To jest widok strony w wersji do druku
-
maniek75 uważasz że stilo 3D jest wolniejsze od bravo benzyna 1,6 ?? bo tak wywnioskowałem
Aha tak chwalicie gaz, to pojeździjcie troszkę i jak będzie trzeba wymieniać zawory to pogadamy o kosztach, to jedno falujące obroty często w gazie gdzie nie pomaga za 20zł regulacja śrubokrętem śruby ;)
Wytłumaczcie mi tylko jedno skoro diesel jest gorszy i wychodzi na to że droższy w każdym elemencie to dlaczego jest droższy przy zakupie??
Gorszy i droższy ? hm nie rozumiem :/
Tak samo audi czy bmw najlepsze i największe fury są dieslami ale po co skoro są gorsze i droższe ? ;)
-
widze że kolega maniek75, nie patrzy ślepo na dane techniczne tylko na to co się dzieje z autem na drodze.
Cytat:
Napisał zwierzak130581
3- nie ma co się oszukiwać 115 KM z silnika 1.9 daje mniej zabawy i elastyczności niż 1.6 i 105 KM nie oszukujmy się na Pb zawsze auto będzie lepiej szło niż na ON
Tutaj to mnie zabiłeś i ręce mi opadły, jak nie masz pojęcia to nie pisz proszę Cię, pamiętaj że tam jest turbina !!!
przejedź się czasem benzyniakiem to zobaczysz o co chodzi. a nie od razu krytykujesz. jeżdżę masą samochodów i to przeróżnych i wierz mi benzyna nawet z gazem jest lepsza od ropniaka.
diesle są dobre ale jak jest cena ON niższa wtedy jest oszczędnie.
-
uważam żebym Cię kolego ZWIERZAK na ćwiartkę objechał ..poza tym o jakich zaworach mówisz? moja 1.8 dostała gaz z konieczności przy 180 k km teraz ma 262 k km i silnik jest w znakomitej kondycji... aha pisząc o audi nie zapomnij o mega bajecznym 2.0 tdi gdzie pękają głowice i co 30k km rozwala się dwumas....może trochę obiektywizmu z twej strony??
-
Obiektywna prawda jest taka że nowoczesne diesle już wypierają bene.
-
benzyniaki może i fajne, ale jakby je kręcić tak na okolo 3500-4000 rpm bo poniżej tego te silniki po prostu nie jadą.
A jak się kręci wysoko to i pali więcej
-
Wyścigi to kiepski argument bo tam się liczą jeszcze umiejętności kierowcy a nie same możliwości auta.
Moim zdaniem ekonomiczniej jest bena z lpg ale nie ukrywam, że nie chcę mieć silnika już bez turbo. Jak dla mnie 1,6 105 koni jest niestety za wolne - fakt może się wkręca na 7000 ale co z tego jak 1,9 już od 2000 tyś ma fajne przyspieszenie.
-
Fajny OT się zrobił a niestety nikt nie odpowiedział mi na moje pytanie w sprawach oględzin stilo. Co do wyższości LPG nad ON lub odwrotnie nie wszystko jest takie proste i wymaga głębszego zastanowienia. Kupując auto z silnikiem benz. bez instalacji trzeba sobie doliczyć ok 2000 najmniej za przyzwoitą instalkę. Jeżdżąc w zimie nie zapominajmy o tym że benzyny również auto trochę spala, a jeśli ktoś jeździ głównie na krótkich odcinkach to może okazać że pół na pół pali benzyny. Większość silników dobrze znosi wyregulowane instalacje i w zasadzie nie ma kłopotów ale: denerwujące są częste tankowania, konieczność wożenia jakichś dojazdówek albo koła w bagażniku, instalacja to zawsze ciało obce w aucie. Zalet LPG to ekonomia, ale jak ktoś dużo jeździ bo inaczej nie opłaca się zakładać instalacji bo za 2k zł można trochę km zrobić na PB. Diesel oszczędny zwłaszcza w trasie, łatwość podniesienia mocy przez chip-a, duże przebiegi pomiędzy tankowaniami, duży moment od niskich obrotów co przekłada się na przyjemne wyprzedzania nawet bez redukcji, fabryczne auto bez żadnych "dodatków", pełnowymiarowy bagażnik. Wady: jak to diesel naprawa układu zasilania (pompa, wtryski, turbo etc.) może zniwelować całe oszczędności jakie się udało zrobić, trudniejsze w diagnostyce w "domowych" warunkach. No zimą wolniejsze rozgrzewanie, konieczność myślenia o zabiegach typu dodatki do paliwa. Moim zdaniem ciężko jednoznacznie określić co jest lepsze.
-
maniek75 uwierz mi że jeździłem i benzyna 1,6 mazdą i miałem honde 1,8+lpg teraz mam 1,9jtd i uważam że nie ma porównania.
Nie odpowiedzieliście mi tylko na jedno pytanie dlaczego skoro diesel jest droższy jako nowy i jest wg was droższy w utrzymaniu, to po co ludzie go kupują ???
Po co producenci dają taką cenę przecież to paranoja.
Albo inaczej dlaczego lepsza benzyna jest tańsza ???? Przecież to lepsze auto i tańsze w utrzymaniu.
Wiec ludzie są debilami skoro kupują diesle.
Po niektórych waszych argumentach wnioskuje jakbyście cały czas mówili o starych dieslach które nie miały turbiny trzeba było minute grzać świece, kopciły jak autosany i silnik chodził jak w czołgu.
Co do samych każdy mechanik Ci powie jak gaz działa na silnik i jak pali gniazda zaworów. Ja naprawdę nie słyszałem od żadnego mechanika że gaz jest dobry dla silnika. Owszem zgodzę się jest tańszy,fajnie kupić autko wsadzić gaz i pojeździć z rok, dwa sprzedać auto i powiedzieć nic się nie działo, ale myslę że następny nabywca autka juz tak bez awaryjnie nie będzie miał ;) ja oczywiście mówie ze swoich doświadczeń. Moze ja tak trafiłem ale do gazu nie mam przekonania.
Co do samej benzyny, jedź do Chorwacji benzyniakiem a ja pojade dieslem i jestem ciekawy ile byłbym do przodu na samej ropie ;) bo nie wierze że twój 1,6 przy 140-150 spali mniej niz 8-9 litrów.
W sumie nie ma co się spierać i przekonywać dla was bena dla mnie i nie tylko diesel ;) każdy ma to co lubi ale tak na zakończenie proszę odpowiedzcie mi na to jedno pytanie, które jest wyżej.
Dzięki Panowie za pouczające dyskusje ;)
[size=2][ Dodano: 2010-11-14, 09:35 ][/size]
mamil_km co do oględzin stilo na swoim przykładzie co zauważyłem po 2 latach, jedna rzecz która rzuca mi sie w oczy, mam klimatronic i to u mnie szwankuje a mianowicie sprawdź czy ustawiając na temp. np 23 stopnie tyle daje bo u mnie albo zimno albo grzeje maks. To jedyna usterka którą zauważyłem, a reszta raczej jak w każdym aucie ;)
-
temat rzeka... ja bardzo lubie blondynki, zaraz mnie ktos objedzie ze brunetki sa lepsze, panowie o gustach sie nie dyskutuje, dla jednego licza sie koszty eksploatacji samochodu, stad LPG, drugi bedzie sie cieszyl wysokim momentem i jezdzi dieslem, trzeci kupi benzyne bo ma w d*pie spalanie i bedzie go krecil do 7000 tys., czwarty ma turbo benzyne i wciagnie pierwsza trojke nosem bo lubi byc najlepszy, a piaty jezdzi rowerem, lub autobusem albo wogole chodzi pieszo. Kazdy jezdzi czym chce, wszystko ma swoje plusy i minusy, a taka zazarta dyskusja bierze sie stad ze na sile kazdy chce udowodnic ze to on wykonal najlepszego wyboru przy zakupie auta.
-
mądre słowa ! jednak jako że z racji zawodu jeżdzę różnymi auta , zdecydowanie wolę benzynę ... wysoki moment daje elastyczność co jest widoczne w dieslach na 4 i 5 biegu , co do spalania to mój wynik z przed roku Austria prędkość 130-140 spaliła 1.8 6.1 litra pb , mieszana normalna jazda 7,5-8 litrów , samo miasto 9-10 ... wychodzi na to że różnica spalania na korzyść diesla jest około 1,5 litra .. jako że nas zwykłych Kowalskich nie stać na zakup nowego samochodu klasy "c" , więc cieszymy się tym co mamy ,, montujemy lpg by jeszcze obniżyć koszta itd.... winne są nasze zarobki 4-5 krotnie niższe niż państwach dawnej unii ... Cytat:
Co do samych każdy mechanik Ci powie jak gaz działa na silnik i jak pali gniazda zaworów. Ja naprawdę nie słyszałem od żadnego mechanika że gaz jest dobry dla silnika. Owszem zgodzę się jest tańszy,fajnie kupić autko wsadzić gaz i pojeździć z rok, dwa sprzedać auto i powiedzieć nic się nie działo, ale myslę że następny nabywca autka juz tak bez awaryjnie nie będzie miał ;) ja oczywiście mówie ze swoich doświadczeń. Moze ja tak trafiłem ale do gazu nie mam przekonania.
Co do samej benzyny, jedź do Chorwacji benzyniakiem a ja pojade dieslem i jestem ciekawy ile byłbym do przodu na samej ropie ;) bo nie wierze że twój 1,6 przy 140-150 spali mniej niz 8-9 litrów.
mam 1.8 i masz napisane ile spala pb ... własnie ja wykonuje zawód mechanika - łącznie ze szkoła już 20 lat ... i zmień mechaników ..jeśli wypala zawory to każde paliwo .. jeździj na walniętych wtryskach z za dużym dawkowaniem głowicę będziesz remontował po 10k km .. to samo tyczy się lpg - za uboga lub bogata mieszanka , pb to samo , wypadanie zapłonów ... ale pewno korzystasz z usług "macherów" .... co do pytania czy diesle wypchają pb .. nie sądzę .. popatrz np. na silnik 1.8tbi z lancii delty który moc maksymalną uzyskuje przy 5000 rpm .. 200 km i prędkość obrotowa mocy maksymalne nie wiele wyższa jak m-jet .... stosują tam skrzynie o podobnych przełożeniach .... aha jeszcze jeden test zrobiłem 3 lata temu
skoda octavia 1.9 tdi 110km , odcinek A4 pełny gaz 200 km /h , spalanie na kompie 10 l on ... także jak kręcisz czy to on czy pb wciąga bo musi ...pozdrawiam
-
Witam.
A ja powiem tak:
Jak ktoś chce jeździc tanio to wybierze gaz, jak chce się oszukiwac, że jeździ tanio to wybierze diesla, a jak chce miec spokój to tylko benzyna ! (choc drożej niż poprzednie dwie opcje)
-
Cytat:
Napisał RQL
Jak ktoś chce jeździc tanio to wybierze gaz, jak chce się oszukiwac, że jeździ tanio to wybierze diesla, a jak chce miec spokój to tylko benzyna ! (choc drożej niż poprzednie dwie opcje)
Podpisuję się dwoma rencoma pod tym :!: Taka prawda :!: 8)
-
Cytat:
Napisał ciril
Cytat:
Napisał sylwesters7
niemożliwe żeby nie kopcił chyba że masz filtr cząstek stałych to wtedy tak a tak to każdy diesel puszcze zasłone dymną!!
ja tam nie przypominam sobie co by się kiedyś za mną jakaś smuga ciągnęła, a DPF-a nie mam. nie dymi jakoś bardziej od przeciętnej benzyny. a jak kopci to znak że albo masz starej konstrukcji niewysilonego diesla i jeździsz na kopalniance albo że z silnikiem jest coś nie tak (wtryski, pompa).
to dobrze bo jeszcze oleju zaczeło by ci przybywać
Cytat:
Obiektywna prawda jest taka że nowoczesne diesle już wypierają bene.
i kończą się ekologicznie , coraz bliżej era małych turbodoładowanych ekologicznych benzyn
Cytat:
Współczesne diesle , a szczególnie te z DPF-em spełniające normę Euro 4 , nie wiedzą co to czarna chmura sadzy z wydechu , więc nie ma co uogólniać bo to jest dopiero - nazwę łagodniej - "niemądre gadanie" 8)
już niedługo euro 5 przynajmniej na zachodzie , ciekawe co wtedy
Cytat:
Tak samo audi czy bmw najlepsze i największe fury są dieslami ale po co skoro są gorsze i droższe ?
bo stopień komplikacji silnika to wymusza
-
Cytat:
Napisał zwierzak130581
Tak samo audi czy bmw najlepsze i największe fury są dieslami ale po co skoro są gorsze i droższe ? ;)
chyba sam siebie okłamujesz... sprawdź ile wersji silnikowych jest pb a ile on... poza tym wyobrażasz sobie np. M5 s klekotem pod maską ? dla mnie to by była totalna profanacja..
a poza tym właśnie już nadchodzi dekada małych pojemnościowo pb z turbiną ....zobaczymy :)
-
Cytat:
?
-
Cytat:
Napisał ciril
Cytat:
?
di filtrów FAP wryskiwane jest paliwo w celu dopalenia odkładającej się tam sadzy , jeżeli będziesz jeżdził krótkie trasy i nie nagrzejesz odpowiednio filra to wtrysiwane tam paliwko nie spali się i z czsem jest cofane do silnika , wpisz w google ''fap-olej'' i zobacz ile jest tematów
-
-
Przepraszam za OT, ale akurat 1.3 MJT z Fiata to najgorszy turbo diesel jakim jeździłem pod względem charakterystyki i jazdy, ale może dlatego, że jechałem nim w Doblo, którego taki silniczek nie potrafi uciągnąć :roll: W każdym razie chodził jak marniutka małej pojemności benzyna w ogóle nie było czuć, że jedzie się samochodem z doładowaniem nawet tego miłego chwilowego efektu przyspieszenia nie było który występuje w najbardziej mulastym aucie na świecie Mondeo 1.8 TD gdzie marne 90KM ciągnie prawie 1,5 tony :mrgreen: Dodam, że doblo miało 3000km przebiegu jak nim jeździłem więc świeżo po dotarciu, a lipa taka, że szkoda gadać :lalala:
-
Najgorsze w dislu jest to że po niżej 2tys. nim trzęsie i trzeba trzymać obroty od 2 do 4 tys. W mieście to jest koszmar, lepiej ręki z lewarka biegów nie odrywać. A w benzynie jadę od 1,5 do 6 tys. Ja na tym przykładzie nie widzę elastyczności silnika disla.
-
Nie wiem o czym piszesz, ja posiadam diesla i spokojnie jadę od 1,5 tys obr. Wkręca się praktycznie cały czas równomiernie, dzięki dmuchawce.
P.s
Odkopałeś kotleta.