I jak tam Panowie? Pomożecie? :)
To jest widok strony w wersji do druku
I jak tam Panowie? Pomożecie? :)
Kolego wygląda na to że masz coś nie tak z czujnikiem od pedału gazu.Komunikat jest dość dokładny bo nawet określa która ścieżka jest uszkodzona.
Powiedz mi czy przerabiałeś już w tym aucie wtyczkę od pedału gazu :?:
Zielony nie przerabiałem wtyczki od pedału gazu. Czy możesz mi powiedzieć coś więcej na ten temat? Czytałem o potencjometrze pedału przyspieszenia, wiem gdzie on jest i to tyle z mojej wiedzy w temacie pedału przyspieszenia. Za co dokładnie odpowiada ta ścieżka? Bo za położenie pedału odpowiada ten potencjometr prawda?
W pedale gazu są dwa obwody,w których rezystancja zmienia się na odwrót.Jak w jednym obwodzie rezystancja spada podczas naciskania pedału to w drugim rośnie.Błąd w kompie informuje Cię że jeden obwód ma przerwę.To jest identyczne urządzenia jak potencjometry w starych radiach,które po dłuższym czasie użytkowania albo trzeszczały albo samoistnie zmieniały głośność.
Ale jest tu też jeszcze jeden myk,a mianowicie owy potencjometr pedału gazu ma wtyczkę przez którą jest wpięty do instalacji sterownika silnika.Ma ona kolor biały i często dochodzi w niej do problemów z połączeniem.Zacznij właśnie od tego.
Załącznik 2259
Taj wygląda owy potencjometr,tylko że ten będzie miał chyba inny numer niż u Ciebie.Powinien mieć białą wtyczkę.Podobno widać ją po wyjęciu schowka.Co niektórzy demontowali wtyczki i lutowali połączenie na stałe.
Jest jeszcze opcja że może być u Ciebie inny pedał gazu ale on już nie ma wtyczki na kablu tylko od razu w obudowie i w nim nie ma już tego problemu,a przynajmniej ja nie słyszałem.
Załącznik 2260
Ale powinien być u Ciebie ten z pierwszej fotki.Na początek ogarnij tą wtyczkę.
Znalazłem takie coś i ma białą wtyczkę POTENCJOMETR GAZU FIAT BRAVO BRAVA MAREA 1.9 JTD (2013847470) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Chyba taki będzie u Ciebie.
Załącznik 2263
Zielony dzięki wielkie za szczegółowe informacje i za zdjęcia. Jutro będę miał nowy regulator, więc zajmę się tym gaśnięciem auta, a następnie zajmę się pedałem przyspieszenia. Teraz już rozjaśniłeś mi sprawę i wiem co i jak :)