rejczi85, pojeździsz, ja ostatnio jeżdżę na oleju z Lidla i silnik nie marudzi.
To jest widok strony w wersji do druku
rejczi85, pojeździsz, ja ostatnio jeżdżę na oleju z Lidla i silnik nie marudzi.
, kto dla Lidla produkuje ten olej, jaka petrochemia? Nie wiedziałem, że w Lidlu można zaopatrzyć się w olej. ;-)Cytat:
Napisał waho.
Ta sama petrochemia co i produkuje Castrol :) Czyli nie wiadomo, ale jedno jest pewne w 100% w przypadku oleju Lidla, a mianowicie:
Jest to pełnowartościowy olej który powstaje z 80% procent rafinowanego na nowo zużytego oleju i 20% świeżego oleju. Proporcje procentowe mogłem pomylić bo informację tą przeczytałem gdzieś na jakiejś stronie internetowej.
no proszę, jeśli chodzi o proporcje to na odwrót chyba ;-)
Na pewno nie.
Nie mogę znaleźć teraz tego postaram się to zrobić później.
Lidl 'W5' 10W40 Specyfikacja:
API SL/CF,ACEC A3/B3,A3/B4
Mercedes-Benz 229.1
BMW Special.
VW505 00.
VW501 01.
Tyle na pudle
Poza tym po co lać ciekłe złoto to 15-sto letnich samochodów ;)
i dziwić się ze w tych 15 latkach wałki się zacieraja - chociaz to 15 latek, a i tak taki fakt denerwuje (fiat to grat pozniej jest)/irytuje/smusi (wlasciwe wybrac).
Naprawde nie wiem jak mozecie takie cos zalewac. :sciana:
Witam! Chciałem się dowiedzieć czy mogę wlać mineralny olej 15w40 do Fiata Bravo 1.6 16v (rocznik '96; 140000 przebieg)??? Podobno był półsyntetyk ale nie ma pewności. Za odpowiedź z góry dziękuję.
A dlaczego chcesz lać mineralny :?: Lej 10W/40 i bądź spokojny ;)
mineralny wlewa się w ostateczności na dobicie silnika. jeśli był półsyntetyk to lej półsyntetyk. mam identyczne auto z dużo większym przebiegiem i wciąż leje 10W40.
Dokładnie, moja Brava ma prawie 220tys. km i jeździ na 10W ;) jak to mój kolega mowi, mineralny jest dla handlarzy, żeby cos tam mieli co wlać, a żeby za dużo nie wydawać :P
generalnie mineralny wlewa się na podniesienie kompresji silnika i zmniejszenie wycieków/brania oleju :) niestety, nie ma lekko. zimą olej mineralny to mordęga dla silnika.
Oki! Dzięki za odpowiedź :) Po prostu mam taki olej i zastanawiałem się czy go wlać czy może lepiej kupić inny. Po za tym zima się kończy, do przyszłego roku coś tam wymyślę...a jak to jest z przechodzeniem z mineralnego na syntetyk lub półsyntetyk. Kiedyś słyszałem, że jak się leje mineralny to już tak lepiej zostawić i lać mineralny
Na półsyntetyk mozesz spokojnie przejsc ;)