To zależy jak sie rusza tak normalnie tak do 2500 to idzie płynnie ale jest jeden tak dźwiek i to zawsze przy zmianie biegów takie hm jak to nawzwać "piskniecie" ale od czego to to nie wiem nie chce wprowadzić w błąd.
To jest widok strony w wersji do druku
To zależy jak sie rusza tak normalnie tak do 2500 to idzie płynnie ale jest jeden tak dźwiek i to zawsze przy zmianie biegów takie hm jak to nawzwać "piskniecie" ale od czego to to nie wiem nie chce wprowadzić w błąd.
Bo czasami może być luz na satelitach w układzie różnicowym i stąd mogą być stuki przy zmianach obciążeń.
Mam pytanie ile poduszek znajduje sie pod silnikiem i skrzynia bo nie moge tego znaleść w książce tej z fiata?
Masz trzy poduszki:
- jedna przy skrzyni po lewej stronie auta
- jedna przy silniku po prawej stronie auta
- jedna na środku pod podłoga samochodu
- u góry cięgno przykręcone do prawego kielicha samochodu
Byłem w warsztacie i sprawdzali mi zawieszenie silnika i wszystko dobrze. Ale wyszło że mam walniety sworzeń na wahaczu od kierowcy i tulejki (guma niby jest ale wywalone są) od strony pasażera czy to by mogło być to?
ja miałem podobny objaw ostatnio !! tzn jadąc powyzej 90 jak spusciłęm noge z gazu to tak szarpało jak by miało zaraz skrzynie rozerwac :) juz chciałem półoski wymieniac :) przegub wymieniłem przy okazji bo grzechotał juz i okazała sie ze uszczelniacz przy skrzyni był walniety i nie było oleju w skrzyni rpawie :) ale to nie byłą przyczyna....
stukanie i szrpanie ustało dopiero jak wymieniłem jedną koncówke drązka kieronwniczego i ustawiłem zbierzność i wyważyłem koła ;) i jak reką odjoł
taka błacha sprawa a juz myslałem ze skrzynia do roboty
A gdyby był wyalony przegub trój rolkowy (trójramienny) to mogło by tak sie dziać z tym trzaskaniem gdy silnik hamuje sam? czy wtedy było by słychać cały czas nawet na luzie?
moze byc ze przegub trójpalcowy poszedł ale to bys czuł przy gwałtownym ruszaniu :) i mechanik odrazu by to rozpoznał :) posprawdzaj czy koncówki drążków kierowniczych sa ok jak i same drążki i czy zbierznosć jest dobra i dobrze kołka wywarzone :)
I już wiemy co się stało :D
Poszła siatka ta co jest na rurze kolektora i takie dźwięki wydawało a ja miałem już skrzynie wyciagać :sciana: :D
hehe a juz kalkulowałes remont skrzyni itp itd :)