierniczał gdzieś na wysokości kolan
Ale opinie większości oszukanych są podobne- ee na policji mnie wyśmieją, w końcu przelałem mu tylko 15 pln to grosze... Jeżeli takie oszustwa są legalne to tylko czekać aż ten p..y złodziej znajdzie naśladowców...
Nie do końca. Oszustwo jest ścigane z urzędu:
Edit : przepraszam za odświeżenie. Wyskoczyło mi jako nowy temat. :|Cytat:
Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Chyba lepiej unikać pełnych adresów, bo można trafić na własny!
Rozwiń swoją myśl.
Jak już ktoś to odświeżył, to może też się dołączę.
Policja nie ma prawa Cię wyśmiać tylko zgodnie z ZARZĄDZENIEM Nr 1426 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI z dnia 23 grudnia 2004 r. ma obowiązek przyjąć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa.
Podobny obowiązek ciąży na prokuraturze. Jeżeli stwierdzą iż przestępstwa nie popełniono na podstawie art. 17 KPK wydają oficjalne postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania.Cytat:
§ 33. 1. Policjant jest obowiązany przyjąć zawiadomienie o przestępstwie od osoby, która przybyła
do jednostki Policji, także wówczas, gdy z uwagi na właściwość miejscową lub rzeczową uprawniona do
prowadzenia postępowania jest inna jednostka Policji lub inny organ.
KW nie penalizuje oszustwa. Jeżeli chodzi o kradzież, czy zniszczenie mienia do 250 zł to są wykroczenia (ale są plany, żeby zwiększyć granicę do 1000zł). Powyżej tej granicy stanowią przestępstwo. Dlatego przy oszustwach mniejszej wagi jest paragraf 3 mówiący o sprawach mniejszej wagi. Jeżeli prokuratura umorzy ze względu na niską szkodliwość czynu można składać zażalenie do sądu.
Nie bądźmy pesymistami, że nic mu nie zrobią. Sprawy trwają długo, bo policjanci mają mnóstwo spraw na głowie. Możesz sobie przeczytać posty nr 2; 13; 19 z wątku: § Ile prokurator/policjant równoczesnie prowadzi spraw? . I jak policjanci mają działać sprawnie przy takiej ilości spraw na głowie ?
Dzięki za inf
Marcin WIELKIE DZIĘKI za OSTRZEŻENIE I ZACHĘCAM INNYCH jak by spotkali się z podobną sytuacją niech piszą / PRECZ Z CWANIAKAMI I NACIĄGACZAMI/
dzięki piękne za informacje !!!