To jest widok strony w wersji do druku
-
lukq, wydaje mi sie, ze troche namieszales w temacie ;) ktos moglby wyjasnic, ktory czujnik odpowiada za wskazania na budziku? piszecie o dwoch czujnikach w termostacie, w ksiazce serwisowej przy okazji Bravo 1.6 16V wspominaja tylko o jednym czujniku... alez dezinformacja :roll:
-
W książce nie pisze o drugim czujniku, bo jest on mało istotny.
Najważniejszy jest ten podający sygnał do kompa.
Jak nie wiadomo który to jest czujnik to można po prostu ściągnąć wtyczkę z czujnika przy rozgrzanym silniku i sprawdzić czy wskazówka opadła na wskaźniku.
Można też spróbować wpiąć jakiś zastępczy rezystor we wtyczkę od wskaźnika i sprawdzić czy wskaźnik ma stabilne wskazanie.
-
Masz rację trochę namieszało się
Więc tak Otwieramy pierwszy plik Klik wyszukujemy tam strony 226, numeru 170 czujnik temperatury cieczy chłodzącej zestawu wskaźników
następnie otwieramy drugi plik Klik Stronę 271 dokumentu i tam odnaleźć NR 170 ;-) więc już wiadomo co to za czujnik i gdzie.
-
czy jest to ten czujnik, na ktorego link wlepilem w moim pierwszym poscie w tym temacie? poza tym, jestem czlowiekiem dociekliwym, wiec bede usilnie domagal sie wyjasnien w temacie drugiego "malo istotnego" czujnika w termostacie :)
-
Czujnik na deskę będzie miał dwa piny we wtyczce a do kompa 3 albo 4.Tak mi się wydaje przynajmniej. ;D
-
Cytat:
Napisał lukq
Masz rację trochę namieszało się
Więc tak Otwieramy pierwszy plik
Klik wyszukujemy tam strony 226, numeru 170
czujnik temperatury cieczy chłodzącej zestawu wskaźników
następnie otwieramy drugi plik
Klik Stronę 271 dokumentu i tam odnaleźć NR 170 ;-) więc już wiadomo co to za czujnik i gdzie.
pierwszy pdf konczy sie na stronie 169 (numeracja ksiazkowa), wiec nie wiem skad wziales strone 226. miales chyba gruby weekend :D rys. schematu nie wnosi nic nowego do tematu. przynajmniej tak mi sie wydaje. gdybys wlepil pdfa z rys. zlozeniowym termostatu (Bravo 1.6 16V) z wyszczegolnionymi czujnikami wchodzacymi w jego obudowe i z rozpiska do czego sluza, bylbym bardzo wdzieczny :) na ePERze termostatu nie moge znalezc :(
[ Dodano: 2011-01-31, 00:11 ]
ok, znalazlem na ePERrze ten drugi czujnik. jego nr katalogowy to 7588802
-
boch, w 1.6 są dwa rodzaje termostatów z jednym, lub dwoma czujnikami. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest, ja mam z dwoma, wiem bo pamiętam jak wymieniałem termostat.
Też siedzę nad tym już ze trzy godziny i już mi się nie chce... jutro/dzisiaj organoleptycznie wszystko sprawdzę i jak znajdę w sklepie czujnik, to go od razu wymienię i zagadka się rozwikła.
Dzięki wszystkim za pomoc, jutro/dzisiaj się z wami rozliczę ;)
-
wlasnie gdzies wyczytalem, ze termostat z dwoma czujnikami stosowany byl do roku 1999. czujnik na pojedyncza wsuwke (1 pin) odpowiada za podawanie sygnalu na budzik. to bedzie prawdopodobnie cos takiego:
http://www.autosklep-car-man.pl/produkt-17732.html
jesli sie myle, niech mnie ktos poprawi :) wieksza oferta czujnikow na stronie ponizej.
http://www.motoneo.pl/m-FIAT-all-BRA...cego.html#kat1
filtr wyszukiwania na stronie sklepu dopasowalem oczywiscie pod katem mojego silnika ;)
-
No właśnie bo chyba po lifcie komp przejął sterowanie wentylatorem na chłodnicy jeżeli dobrze pamiętam.
-
boch, dokładnie, to jest to. Znalazłem w "moim" motoryzacyjnym za 35 zł, więc strasznie nie jest. Dzisiaj miałem taki zalatany dzień, że zdążyłem tylko atrapę wymienić, ale czujnik sobie obejrzałem. Dostęp jest bez wyciągania aku i kompa, więc robota na 5min.
-
czyli wystarczy wyjac cewke?
-
Cytat:
czyli wystarczy wyjac cewke?
Nie, nie trzeba, bynajmniej u mnie, wystarczy długa nasadka 19, przedłużka i pójdzie.
-
to zanim kupisz nowy, sprobuj przeczyscic styki, a wlasciwie jeden styk. czasami dziala. tak przynajmniej donosza w sieci ;)
-
boch, właśnie dzisiaj go przeczyściłem, ale motor musi się mocno nagrzać, żeby wskaźnik odstawiał szopki, jutro go przegonię i sprawdzę.
-
Cytat:
Napisał boch
pierwszy pdf konczy sie na stronie 169 (numeracja ksiazkowa), wiec nie wiem skad wziales strone 226. miales chyba gruby weekend :D rys. schematu nie wnosi nic nowego do tematu. przynajmniej tak mi sie wydaje. gdybys wlepil pdfa z rys. zlozeniowym termostatu (Bravo 1.6 16V) z wyszczegolnionymi czujnikami wchodzacymi w jego obudowe i z rozpiska do czego sluza, bylbym bardzo wdzieczny :) na ePERze termostatu nie moge znalezc :(
coś musiało się powalić z pdf'ami. Wersje są dwie to prawda, podobną różnica jest jeśli jest klimatyzacja, oraz w wersjach po liftowych.
Wrzucam przykład 2 termostatów w Podpunkcie 20 jest zobrazowane.
Dokument PDF
-
dzieki lukq! fajny pdf :D dzieki niemu juz mniej wiecej wiem, jaki mam termostat - Vernet 6504.88. to co piszesz o klimatyzacji moze byc prawda. bo z tego co namierzylem w sieci, ten moj termostat wystepowal w dwoch wersjach (zaleznie od ilosci czujnikow) - czyli nie bylo tak, ze przed liftem jedynie na 2 czujniki, a po lifcie juz tylko jeden. pozostalo zerknac pod maske i sie upewnic.
Kamyk, masz u siebie klime?
-
Cytat:
Napisał boch
dzieki lukq! fajny pdf
jest tam parę ciekawych rzeczy. Kurde gdzieś miałem w dokumentach przekrój termostatu ale nie mogę znaleźć, za dużo dokumentów i rzeczy do MEry
-
boch, mam klimę,w pierwszym poście, na końcu napisałem, że z klimą. Dzisiaj nic nie zaglądałem, bo cały dzień prószył śnieg (pod chmurką dłubię, magazyn w firmie zajęty:/) zresztą trochę zarobiony byłem.