To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Stan Moritz -
Ja również zwiedziłem kawałek Polski zanim kupiłem auto. Po przyjeździe na miejsce okazywało się auto znacznie odbiega od tego co było mówione przez telefon, i co było widać na zdjęciach. Na koniec pojechałem 400km do Przemyśla, po Lancię Lybrę, a przywiozłem Fiata Marea Weekend, 1.9 JTD, HLX. Lancia nie chciała odpalić, i w sumie za drogo by kosztowała. ( cena + koszty na początek, w rodzaju : rozrząd, nowe opony ,itp.) Na szczęście obok stała Marea, rocznik XII 2001, sprowadzona z Włoch, wersja HLX, przebieg 158 tys km- faktyczny . Jej wyposażenie obejmuje: 4 poduchy, klima, alarm+central zamek, 4 el. Szyby, El. I podgrzewane lusterka, el. reg. fotel, skórzana kiera, fabryczne radio CD+ sterowanie w kierze, fabryczne alufelgi 15,halogeny, soczewki+ spryski, welurowa tapicerka, klamki, lusterka, zderzaki i listwy w kolorze nadwozia. W kwestii stanu technicznego jedynie musiałem się pogodzić z tym że : maska ma odpryski od kamyków, prawy tylny błotnik miał przygodę, zderzaki także po parkingowych przygodach. Natomiast silnik super. Właśnie to bogate wyposażenie złagodziło mój ból, że to nie Lancia. Cena wyniosła mnie wtedy ( X 2008), 12 tyś. zł. Wówczas te roczniki kosztowały w przedziale od 14- 20 tyś. Kolega Hipo ma rację : silnik CF 3, czyli ten 110 KM, to super silnik, na marginesie : spełnia normę EURO 3, co może mieć znaczenie, jeżeli państwo wprowadzi podatek ekologiczny. Używane Fiaty z Włoch są w atrakcyjnych cenach, ponieważ tam państwo stosuje ,,wiele różnych zachęt” do kupna Fiata, w rodzaju :zwolnienia z podatku drogowego, atrakcyjne oferty przy wymianie używanego na nowy, itp.
[size=2][ Dodano: 2010-06-19, 21:19 ][/size]
... zapomniałem dopisać reszta wyposażenia: ABS z EBD, wsp. kiery, lakier metalic :)
-
ABS o.k ale jak sprawdzic czy jest EBD ? mam HLX i nie mam żadnego włącznika a myślę ze powinien być.
-
Cytat:
Napisał bubuu77
ABS o.k ale jak sprawdzic czy jest EBD ? mam HLX i nie mam żadnego włącznika a myślę ze powinien być.
EBD to elektroniczny rozdzielacz siły hamowania, elektroniczny odpowiednik korektora siły hamowania. Montowane po lifcie w 99 roku.
-
Myślałem tylko ze powinien być jakiś przycisk włączający tą funkcje w golfie miałem ESP w oplu TC i tam były takie właśnie.
-
Ale Ty piszesz o systemach kontroli toru jazdy/ trakcji, a EBD w Fiacie to zupełnie co innego. Zresztą same skróty nic nie znaczą, ważne jest żeby wiedzieć co się kryje pod skrótem bo co jeden producent to inaczej oznacza to.
-
Hipo napisał:
EBD to elektroniczny rozdzielacz siły hamowania, elektroniczny odpowiednik korektora siły hamowania. Montowane po lifcie w 99 roku.
- jak najbardziej.
Moim zdaniem Fiaty Marea miały następujące wersje wyposażenia : SX, ELX, HLX.
Saint Moritz to nie poziom wyposażenia, ale tzw. edycja, seria limitowana, pod koniec produkcji. Tapicerka skórzana to był extra dodatek, który można było sobie osobno zamówić. A propos dyskusji o lusterkach w daszkach przeciwsłonecznych. U mnie są dwa. Kierowca ma na zasówkę.