po wgraniu czystych map pojeździj troche na noPB i rozwiąż problem emulatorów wtrysków albo emulacji sondy lambda :) jedno z dwóch powoduje ze sie rozjeźdzają mapy wtrysków
To jest widok strony w wersji do druku
po wgraniu czystych map pojeździj troche na noPB i rozwiąż problem emulatorów wtrysków albo emulacji sondy lambda :) jedno z dwóch powoduje ze sie rozjeźdzają mapy wtrysków
Kuuuupiiiiłeeeemmmm... tubutubutubu daaam:
Komputer IAW1AF + centralkę od Immo + kluczyk matkę za... 80zł !!!
Hurrrraaaaaaaaa!!! Udało mi się na złomie dorwać :mrgreen: Zobaczymy czy działał będzie ten komplecik :twisted:
We fiacie nie potrafili skasować autoadaptacji? http://fiatforum.com.pl/imgshack/_f/f_0000903.gif
Nie naciągnie, sonda będzie wyłączona i autoadaptacja nie będzie się zmieniać.Cytat:
Jak myślicie, czy po zapodaniu poprawnej emulacji powinno "naciągnąć" sterownik na właściwy tor pracy??
Czy jak na drugim kompie zastosuje emulację sondy "na masę" poprzez przekaźnik, to czy nie rozjedzie mi znowu map przy jeździe na LPG?? :idea:
[size=2][ Dodano: 2010-08-22, 23:52 ][/size]
Auto lata jak złe!!! Koszt naprawy 80zł... Warto polatać po szrocie hehe!!! Dorobiłem natenczas emlację na masę. Planuje zakup Autronic AL700 i konfigurację emulacji kwadratowej z czasami podanymi przez jakiegoś grupszego profesorka (gdzieś już je wklejałem)
Moje pytanie!!! Czy przy poprawnej emulacji na masę powinna zapalać się marchewa przy jeździe na LPG?? Bo u mnie nic się nie zapala :roll:
[size=2][ Dodano: 2010-08-23, 12:39 ][/size]
Pojawił się szczwany plan :-P
Śledzcie
http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...428457#8428457
[size=2][ Dodano: 2010-08-26, 21:42 ][/size]
Zarejestrowałem się na podobno niesłym portalu jakim jest Gazeo.pl. Zadałem pytanie "do eksperta". Oto pytanie i odpowiedź :
Treść pytania: Witajcie! Mam w moim fiaciku aktualnie instalację I generacji. Chodzi wyśmienicie. Wyregulowana została na podstawie artykułu "krótki poemat na temat gazu". Chodzi poprawnie. Niestety po zakupie autka okazało się, że autko niepoprawnie chodzi na Pb. W wyniku dociekliwej diagnozy okazało się, że komputer przekroczył wartości adaptacyjne, rozjechał mapy i czasy wtrysku tak, że paliwo lało się 6 razy dłużej. Błędu nie udało się skasować i byłem zmuszony zakupić drugi sterownik wraz z centralką Fiat CODE i transponderami. Całe szczęście koszt 80zł Zastosowałem przekaźnik, który po przełączeniu instalacji na zasilanie LPG łączy kabel ECU dedykowany sygnałowi z lambdy z masą (emulacja na masę). Mimo to podczas jazdy, komputer nie wyświetla "marchewki" czyli kontrolki MIL. Boje się, że następny sterownik rozjedzie nastawy adaptacyjne i znowu oprze się to o wymianę. Co sugerujecie?? Może być taka konstrukcja, czy lepiej zainwestować w sterownik AL700 i emulować sygnałem prostokątnym? Jakie powinny być czasy bogatej i ubogiej?? Co robić, żeby znowu LPG nie "popsuło" sterownika? Aha naprawa jest możliwa, ale kosztuje 350zł...
Ekspert: Silniki Fiata 1.6 16 V z produkcji do 2001 r. prawidłowo funkcjonują jedynie przy zastosowaniu emulacji "masa". Sterownik benzynowy rejestruje wówczas błąd sondy i "zamraża" korekty adaptacyjne. Każda emulacja prostokątna niestety będzie powodowała przesunięcie adaptacji do wartości skrajnych, a z powodu ułomności tego sterownika rzeczywiście jest problem z ich cofnięciem.
[size=2][ Dodano: 2010-08-26, 21:56 ][/size]
A euroscana i tak zamówiłem sobie za 140zł z kablem do fiata, instrukcją, CD i kablem uniwersalnym, pinowym ;D
[size=2][ Dodano: 2010-08-29, 00:37 ][/size]
Kupiłem dzisiaj komp do AL700. Koszt nowego?? 130-150zł. Zapłaciłem za używany?? 20zł Dostałem do tego brakujący spód obudowy centralki Fiat CODE i zapasowy kluczyk z poprawnym transponderem do mojej centralki... :D Silniczki krokowe mam 3... Potrzebuje jeszcze wiązkę (nowa 19zł), czujnik temperatury parownika (10-14zł nowy) i przycisk (20-30zł nowy). Wszystkie elementy jak kolega znajdzie na szrocie będe miał za 20zł... Odliczając 5zł za kluczyk i obudowę... Wydam na całego altronic'a AL700 jakieś 35zł :D zamiast 240zł na allegro... Czyli można tanio tak?? ;D Kabel do regulacji zrobiłem z kabla pod COM od... Siemensa c55/s55... hehe :lol: Potrzebny do tego zwykły konwerter sygnałów RS232 na Tx/Rx zrobiony na MAX232... Czyli 90% starych kabli do telefonów pod COM :lalala: Zaoszczędziłem dodatkowe 35zł