To jest widok strony w wersji do druku
-
wiesz, to zamieszanie z podwójną robotą wynikało z tego że zanim pojechałem do nich, byłem gdzieś inadziej na bezpłatnej diagnostyce gdzie wyskoczył błąd wtryskiwacza na cylindrze 4. przekazałem więc taką informację mechanikom. zdjęli kolektor i faktycznie lał wtryskiwacz na 4 garku. poskładali wszystko do kupy i ZONK. auto wciąż pracuje na 3 garki, wciąż marchewa. przyjeżdżam na miejsce i pokazują co jest. podłączają pod diagnostykę i wyskakuje wtryskiwacz na 2 cylindrze. ten wtryskiwacz już rok temu zgłaszał błąd, więc specjalnie zdziwiony nie jestem. no może zmartwiony, bo kolejne koszty. po wymianie 2 wtryskiwacza auto śmiga jak złe. pozytywne efekty wymiany wtrysków opisałem wcześniej.
-
Cytat:
Napisał
dudu$
jeżeli jednak nie chcesz go sprzedawać to może warto pojechać do porządnego elektryka w celu sprawdzenia całej wiązki elektrycznej. Mnie się coś wydaje że twoje problemy mogą byś spowodowane właśnie jej uszkodzeniem.
jadę za tydzień. gość ma świetne opinie, więc jest szansa, że coś wyniucha. interesuje mnie przede wszystkim geneza błędu cewki. jak trzeba będzie, to nawet wymienię ECU.
-
prędzej obstawiał bym wiązkę a dopiero później ECU. Obyś na reszcie uporał się ze swoim Jebańczykiem :P
-
no więc tak. auto odebrane dziś od mechanika. wymieniona pompa wody, przy okazji pasek wielorowkowy i napinacz. pompa kończyła swój żywot skutkiem czego pracowała ze sporym oporem co było czuć w osiągach auta, szybszym schodzeniu z obrotów, czasami hałasami z okolic rozrządu. zdaniem mechanika mógł być to powód problemów z obrotami. po krótkiej trasie na razie niby ok, silnikowi zauważalnie pracuje się lżej. szybciej wkręca się na obroty, ale mam wrażenie, że wciąż coś nie halo z obrotami (czasami) po wciśnięciu sprzęgła i że wciąż ma to ścisły związek z temperaturą silnika. pojeżdżę, to zweryfikuję. przy okazji dowiedziałem się o swoim aucie kilku nieciekawych rzeczy:
1. do roboty jednak głowica - plamy oleju w płynie chłodzącym. płynu specjalnie szybko nie ubywa, więc nie ma pośpiechu.
2. nieprawidłowo podłączony obieg cieczy chłodzącej w układ LPG - zamiast połączenia szeregowego zastosowano połączenie równoległe (trójniki), co "może" powodować tendencje do zapowietrzania i kiepską pracę układu chłodzącego. wysłałem właśnie zapytanie do najlepszego gazownika w okolicy. ciekawe co mi odpisze...
mechanior zwrócił również uwagę na źle zamocowany reduktor. obecnie zamocowany jest wbrew sztuce montażu tzn. lekko powyżej zbiorniczka wyrównawczego. co ciekawe, jak do tej pory żaden z gazowników nie kwestionował zamocowania reduktora...
czyli... byle do wiosny.
-
Co do reduktora to podłącza się go równolegle czyli jest dobrze podłączony! Jakbyś miał szeregowo to przy wyłączonym ogrzewaniu czynnik by Ci nie ogrzewał reduktora..
-
co to znaczy przy wyłączonym ogrzewaniu? a to nie jest tak, że ogrzewanie w sensie nagrzewnica nagrzana jest cały czas, a ciepłe powietrze dostające się do kokpitu reguluje jedynie klapka nawiewu? tak czy inaczej wysłałem zapytanie do speca od LPG. zobaczymy co odpisze.
-
Są auta w których tak jest ale w BBM nagrzewnica jest w szeregu z zaworem którym sterujesz kręcąc gałką ciepła.. Gdy ogrzewanie masz wyłączone nagrzewnica jest zimna - 100% ;) Zasada jest taka, że reduktor podłącza się RÓWNOLEGLE do zasilania nagrzewnicy tak więc dobrze masz podłączone - jeszcze raz to piszę ;)
-
Cytat:
Napisał
byrrt
w BBM nagrzewnica jest w szeregu z zaworem którym sterujesz kręcąc gałką ciepła.
No popatrz, dałbym sobie głowę uciąć że jest tak jak pisze bochW którym miejscu jest ten zawór, musi chyba być gdzieś na wężu, bo przy samej nagrzewnicy nic nie ma. Jeżeli jest tak jak piszesz to być może dla tego ludzie mają problemy z odpowietrzeniem układu. Nie da się poprawnie odpowietrzyć układu gdy zawór nagrzewnicy jest zamknięty. Gdzieś na jakimś forum ludziska się wręcz kłócili o ten zawór, i na koniec wyszło że jednak go nie ma.
-
koledzy, a EPER nic nie wyjaśni? auto naprawiał spec od FIAT'ów. jego zdaniem, w obecnym układzie ciecz nie krąży w prawidłowy sposób (wybiera sobie najłatwiejszą drogę), co może powodować różne anomalie. układu chłodzenia jeszcze nie rozkminiałem więc się nie wypowiadam. dzisiaj do niego wjadę, to się dowiem czegoś więcej. czekam również za odpowiedzią od gazownika.
-
Od rana oglądam ePer i kurde nie widzę tego zaworu, jednak zdarzały się tematy gdzie ludzie pisali że im ten zawór w BBM cieknie.. Do CC, Uno, Siena, Palio i innych są te zawory na allegro, do BBM nie widziałem.. Z tym wybieraniem sobie krótszej drogi to nie do końca tak jest.. Tam jest obieg wymuszony tak więc siłą rzeczy pcha w obydwa króćce tego trójnika.. No chyba, że np. nagrzewnice masz niedrożną to większość pójdzie przez reduktor (i na odwrót).. Ale i tak nie powinno Ci to sprawiać problemu (no ew. np. mało wydajne grzanie lub zamrażanie reduktora ale to byś szybko ustalił)..
I jeszcze przypomnę zasadę że odpowietrzamy układ właśnie na pełnym ogrzewaniu - właśnie po to aby otwarty był ten zawór..
-
przypomnę że u mnie problemy z obrotami zaczynają się po lekkim nagrzaniu silnika, a znikają po jego rozgrzaniu. co ciekawe, wskazówka temperatury pracy silnika w czasie jazdy po mieście znajduje się maksymalnie na dwie kreski przed połową. z tego co pamiętam, dochodziła do połowy po przełączeniu na LPG. dziwne to wszystko... tak się zastanawiam (może niepotrzebnie) czy obecne połączenie nie zakłóca w jakiś sposób czujnika temperatury co może mieć wpływ na obroty. jeśli piszę herezje to dajcie znać ;)
-
No z tą temperaturą to tak być nie powinno koniec kropka.. I może mieć to wpływ na obroty - zdecydowanie tak..
-
ktoś mi napisał żeby na próbę odłączyć obieg wody od reduktora. ciekawe co na to mój gazownik ;)
-
No jeżeli tak zrobisz to na gazie za daleko nie pojedziesz ;)
-
gaz to ja mam kolego od dwóch miesięcy odłączony :) elektryke znaczy sie. pozostal jedynie obieg cieczy. ten mechanik u którego auto robie, powiedział że dopóki gazu nie odłącze, to do samochodu się nie zbliży, stąd na razie jeżdzę wyłącznie na benie :(
-
a ja korzystając z niezłej pogody sprawdziłem sobie dzisiaj parę rzeczy. przede wszystkim termostat. działa prawidłowo - góny wąż robi się momentalnie gorący przy 2 kreskach poniżej połowy skali zegara na desce. popsikałem zatem WD40 styk czujnika i wtyczkę, ale niewiele to pomogło. pozostało zatem dobrać się do styków w liczniku lub wymienić czujnik (19 zł). ponoć czujniki po jakimś czasie zachodzą kamieniem co może powodować przekłamania na zegarze. wkrótce śmigam do gazownika podłączyć gaz więc się porówna temp. na budziku z temperaturą na kompie. sprawdziłem również napięcie ładowania. mam 14V czyli prawidłowo. w dalszej kolejności powypinałem wszystkie wtyczki czujników i potraktowałem je WD40. wymieniłem również śrubki mocujące silniczek krokowy. poprzednie (torxy) były już zmęczone częstą podmianą krokowca. teraz mam nówki krzyżakowe (2,50 zł za 10 szt.) - dla zainteresowanych gwint M5. Sprawdziłem sobie również symbol sterownika silnika. okazuje się, że jest zgodny z EPER (wyszukiwanie po nr VIN). jedyna zastanawiająca rzecz, to taka, że na sterowniku widnieje informacja iż sterownik przeznaczony jest do... Fiata Tipo. model silnika oczywiście ten sam.
-
boch WD40 nie nadaje sie za bardzo do konserwowania styków elektrycznych. Lepiej kup sobie jakiś elektrosol np. firmy valvoline. Co do oznaczenia komputera to miałem podobnie w swojej sienie. Na komputerze było napisane że jest przeznaczony tu nie pamiętam dokładnie czy do Punto czy do Seicento ale raczej do tego drugiego.
-
wiesz, to była szybka akcja i wziąłem to co miałem pod ręką. elektronik z mojej firmy stwierdził, że WD40 od biedy się do takich rzeczy nadaje.
namierzyłem już coś do styków f-my Valvoline
VALVOLINE CLEAN TRONIC SPRAY 400ml CLEANTRONIC (2162514355) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
sprzedawca ma też olej polecany do mojego silnika, więc chyba skorzystam
-
Jeśli o olej chodzi to z czystym sercem moge polecić
-
lukq, to chyba Ty pisałeś o swoich problemach ze wskaźnikiem temperatury... udało Ci się to rozwiązać? tak myślę na nowym czujnikiem, koszt to tak jak napisałem wcześniej 19 zł.