To jest widok strony w wersji do druku
-
1 załącznik(i)
Kurde seth urwanie dupy ostatnio uwierz ;)
Na szybko Ci nagryzdałem na kartce o co chodzi z tymi diodami - resztę będziesz wiedział. Programator (jeżeli masz LPT) - jeżeli tak to można nazwać budujesz ze schematu załączonego wyżej i do procka który jest wlutowany normalnie w układ podłączasz się dodatkowo z tym programatorem pod 4 linie (MOSI, MISO, SCK, RESET) oraz masę. To powinno Ci wystarczyć aby go zaprogramować. Czyli generalnie lutownica w dłoń ;) Diod 17, tyle samo rezystorów, procesor jeden, stabilizator, parę kondensatorów i rezystor do resetu i masz układ..
Załącznik 1734
-
spoko dzięki. zacznę niedługo działać. mi się nei śpieszy więc nie ma problemu
-
Jeszcze mam ew. taką propozycję z procesorem - będę zamawiał niedługo różne rzeczy z TME - mogę zamówić dla Ciebie też procesor, zaprogramować Ci go wsadem ze strony i wysłać pocztą.. To taka luźna propozycja, ale jeżeli boisz się programowania.. ;)
-
a powiedz mi ile tak mniej więcej to kosztuje. boja nawet nie liczyłem i tak się powoli przybieram do tego. bo w sumie to i tak zamawiać musisz więc może tobie będzie bardziej po drodze i łatwiej to zrobić.
-
Tzn ja się nie podejmuje wykonania takiego układu - myślałem tylko o procku.. Procek tak patrze w TME to niecałe 6zł netto no + przesyłka do Ciebie pewnie z 2zł..
-
Cytat:
Napisał
byrrt
Tzn ja się nie podejmuje wykonania takiego układu - myślałem tylko o procku.
no o to mi chodziło o sam procek
-
4 załącznik(i)
-
Hehe nie nie i jeszcze raz nie ;-) Jak wlacze kompa to moze Ci cos wiecej odpisze bo przez telefon to tak dosc srednio sie tu pisze..
pozdrawiam
-
Oj Pawle ;) Te niebieskawe walce to kondensatory i podłączone są one za i przed stabilizatorem 7805 który musisz kupić.. Myślałem, że jakieś tam pojęcie lekkie o tym masz a tu widzę totalna zima ;) Te małe czarne pchełki to diody prostownicze - te zaraz na wejściu - na schemacie jest jedna dałem dwie zdaje się tak na zapas. Rezystory to te z kolorowymi paseczkami i dajesz je w szeregu w diodami led. Tzn uważaj bo tam jest parę chyba innych - 10k i one są do podłączenia w szereg z kondensatorem 10uF i taki sygnał z do proca na linię reset.
Czyli generalnie potrzebujesz jeszcze:
- stabilizator LM7805 (ST7805 7805 - nie ważne przedrostek ważne że na 5V),
- 2 kondensatory ceramiczne 100nF/16V (takie malutkie pchełki są one podłączone równolegle do tych walcowatych co Ci wysłałem - większy na wejściu stabilizatora, mniejszy na wyjściu),
- kondensator 10uF/16V,
Za wyżej wymienione elementy nie powinieneś zapłacić więcej jak 3zł (choć ze sklepami elektronicznymi bywa różnie ale to takie są mniej więcej wartości).
Do tego te diody no i one mogą już kosztować więcej w pospolitym sklepie elektronicznym - w internecie pewnie z 50x tańsze ale nie wiem czy warto zamawiać.. Kup jakieś super jasne sobie, zależnie od koloru to ok 30gr-2zł sztuka..
Kondensatory elektrolityczne (te walcowate) mają polaryzację - nie podłączaj odwrotnie bo mogą wybuchnąć! ;) Minus masz opisany na obudowie - krótsza nóżka przed docięciem. Diody również mają krótszą nóżkę Katodę (minus) i dłuższą anodę (plus). Kup też podstawkę pod procesor (DIL20) najlepiej precyzyjną i kawałek płytki uniwersalnej..
Diody prostownicze mają pasek - od strony katody - czyli tam gdzie prąd "wypływa".
Hmm.. co by Ci tu jeszcze napisać..
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
byrrt
Rezystory to te z kolorowymi paseczkami i dajesz je w szeregu w diodami led
ha ha ha ke dobrze podłączyłem :D
Cytat:
Napisał
byrrt
Myślałem, że jakieś tam pojęcie lekkie o tym masz a tu widzę totalna zima
wiesz nie wiem czemu ale te moje studia humanistyczne ogłupiaja ludzi w dziedzinach technicznych niesamowicie niby w jako takiej elektryce samochodowej robiłem to jeszcze jest ok ale juz ze schematami nie mialem dawno do czynienia i jak widać klops a jeszcze jak sie myśli ciągle o tym
Załącznik 1933
i jak tu silnim z poldka i skrzynie zgrać z mostem od BMW to tak wychodzi potem :D. dzięki za pomoc myśle że dziś wszystko kupie
-
Wybór studiów to trudny temat. Błędna decyzja może negatywnie rzutować w zasadzie na całe życie. Jedni idą na studia aby zdobyć wiedzę i zatrudnić się na etacie. Inni idą na studia, aby zwiększyć swój potencjał i stać się przedsiębiorcą. Każdy z nas ma trochę inne motywacje.
-
Oglądanie filmów lub czytanie książek.