To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
fiodor1978
no to pozostało tylko sprawdzić belkę
napisałem jak , podnieś stronę i próbuj włożyć na łeb śruby klucz 15 nasadkę jak nie wchodzi to tuleje 100% do wymiany jak wchodzi ciężko po przechyle to za 1-2 zimy :confused:
[COLOR="gray"](Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.[/COLOR]
jeszcze jak słyszysz ocieranie koła o nadkole na hoopach to też wina tulei belki
-
możesz dokładniej nie jestem laikiem wszystko przy swojej marysi :lol: robię sam
no prawie wszystko nieraz potrzebna pomocna dłoń ale tego nie kumam
jeśli to nie problem to prosił bym jaśniej panie kolego i z góry dziękuje
-
Chodzi o to że jak podniesiesz jedna stronę auta i chcesz odkręcić u góry amortyzator to klucz powinien pasować centrycznie przez otwór do śruby.
Jeżeli poduszki będą oberwane (wyrobione) to klucza na łeb śruby nie włożysz gdyż wahacz będzie opuszczony .
-
dzięki jutro rano sprawdzę
-
byłem u mechanika i orzekł KRZYWA BELKA jak podniósł auto na podnośniku to od razu widać że belka jest załamana
no to trzeba zacząć poszukiwania na alegro:rolleyes:
-
Cytat:
Napisał
bob96
Chodzi o to że jak podniesiesz jedna stronę auta i chcesz odkręcić u góry amortyzator to klucz powinien pasować centrycznie przez otwór do śruby.
Jeżeli poduszki będą oberwane (wyrobione) to klucza na łeb śruby nie włożysz gdyż wahacz będzie opuszczony .
To są poduszki belki nie wahacza
Krzywa tzn jak ? Nie równo wisi szkoda że zdjęcia nie zrobiłeś może belka prosta tylko jedna strona poduszek belki się zerwała i na podnośniku tak się wydaje jak krzywa
-
Cytat:
Napisał
fiodor1978
byłem u mechanika i orzekł KRZYWA BELKA jak podniósł auto na podnośniku to od razu widać że belka jest załamana
czyli trafiłem z diagnozą.
Cytat:
Napisał
pit14
może belka prosta tylko jedna strona poduszek belki się zerwała i na podnośniku tak się wydaje jak krzywa
to by musiało już tam nie być w ogóle tych poduszek żeby się belka obwiesiła.
-
Cytat:
Napisał
marcin.b2508
czyli trafiłem z diagnozą.
to by musiało już tam nie być w ogóle tych poduszek żeby się belka obwiesiła.
jak postawisz cały samochód na podnośnik hydrauliczny to tylne tuleje są tak zerwane że wygląda jak krzywa przednie tuleje trzymają się na podkładkach które są szersze od otworu montażowego tulei , a jeden zerwany tył kosi belkę , wahacze są przypięte do podwozia - sprężyny trzymają w miarę dobrą stronę . Jeśli jest ma prawdę krzywa belka to kolega fiodor1978 ma nie lada problem , bo trafić nową belką - prostą w krzywe podwozie to będzie nie lada wyzwanie
-
Cytat:
Napisał
pit14
ma nie lada problem , bo trafić nową belką - prostą w krzywe podwozie to będzie nie lada wyzwanie
podwozie nie musi być krzywe. belka po prostu mogła się złamać w wyniku działania korozji. widziałem już taki przypadek.
-
tak mi się wydaje że po prostu przeżarła ją rdza autko ma już swoje 16 lat
a co do pytania kolegi pit14 jak patrzysz na belkę to wygląda jakby się kładła do dołu z obu stron
chyba najlepszym wyjściem będzie demontaż baku i wtedy wszystko jasne
-
5 załącznik(i)
no i okazało się że belka przeżarta przez rdze a że nie mogłem znaleść nowej:confused: na szrocie
postanowiłem wykorzystać zestaw naprawczy czyli rurę 60mm grubość ścianki 5mm i długośc 102 cm
nie odkręcałem belki od nadwozia przy wbijaniu rury do belki weszła z małym oporem ale nie było większych problemów
przy wbijani rury podparłem belkę na środku drewnianym klockiem po zakończonej operacji pospawałem w kilku miejscach
koła wróciły do normy autko śmiga bez problemu
wolałem założyć rurę niż kupować stara belkę ze szrotu którą i tak musiał bym wzmacniać
bo kupić dobrą belkę do marei to prawie jak znalęść święty gral
Załącznik 11627Załącznik 11628Załącznik 11629Załącznik 11630Załącznik 11631
-
Jakoś nie chcę mi się wierzyć, że auto odzyskało geometrię..
-
sprawdzę geometrie kół to dam znać ale dzisiaj jechałem A4
140 na liczniku można puścić kierownice i nigdzie nie ucieka jedzie jak po sznurku
w zakrętach też trzyma bardzo dobrze
-
Zeszlifuj spawy i zakonserwuj, tak żeby nie rzucało się to w oczy bo na przeglądzie możesz mieć problem.
-
Na przeglądzie nikt nic nie powie bo widać to dopiero jak nie ma baku..
-
zgadza się od spodu nic nie widać bo wszelkie ślady manipulacji zasłania bak
a tak przy okazji rura 60-tka pasuje do tej belki idealnie zero luzu
tak że moim zdaniem nie ma sensu szukać belki na szrocie która i tak będzie na pewno w opłakanym stanie tego samochodu nie produkują od 10 lat
a o cenę nowej wolałem nie pytać
sam objeżdziłem chyba z 10 szrotów i nic nie znalazłem a na alegro tez bardzo cienko z tym towarem
zrobię geometrie to wrzucę fotkę z wydruku z kompa
-
Tak z ciekawości, sprawdzałeś geometrię?