To jest widok strony w wersji do druku
-
Witam . czy posiada ktoś wersję FES z obsługą ecu do fiata bravo 1,4 12v Bosh MonoMotronic MA1.7.3 wersja nie demo ,wiem że w 3,2 i 3,3 jest ale po wykupie licencji 200zl troche drogo gdy nie mam pewnosci czy polączy się mój niebieski kabelek +adapter na 3 pin
-
ja juz siły nie mam. odinstalowałem fes'a by po tygodniu go zainstalować i na dzień dobry komunikat " przekroczono limit czasu. sprawdź kabel i połączenie com1" no jak mogłem czas przekroczyć jak dopiero go zainstalowałem
-
szybkie pytanie mam czy po wykupieniu fes będę mógł się pełna wersja z kimś podzielić czy jest to jakoś przypisane itd że nikomu potem dać nie można??
-
Z tego co wiem, będziesz mógł się "podzielić"
-
no to super czyli tak jak podejrzewałem. a powiedz mi czy pod moje elm 327 jak podepnę przejściówkę na 3 pin to zadziała. bo coś mi się wydaje że nie ale iskierkę nadziei jeszcze mam
-
Wydaję mi się, że tak ale głowy sobie nie dam obciąć.
Gdzieś mam instrukcję i cały spis, jak znajdę to dam Ci znać ok.
-
-
Zadziała. Tylko przejściówka musi być fiatowska.
Wtyczka 3 pinowa z czerwonym kabelkiem do podania plusa.
-
Cytat:
Napisał
Niktos
Zadziała. Tylko przejściówka musi być fiatowska.
no właśnie podobno nie zawsze a jak zadziała to nie wszystko można zdiagnozować. a jak można wiedzieć to twoje informacje są z praktyki czy gdzieś przeczytałeś?? bo ja jakoś już zbaraniałem bo co ludź to opinia inna
-
Podłączałem FES-em się pod Lancie Kappe 2.0 2000rok. Działało jak złoto.
Co do innych, to zależy czy program obsługuje ECU danego samochodu, bo ELM da radę.
-
-
Witam wszystkich kolegów, również chciałbym podzielić się swoimi doświadczeniami związanymi z diagnostyką auta. Posiadam fiata bravo 1.9 JTD z 00r.
Kabelek wraz z przejściówka 3 pinową( przejściówka posiada dodatkowo przewód + i -) na allegro, już nie pamiętam w jakiej cenie. Co do diagnostyki to stosuję program FES 3.2 zainstalowany pod Vin 7.
Jeśli chodzi o sterowniki do kabla, windows sam ściągnął z internetu i zainstalował. Jest jedna sprawa, o której jeszcze nikt nie pisał a mianowicie konfiguracji samego przewodu. Takie wskazówki wyczytałem z instrukcji do diagnozowania marki VW i podobnych a mianowicie: menadżer urządzeń- porty COM i LPT( powinien pojawić się nasz podłączony kabel)-USB Serial port, wybieramy właściwości-ustawienia porty- zaawansowane-najpierw ustawiamy numer portu COM na 1-5(tyle co wiem FES pracuję na tych portach), jeśli wszystkie porty będą w użyciu, wymuszamy zmianę. -Opcje BM- czas opóźnienia( standardowo ustanowione na 10-zmniejszamy na max 5) - powierdzamy OK. Po tym najlepiej zresetować komputer. W FES również ustawiamy wcześniej wybrany port COM, który ustawiliśmy.
U mnie zastosowanie takich ustawień pozwoliło na podłączenie z autem, w/w opis zadziałał u mnie, ale nie daję gwarancji że będzie tak u innych.
-
posiadam pełną wersje fes 2.1 jak ją zaktualizować??
-
Próbowałeś kontaktować z wydawcą.
-
już pobrałem od nas z forum wersję 2.6 full od olo_mistrzu i jakby śmiga. problem w tym ze kontrolki od oleju nie moge wykasować. wyświetla komunikat "nie możliwe" czy jakoś tak
-
A z v3.2 tą wersją 20 min. nie idzie?
-
wersja 3.3 z neta. komunikat "nie można wykonać" w serwisie są 2 opcje jedna to następny ogólny serwis a druga to ta od oleju. ta pierwsza po wykonaniu wyświetla komunikat "kompletne" a ta druga jak wyżej. no chyba że ja coś źle robię
-
Rozwiązałeś problem? Jeśli tak to napisz co i jak.
-
tak juz wiadomo. trzeba wejść nie w servis a w silnik potem w kontrolka oleju (wersja z DPF gdzie przewidziano) i skasować błąd. kolega Andrzej (Waho.) z forum pokazał co i jak. i tu przy okazji tez mu podziękuje a co. niby głupota i drobnostka ale jakże istotna
-
Cytat:
Napisał
lukq
w 75 KM sprawdzić ABS, bo to jest prosta konstrukcja mechaniczna, gdzie ECu nie ma czym sterować.
Też tak myślałem ale w starych papierach poprzedniego właściciela znalazłem wydruk z diagnostyki tyle że robionej EXAMINEREM i można zdiagnozować wiele rzeczy.
Ja kupiłem właśnie kabelek od Viakena żeby wykasować błąd poduchy, no ale d**a zimna. Kabelek przechodzi test w FiatEcuScan ale z centralką poduszek nie chciał się połączyć za żadne skarby. Postawiłem więc całkiem nowy system na drugiej partycji dysku, żeby porty były czyste i nie zaśmiecone innymi starami ale dalej to samo. Zadzwoniłem po poradę do Viakena, i po długiej rozmowie, okazało się że niektóre Maryśki miały montowane inne centralki niż typowe Allied My97 AirBag czy Breed MY97 AirBag . Po sprawdzeniu w Eperze okazało się że mam Centralkę 46789398 TRW Okazuje się że niektóre auta z grupy Fiat mają też montowane takie centralki. FiatEcuScan obsługuje takie centralki np. w Alfach czy innych Fiatach. Ciekawe czy uda mi się połączyć z centralką jak zamiast mojego auta wybiorę takie które obsługuje centralki TRW.