To jest widok strony w wersji do druku
-
Musiałbyś zobaczyć obudowę Twojego i zobaczyć czy masz tam taką dużą nakrętkę - tzn. czy masz obudowę rozbieralną czy nie bo to różnie bywało w 1.6. Jeśli nie rozbieralna to tylko można wymienić termostat z całą obudową za ok. 160zł i jeszcze czujniki temperatury trzeba przełożyć ze starego niestety to jest głupio rozwiązane w tych silnikach do 1.2 termostat kosztuje 40-50zł... :roll:
-
U mnie odpalam przy powiedzmy -5'C, spryskuje szybki odmrazaczem, sciagam takim czymś do szyb, wiadam jade jakies 700m po gruntowej drodze na 1-2 biegu no a potem to już na krajówkę i wio jakieś 30km.. Ciepło robi się po hmm 5minutach drogi - jakieś 5km muszę przejechać.. Do pełnego rozgrzania auta trzeba trochę poczekać ale powietrze jest już ciepłe.. Oczywiście po wymianie termostatu jakiś czas temu wskazówka ładnie dochodzi do połowy i tak się trzyma.. Fakt, że w innych autach mam wrażenie że ogrzewanie działa zdecydowanie lepiej..
Termostat do 1.8 jest tylko w całości i kosztuje jakieś 140-160zeta.. :/
-
a czy mzoe byc tak, ze ktorys z czujnikow termostatu jest zjechany i dlatego sie nie nagrzewa do polowy kreski? czy to raczej na 100% termostat?
-
Termostat to mechaniczny zawór który otwiera się lub zamyka w zależności od temperatury. Nie ma w tym żadnych czujników ani elektroniki. Czujnik wkręcany do termostatu to czujnik temperatury płynu chłodniczego ale nie od niego zależy czy termostat jest otwarty.
Odpal zimne auto i sprawdzaj temperaturę chłodnicy. Jeżeli zrobi się ciepła przed wskazaniem wskazówki temperatury w aucie 90'C znaczy się że masz do wymiany termostat. Do tych ok 90'C chłodnica powinna być zimna a płyn chłodniczy powinien krążyć w małym obiegu omijając chłodnicę.
-
um. to lipa troche. na szrotach mozna termostaty dostac, czy lepiej kupic nowke???
-
Zobacz czy przypadkiem nie masz wersji z wkładką, którą można wymienić =>foto (szukaj tej nakrętki co mówił Spajdi)
A termostat kup nowy, nie ze szrotu, bo nie wiesz czy jest sprawny (otwarcie przy odpowiedniej temp.) oraz ile już "przejechał". A jak Ci termostat odmówi współpracy na trasie w pozycji zamkniętej to daleko nie pojedziesz...
-
Ja bym w ogóle nie pomyślał o używce - nie masz żadnej pewności że wytrzyma Ci do wiosny.. Niestety trzeba przeboleć..
[ Dodano: 2011-01-26, 08:10 ]
Na otwartym też nie dobrze jeździć bo silnik zimny, lambda nie pracuje, katalizator w tyłek obrywa itp... No i zimno :roll:
-
ok. dzieki za rady i informacje. dzisiaj do znajomego mechanika autko oddaje wiec on oceni i sprawdzi co i jak. jak sie sprawa wyjasni itd, to napewno wnioski napisze w temacie ;)
-
Cytat:
Napisał rejczi85
um. to lipa troche. na szrotach mozna termostaty dostac, czy lepiej kupic nowke???
Termostat to kup nowy, bo nie wiesz co trafisz, używka może działać miesiąc rok, czy dzień.
-
Cytat:
Napisał molej
odmówi współpracy na trasie w pozycji zamkniętej
Na szczęście bardzo rzadko się to zdarza, ale jak piszą posty wyżej, termostat kup nowy, ewentualnie możesz kupić i zmienić samą wkładkę termostatu, zawsze taniej, a efekt ten sam ;)
-
czy po przejechaniu 30 km (trasa) powinienem miec wskaznik temp. na polowie skali? u mnie zatrzymuje sie 2 kreskach przed polowa i koniec. czy to normalne?
-
Masz widać inny licznik bo na moim (po FL) 2 kreseczki przed połową to 1/4 ;) Generalnie ta główna kreseczka - środek to zdaje się ok 90'C i tak mniej więcej powinien rozgrzewać się silnik.. U mnie równiutko stoi po środku, po środku albo milimetr niżej..
-
zegary mam takie jak na tej aukcji:
http://allegro.pl/licznik-zegary-fia...415910763.html
i wydaje mi sie, ze u mnie tez powinna stanac na polowie. czy w takim ukladzie, silnik mam niedogrzany i auto moze spalac wiecej?
-
tak powinna stać jak wryta, albo uszkodzony termostat albo czujnik
-
Kurdę no nie sądzę żeby mógł więcej spalać.. Z tego co piszesz masz prawie połowę więc auto już od dawna nie jedzie na ssaniu..
Na Twoim miejscu chyba specjalnie bym nic z tym nie robił.. A pomijając wszystko może to tylko błąd odczytu..
ps. ja mam taki licznik - podobny ale skala "mniej kreskowa" ;)
-
Ta grubsza kreska na skali to dokładnie 90C. Wiec po nagrzaniu powinno auto tyle trzymać.
-
a jak nie trzyma, a wlasciwie nie dochodzi, to co? przyczyne juz wlasciwie mozna zdiagnozowac - termostat, ewentualnie czujnik temp. tak jak pisal lukq. a wlasnie, ktory to czujnik dokladnie? czujnik temp. silnika? no i jak takie niedogrzanie przenosi sie na zachowanie auta?
-
Najszybcie będzie to uszkodzony termostat. Co do czujnika to nie pamiętam, gdzie był w 1.6, bo na chłodnicy go nie ma (bynajmniej w tej wersji którą widziałem).
A co do objawów, jazda z niedogrzanym silnikiem to tylko zwiększone spalanie, objawy osadzania się skondensowanej pary wodnej pod korkiem oleju (akurat 1.6 ma taki układ, że wlew wychodzi z silnika - coś na wzór lejka i to się szybko wychładza przez co jeszcze szybciej o taki efekt). Podobny efekt może być gdy jeździsz na krótkich trasach i silnik nie ma czasu się wygrzać.
-
no i wlasnie to zwiekszone spalanie jest - pali ok. 14L :evil: nie wiem czy to skutek niedogrzanego auta czy cos innego. dodatkowo autem telepie - i po odpaleniu i po dluzszej jezdzie. mam to od dawna. nie pomogla wymiana swiec oraz kabli WN. wymienilem rowniez wszystkie filtry. diagnostyka nie wykazala zadnych bledow oprocz cewki zaplonowej, ktora zreszta tez wymienilem. kumpel mechanik, nie ma zastrzezen co do pracy termostatu. twierdzi, ze to bedzie wina sondy lambda, ewentualnie ktoregos z czujnikow. bede z tym musial zrobic wkoncu porzadek. generalnie jezdze raczej na krotkich odcinkach. dzisiaj jednak mialem troche dluzsza trase, no i moglem sobie temperature poobserwowac. pod korkiem oleju nic nie ma.
-
Cytat:
Napisał boch
czy po przejechaniu 30 km (trasa) powinienem miec wskaznik temp. na polowie skali? u mnie zatrzymuje sie 2 kreskach przed polowa i koniec. czy to normalne?
U mnie też tak jest w trakcie jazdy, jak silnik jest już gorący, strzałka zatrzymuje się tak jak u Ciebie i raczej nie jest to wina termostatu, bo wymieniałem go niecały rok temu i odrazu tak było, a jak wskazówka sięgnie połowy włącza się wiatrak. Nie wiem jak jest w korkach, bo takich stricte korków u mnie nie ma, ale jak stanę i nie wyłączam silnika, to chwila, moment wskazówka idzie do połowy.