To jest widok strony w wersji do druku
-
I to jest właśnie ta "czerwona linia" której nie chcę przekraczać.
Podoba mi się działajace inteligentne ładowanie akumulatora, więc nie będę w to ingerował aby tego nie zepsuć.
Więc takie rozwiązanie z diodą odpada.
Zainstaluję dziś AlfaOBD jako ostatnią szansę modyfikacji programowej.
Spojrzę jeszcze tam, może tam będzie jakaś opcja aby to wyłączyć. W MES nie ma niestety nic.
-
Podsumowanie moich zmagań z próbą wyłączenia tego szatańskiego wynalazku zwanego Start-Stop.
Poległem na całej linii.
Tego w mojej konfiguracji auta czyli 1,3 FireFly 2019 rok nie da się wyłączyć ani programowo, ani sprzętowo za pomocą jakiegoś emulatora.
A żadnych czujników nie będę odpinał. Bądźmy poważni i nie psujmy swoich samochodów np. zabierając inteligentne ładowanie akumulatora itp.
To znaczy można zastosować emulator z Jeep Renegade który jest bliźniakiem mojego 500X, ale te emulatory wpinane przed bramkę SGW są w Europie niedostepne.
Koszt w Ameryce to 99$ i chętnie bym zapłacił, ale nie wysyłają do Polski.
Więc jestem na początku drogi.
Jedyny pozytyw, że od jakiegoś czasu ten system praktycznie u mnie nie działa. Brak jakichkolwiek błędów czy to na desce, czy to w MES, a silnika nie wyłącza...
Może się przestraszył ? A może jest jakaś inna przyczyna ?
Nie obchodzi mnie to, ważne, że to g*wno na razie nie działa.
Zobaczymy co bedzie dalej.
-
Cytat:
Napisał
Bodzion
Jedyny pozytyw, że od jakiegoś czasu ten system praktycznie u mnie nie działa. Brak jakichkolwiek błędów czy to na desce, czy to w MES, a silnika nie wyłącza...
Może się przestraszył ? A może jest jakaś inna przyczyna ?
Nie obchodzi mnie to, ważne, że to g*wno na razie nie działa.
Zobaczymy co bedzie dalej.
Akumulator nie ładuje się ponad 70% - utrata pojemności, więc to nie powód do szczęścia, przed zimą lepiej wymienić :tongue Innym objawem jest brak modulacji napięcia ładowania podczas jazdy. W każdym razie nadejdzie ten moment kiedy obejdzie :tongue
-
Dzięki za odpowiedź ale to chyba nie to...
SOH 100%, SOC 95% jak wczoraj sprawdzałem.
Więc akumulator odpada. Ale coś pięknie ten shitowy Start Stop zablokowało, co mnie cieszy, bo na razie ja nic nie wykombinowałem.
Ale po zastanowieniu... tak sobie myślę: Czy w związku ze Start-Stop powinien być może akumulator AGM albo jakiś carbon czy coś w tym stylu ?
Bo u mnie poprzedni właściciel założył rok temu Bosch S4. Działa świetnie, ale może to rozwiązało problem ze Start Stop ? :)
Choć jakiś czas temu Start Stop działał a przecież akumulator był ten sam.
-
Nie wiem co w poliftach ładowali, ale w przedlifcie typu Heavy Duty (inaczej EFB). AGM ma inne warunki ładowania, zwykły akumulator szybko poleci. Z kolei zamontowanie AGM w miejsce standardowego/EFB też nie będzie dla tego akumulatora dobre. W każdym razie musi być taki jaki w body jest ustawiony.
Montaż zwykłego zamiast EFB - też błąd, 500X (przynajmniej przedlift) robi strzały napięcia przy odzysku energii, potrafi bez problemu dać powyżej 14,5V (im niższa temperatura zewnętrzna, tym wyżej).
-
Jeszcze raz dzięki za tę wymianę zdań!
Co do tego S4 to muszę mu się dokładnie przyjrzeć, bo zwykły i EFB wyglądają podobnie. Założyłem, ze mam zwykły, ale może jednak nie.
Zainspirowałeś mnie jednak do przemyślenia całej sprawy i mam ciekawe wnioski: Start Stop nie działał jak kupiłem auto. Brak jakichkolwiek komunikatów czyli wszystko OK.
Później (wstyd się przyznać) rozładowałem akumulator gdy na włączonym zapłonie bawiłem się sprawdzeniem parametrów w MES.
Więc naładowałem go do końca (SOC 100% i SOH 100%) i wtedy Start Stop zaczął działać. To wtedy założyłem ten wątek.
A teraz znowu nie działa (i super!), więc może to jednak ma jakiś ścisły związek z akumulatorem i generalnie z zarządzaniem energią.
Podkreślam jednak - żadnych błędów: ani na desce rozdzielczej ani w MES.
-
Nie będziesz miał w tym przypadku błędów w MES i w zegarach.
-
W taki razie mogę napisać tylko jedno: REWELACJA!
Szukałem daleko, chciałem montować emulator, zmieniać konfigurację w MES, a okazuje się, że sprawę załatwia jak widać założenie zwykłego Bosch S4 a nie S4 EFB.
Ludzie na całym świecie szukają jak wyłączyć ten "pomiot szatana" zwany Start Stop w tym modelu i bliźniaczym Jeep Renegade, w tym celu wydziwiają i odłączają jakieś czujniki czy to przy akumulatorze czy to czujnik maski, i mają wtedy komunikaty o błędach na desce rozdzielczej... a rozwiązanie jest tak blisko.
Doskonale, trzymam tylko kciuki aby to g*wno w moim aucie znów przypadkiem nie zaczęło działać!
-
Ja bym się tak nie cieszył, bo przyjdzie taki dzień, że od klamki się odbijesz :tongue
-
Straszysz…
Zapewne wiesz, że każdy „kwasiak” może paść w każdej chwili. Jak dostanie nagłego zwarcia wewnętrznego.
Ale odkąd wynalezione jump starter, to padnięty akumulator już mnie nie wzrusza.
Najważniejsze: ten idiotyczny, dewastujący silnik i moje nerwy kretynski Start Stop nie działa i tylko to się liczy!