Ale nie rozumiem do końca, auto z 1 nie chce ruszyć a 3 biegu rusza ? może to nie wina silnika tylko coś innego się wali - np skrzynia ?
To jest widok strony w wersji do druku
Ale nie rozumiem do końca, auto z 1 nie chce ruszyć a 3 biegu rusza ? może to nie wina silnika tylko coś innego się wali - np skrzynia ?
Podpinam sie pod temat bo mam podobne problemy plus dodatkowe okolicznosci .
Zaliczylem w trasie zerwanie sie paska (alternator , klima itd) i musialem dojechac okolo 20 km do warsztatu . Po drodze wyladowal sie kompletnie akumulator i marycha zgasla . Musialem wynajac taksiarza do holowania .
W warsztacie mechanik zauwazyl , ze urwany jest taki maly wezyk dochodzacy do jakiegos urzadzenia mieszczacego sie po prawej stronie kolektora wydechowego . Wezyk zostal skrocony i zalozony spowrotem .
Po wymianie paska ujechalem moze z 10 km i zaczely sie wlasnie takie problemy:z tym , że u mnie muli na kazdym biegu w okolicach 2.2-2.5 tys obr. Do tych wartosci autko porusza sie w miare plynnie . W momencie mulenia temperatura potrafi wzrosnac do polowy skali , gdy normalnie tkwi na 1/4 .Cytat:
Napisał haszeq
Czy ta awaria moze byc spowodowana jazdą bez prądu?
I czy można jakimis domowymi metodami znależć przyczyne tego stanu rzeczy ?
Przejechalem z ta awaria 250 km . Koszmar . Zero wyprzedzania , zero klimy , maks predkosc 120 i pod byle goreczke redukcja na 3 albo i na 2 bieg . Na biegu jałowym mozna osiagnac wyzsze obroty , nie slychac za to turbiny . Boje sie ,ze to ona wlasnie siadla .
Slowem katastrofa.
Jak mozecie pomozcie .
Pozdro
jasiu_m, masz typowe objawy niesprawnego elektrozaworka od EGR, spróbuj zrobić tak że przy zmianie biegu wcisniesz sprzegło, poczekaj aż obroty opadną poniżej 1k obr/min i wtedy puść sprzęgło i gaz w podłoge, zobacz czy coś się poprawi.
Jest jak napisales ,Mistrzu Hipo . Ta metoda rozpedzilem auto do 160 na krotkim odcinku dwupasmowki .
Czyli co? Wymienic zaworek? Czy moze dac do jakiejs regeneracji?A moze powalczyc ze stykami?
Kup sobie elektrozaworek z 1,9TD, na 99% będzie on dobry, nie wiem dlaczego ale tam nie padają tak jak w naszych motorach, czyszczenie uszkodzonego nic nie da.
dzieki Hipo , nie moj topic to nie moge przyznac pkt . Kupie , wymienie zobaczymy co bedzie :)
Pozdrawiam
Nie ma problemu, ważne żeby kółka się dobrze kręciły :D
hm
czy moglby mi ktos wskazac ktory to ten elektrozaworek na tym zdjeciu ?
http://fiatforum.com.pl/files/thumbs/t_zawor_154.jpg
Wydaje mi się, że koło tej niebieskiej kostki jest.
Mam problem . Z marychy 1.9 TD ciezko mi znalezc ten zawor . Czy moze byc z bravy 1,9TD100 ?
Tak bo to ten sam silnik.
Witam
Mam problem ze zmianą biegów.
Otóż nie da się wrzucić 1-szego i 2-go biegu.
Zamiast tego wchodzą 3-ka i 4-ka.
Czasami uda się wrzucic jedynkę lub dwójkę.
Jeśli chodzi o pracę dźwigni - to dzwignia działa płynie, ale potrafi się zaciąć zwłaszcza
między 1-ką a 3-ką, nie ma żadnego problemu z wrzuceniem 3-ki, 5-tki czy wstecznego.
Z tego co wypatrzyłem w serwisówce to mechanizm zmiany biegów złożony jest
z linek.
Da się jakoś sprawdzić w miarę prostym sposobem cały ten mechanizm ?? np przez
rozebranie tunelu albo zdemontowanie akumulatora i tej półki pod akulatorem??
Może ktoś ma jakieś zdjecie, albo opis działania tego mechanizmu ? Co się dzieje z
linkami przy przechyleniu dźwigni w prawo albo w lewo ?
Pozdrowienia i dziękuje za pomoc
Zobacz czy coś nie wpadło Ci tam na to sterowanie bo wyczytalem na sieci że kolega w Alfie 156 miał taką samą przygodę z biegami a okazało się że jakieś mocowanie kabli odpadło od skrzynki akumulatorowej o blokowało mechanizm od biegów.
Witam ponownie .
Jest tak: kupiłem używany elektrozaworek , zamontowałem i..........
Generalnie jest lepiej . Na jałowym biegu słychać już turbinę , autko jest bardziej dynamiczne , ale....
Podczas testów , w momencie przyspieszania czasami ,powtarzam, czasami autko dostaje znów muła .
Dzieje się to w różnych zakresach obrotów przeważnie w okolicach 2,2 tys i okolo 3 tys obrotów .
Czy kupiłem zepsuty zaworek ? Czy to może wina nieszczelnych wężyków bo tych nie wymieniałem ?
Aha . Zaworek nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki przez jakiś czas buczy .