To jest widok strony w wersji do druku
-
No więc. Kupiłem dzisiaj nowy akumulator https://akumulatoryspecpart.pl/produ...SAAEgKgBvD_BwE
Postanowiłem go podładować przed zamontowaniem, jak poradził kolega wyżej. A że mam taki bardzo stary prostownik samoczynny https://allegro.pl/oferta/prostownik...CABEgIkNPD_BwE, który w końcowej fazie ładowania zwiększa napięcie i ładował mi napięciem prawie 16V, więc się wystraszyłem, że mi uszkodzi akumulator i poleciałem kupić nowy prostownik automatyczny, który ma maksymalne napięcie ładowania 14,4 V.
Najgorsze jest to, że tego nowego akumulatora nie chce objąć ta opaska, a wymiary producenta są takie same jak mojego starego akumulatora.
Wobec tego mam pytanie, czy ktoś z was miał już taki problem ?
Nie można regulować długości tej opaski, jest na stałe zszyta, musiałbym ją rozpruć i zszyć od nowa, przesuwając tak by była dłuższa.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Chodzi o tę opaskę: https://allegro.pl/oferta/obejma-moc...SABEgJOGPD_BwE, brakuje z pół centymetra, żeby nakrętka chwyciła gwint.
-
Musisz dobrze ułożyć akumulator wtedy będzie pasować.
ładowanie dużym napięciem i małym prądem to odbudowa pojemności akumulatora ale 16V to trochę za dużo. 15.2V jest jeszcze dopuszczalne
-
Ułożyłem dobrze, sprawdzałem ułożenie. Takie wysokie napięcie to chyba tylko dla akumulatorów z wykręcanymi korkami, żeby gazy mogły się ulotnić.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Jeżeli myślisz, że to super akumulator...
Napiszę tak, miałem do czynienia z kilkoma Bosch/Varta - obie firmy to to samo, tylko naklejki różne. Nigdy więcej tego czegoś.
Każdy po 3 latach, czy to standardowe ładowanie, czy inteligentne, bez znaczenia, na złom.
Mamy odmienne doświadczenia z akumulatorami. Poprzednio miałem Varta Blue i spisywał się bardzo dobrze. Jeżdżę dieslem (garażowany pod chmurką). Dziennie robię 2 x 5 km. Do tego wideorejestrator z aktywnym trybem parkingowym. Nigdy nie zawiódł. Po 4-ech latach zmieniłem na Vartę Silver i (póki co) 2 lata bez niespodzianek.
-
1 załącznik(i)
Najgorsze, że ta opaska nie pasuje do tego akumulatora. Dziwne, bo wymiary podane przez producenta akumulatora takie same jak poprzedniej Varty.
Przecież to ujednolicone wymiary skrzynki na akumulator.
Niby wysokość ta sama, ale ten Varta D15, który miałem wcześniej ma rączkę ściętą na końcu dzięki czemu opaska obejmuje go.
Zobaczcie o co mi chodzi: Załącznik 44808
A wracając do ładowania. To ten stary prostownik, który mam, w końcowej fazie zwiększa napięcie, które pod koniec dochodzi nawet do 16V, czyli może przeładować akumulator według tego co znalazłem w necie.
Ten nowy który kupiłem ma mikroprocesor, który chroni przed przeładowaniem i w końcowej fazie nie zwiększa napięcia, a nawet zmniejsza.
-
Zawziąłem się i wziąłem kogoś do pomocy. Ja z całej siły docisnąłem z dwóch stron mocowanie, żeby nakrętka chwyciła gwint, a druga osoba chwytakiem wkręciła nakrętkę, a potem bardzo mocno dokręciłem, aż bałem się, że coś pęknie. No ale mam zamocowany akumulator.
Teraz się okaże, czy będzie trzymał napięcie.
Akumulator jest świeży, z tego roku. Sprawdziłem w sklepie napięcie, bo były dwa takie same. Jeden z brzegu był z 2024 roku i miał napięcie 12,6v, mój z tyłu z 2025 roku i napięcie 12,94.
Dodatkowo lekko go podładowałem przed zamontowaniem, prostownikiem inteligentnym.
Mam pytanie do was.
Czy takim prostownikiem inteligentnym mogę doładowywać bez odłączania akumulatora ?
Przy okazji wam napisze, że ten stary słaby akumulator, który bardzo szybko się rozładowywał, w sklepie został sprawdzony dwoma testerami i oba wykazały, że jest sprawny w ponad 80%.
-
Coś dla Ciebie w tym temacie:smile:
https://www.youtube.com/watch?v=V2huXrap1Pw
Dla bezpieczeństwa zalecane jest odłączenie akumulatora.
Ważny jest też opór wewnętrzny baterii.
-
A w jaki sposób ma zaszkodzić ładowarka, która podaje takie samo napięcie ładowania jak alternator i nieduży amperaż ?
Wielu producentów podaje w instrukcji, że daną ładowarką można ładować bez odłączania akumulatora, a nawet mieć zamontowane na stałe pod maską.
Np. https://allegro.pl/oferta/ladowarka-...th-16680458553
-
Ctytat z jednej mądrej książki-
Nowoczesne ładowarki z mikroprocesorami pozwalają na ładowanie akumulatora odłączonego, ale znajdującego się w aucie. Ze względów bezpieczeństwa warto jednak akumulator z samochodu wypiąć. Należy bowiem pamiętać, że nawet minimalny pobór prądu, który wynika z podtrzymywania procesów w samochodzie (np. autoalarmu), może zmylić prostownik i mylnie sygnalizować, że ładowanie nie dobiegło końca. Takie nieprzerwane ładowanie może doprowadzić do zniszczenia akumulatora, dlatego warto za każdym razem wypinać akumulator samochodowy do ładowania.
-
A alternator ładuje non stop. Poza tym chodzi mi jedynie o doładowanie, jeśli samochód będzie dłużej stał z nieodpiętym akumulatorem.
Przy okazji napisze, że nowy akumulator trzyma napięcie. A stary mimo, że testery pokazywały SOH ponad 80% - nie trzymał, bardzo szybko spadało.
Przez to, że stary akumulator odłączałem po każdej jeździe, bo bardzo szybko się rozładowywał, biegun ujemny tak się wytarł, że miałem luźna kleme i musiałem wstawić miedziana blaszkę, żeby klema dobrze ściskała. Dlatego odpinanie klem źle mi się kojarzy.
-
W akumulatorach masz z boku kanał do odparowywania gazu. Nie musisz mieć korków.
Możesz podać dokładny model akumulatora?
Jesli akumulator ma standardowe wymiary to po prostu źle go wsadziłeś. Trzeba go wsadzić z jednej strony pod zabezpieczenie i dopiero potem przekładasz pas.
-
W jednym linku wyżej jest akumulator, który kupiłem. Wsadziłem dobrze. Poprzedni model często wyjmowałem i nie miałem problemów.
Oczywiście zawsze pod zabezpieczenie wsadzam. Jest od strony kabiny.