To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
seth
wentylatory chodzą cały czas bo pewnie padł czujnik temperatury silnika. i to tez może być przyczyna złych obrotów, gdyż silnik dostaje złe dane o temp silnika i podaje złą mieszankę i dlatego możesz mieć takie problemy. zacznij od sprawdzenia i wymiany czujnika.
seth znasz budowę tego silnika, wiesz gdzie szukać ten czujnik? Pytałem kilku (słownie dwóch) specjalistów i twierdzą, że oprócz czujnika płyny chłodniczego nie ma tam innego czujnika temp. Na desce rozdzielczej wskazania temp. są w połowie, a płyn w ukł.chłodniczym aż wrze, wentylatory załączone na full, a obroty podwyższone do ok.1100obr/min (choć obrotomierz pokazuje 800obr/min) i spalanie jak by drastycznie wzrastało przy wszystkich tych objawach.
-
Temat założyłem pół roku temu, ale dopiero miesiąc temu udało mi się usunąć usterkę która była odpowiedzialna za wszystkie cuda które ujęte są w temacie tego wątku.
Dodam że w apogeum usterki spalanie silnika wzrosło do 17 litrów na 100 km!!! ...co doprowadzało do notorycznego zapychania się filtra DPF i całej masy ON w oleju silnikowym.
Oczywiście nie obeszło się bez autoryzowanego serwisu FIAT, i tu podziękowania dla Roberta i Jacka oraz reszty chłopaków z P.H.U. "Borsiak" FIAT DEALER z Konstantynowa Łódzkiego... chłopaki już sami głupieli i mieli dość mojego Diablo, kombinowali z nim z dwa tygodnie, bo oczywiście komputer nie wywalał żadnych błędów i niby wszystko było OK.... ale do czasu...
....w końcu przyczyna się znalazła. A teraz krótko i na temat, jak ktoś będzie miał podobne problemy niech rozpatrzy kupno nowego CZUJNIKA TEMPERATURY SPALIN W FILTRZE DPF... i to by było na tyle. :-)
-
nie zauważyłem że pisałeś więc z góry przepraszam. ale z tym czujnikiem to bym nie wymyślił i tak. masakra po prostu
-
Metodą prób i błędów udało się dojść czy w jakiś inny sposób chłopaki doszli?
-
Cytat:
Napisał
miszko
Metodą prób i błędów udało się dojść czy w jakiś inny sposób chłopaki doszli?
Chyba bardziej przypadek. Chłopaki cudowali, wypalali DPF-a z pięć razy, w końcu postanowili umyć go fizycznie w takim specjalnym środku, po rozłożeniu układu i ponownym jego złożeniu komputer wywalił dopiero błąd czujnika.