To jest widok strony w wersji do druku
-
shanzen właśnie potwierdziłeś moja tezę a mianowicie to że jak pierwszy właściciel dba o autko wymienia wszystko na czas i nie zwleka z naprawami to taki egzemplarz będzie jeździł i jeździł. Co do skrzyni to najczęstsze jej awarie występowały w modelach fiatów z silnikiem 1.2 8v , trochę rzadziej z silnikami 1.4 a bardzo rzadko w motorach 1.6 16v
-
dokładnie... co z tego, że ja mimo niesamowitego, wręcz pedantycznego dbania i wyczulenia na wszystkie stuki puki wycieki nic nie zrobię - poprzednik nie dbał i koniec :?
-
znam ten ból moja sienka taka właśnie była . Również jestem pedantem i wsiadając do autka szukałem dziury w całym i nawet malutki nie groźny wyciek z dekla zaworowego czy też niedziałający np. przedni głośnik mnie irytował i od razu wszystko naprawiałem. No ale niestety poprzedni właściciel sie na mechanice nie znał i nawet nie wiedział że w silniku 1.2 8v nie ma samo regulatorów zaworów i trzeba je ręcznie regulować co 40kkm na PB lub 20kkm na LPG .
-
Rozumiem, że to http://otomoto.pl/fiat-siena-zadbane...C17041545.html jest właśnie wyżej opisany problem ?
Bo zastanawiam się na zakupem Sieny 1.6 na dojazdy do pracy.
-
Artih umm ciężko jest powiedzieć czy faktycznie w tej sienie co wkleiłeś link jest uszkodzona skrzynia biegów. Człowiek który sprzedaje napisał w linku że podczas skręcania słychać jakieś zgrzyty a z doświadczenia wiem że jak skrzynia jest uszkodzona to podczas normalnej jazdy słychać te zgrzyty. Jeżeli jesteś zainteresowany kupnem i masz możliwość podjechania i przejechania sie tym autkiem to dlaczego nie. Jeżeli tylko to jest uszkodzone to może i warto kupić to autko za 2600zł no może jeszcze taniej jak dobrze sie potargujesz :)
-
jak przy skręconych kołach zgrzyta to napewno przegłub
ja dzisiaj zrobiłem może 120 km po Krakowie i jest masakra ,kupie po wypłacie zapasową skrzynie bo inaczej bedzie lipa
-
Mam jeszcze do wyboru tą: http://otomoto.pl/fiat-siena-uszkodo...C16967888.html :)
Z czym się lepiej pomęczyć ?
-
Kurde mam ten sam problem co w tej Sienie z Otomoto z wczesniejszego linku :? Wczoraj wymieniłem przegub ale zgrzyt został :(
-
Chopy :lol: to nie skrzynia biegów!!!!
Wjechałem na garaż podniosłem siene na jednym kole i ogień i...........
rozwalony alternator pekła obudowa i to on tak rzęźił ale,
dolałem sobie przynajmniej oleju do skrzyni ( bo wtedy jeszcze nie wiedziałem) :) weszło pół litra
na razie stoi rozbebeszona w garażu alternator zamówiłem na Allegro może do piatku kurier dojedzie
ale kosztów bede miał mniej
pozdrawiam
[size=2][ Dodano: 2011-01-26, 15:57 ][/size]
acha dodam tylko że rzeziła jak dodawałem gazu przy obrotach powyżej 2500-3000 wiec jak jechałem na luzie nie dodawałem gazu i wydawało mi sie że tylko rzęzi na biegu
-
A przeczytałeś dokładnie ?
W tych dwóch przypadkach rzęzi tylko przy skręcaniu a nie dodawaniu gazu ...
-
w jakich 2 przyadkach?
[size=2][ Dodano: 2011-01-26, 16:57 ][/size]
no już rozumiem
jak skręcasz kołami i ruszasz i słyszysz zgrzyty trzaski czy jak to tam nazwać to jest przegłub
-
Cytat:
jak skręcasz kołami i ruszasz i słyszysz zgrzyty trzaski czy jak to tam nazwać to jest przegłub
A ja wymieniłem przegub i to samo :roll:
A byłem pewny że to przegub z lewej strony :?
Spróbuję ten co wymieniłem dać na prawą i będzie widać ale stukot dochodzi z lewej strony, przynajmniej mi się tak wydaje :?
-
Cytat:
Napisał
proszowiak
nie to napewno nie przegłub to nie takie stukanie,
jak jade to słychac takie coś jak rytmiczne cichce tykanie ( rzęrzenie)
jak wcisne sprzęgło albo luz wogóle tego nie słychać
jak jade szybko to nie słychać
Ja tak miałem jak mi się kończyło łożysko wyciskowe sprzęgła.
-
Panowie a co to może być gdy wyskakuje mi 3 bieg? Synchronizator czy może coś innego? Próbowałem już regulować cięgna biegów, sprawdziłem poduszki silnika i skrzyni i już skończyły się mi pomysły.
-
Ja mam podobnie... Poczas jazdy słychać delikatne rzęzeznie... coś jakby bieg nie był do końca wbity, ale jest to na tyle ciche, że podczas rozmowy z pasażerem tego nie slychac. Co ciekawe gdy docisnę drążek do końca to dźwięki się tracą. Olej dolany do pełna (85 - troszkę gęsty bo uszczelniacze puszczaja. Jak ją ostatnio ściągałem to widziałem , że łożysko (takie duże) jest już luźnawe.
Powiem szczerze , że nawet się tym nie przejmuję bo robię tym autem ok dwieście km dziennie i jak narazie śmiga.
Albo mam szczęście albo inni mają felerne egzemplarze.
do tej pory przez 13 lat :
łożyska kół ( po 5 letnim postoju)
tarcze+klocki+szczęki+bębny+spreżynki
sprzęgło+linka
łożysko w kolumnie kier.
osłony przegubów i skrzyni (jazda bez oleju przez jakieś 5 tys km)
końcówki drążków kier.
sprężyny tył
tłumiki 2 kpl
alternator 2razy
dolot powietrza gumowy
termostat
uszczelka pokrywy zaworów
niedługo wymieniam pompę wody (za jakieś 20 000km)
Narzekacie na fiaty , ale nie wiem czy znajdziecie tańsze w eksploatacji auta.
-
Cytat:
Napisał
pietas
Narzekacie na fiaty , ale nie wiem czy znajdziecie tańsze w eksploatacji auta.
Kto narzeka? Ja na pewno nie ;) Każde starsze auto to niekończąca się inwestycja..
-
a co do zgrzytania podczas skretu to mogą byc oznaki nawalania mechanizmu rożnicowego ;)