To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
pawelhenryk
Też 2020rok.
1.4 95km, 82k przebiegu.
W tym czasie 1x wymiana łączników stabilizatora,
Ubytek oleju nieznaczny, ale jest i…
Przyszła pora na zmianę. Teraz Corolla hybryda. Przeskok niesamowity, ale nie o tym. Tipo okazało się tak wdzięczne, że zostaje w rodzinie i mam nadzieję, że przetrwa używanie przez moją żonę
U mnie identyczna zamiana
Tipo zostało dla córki
A ja przesiadlem się do Corolli 2,0 w hybrydzie , jest mega różnica.
Nieraz kiedy przesiądę się do Tipo to mam wrażenie że auto jest niesprawne
Brak mocy jest tu mocno wyczuwalny , ten silnik jest po prostu za słaby do tego auta....
-
Wychodzi na to, że nie tylko mojej opinii wynika, że to dopracowany model z małymi uwagami jak:
1. Łączniki stabilizatora
2. Apetyt na olej
3. Słaba jednostka 1.4 95km
Z reguły wymieniam samochód, jak już mnie zaczyna denerwować.
Na co dzień poruszam się kilkoma samochodami i tu widzę różnicę, ale np. do Skody Superb / Octavi - czyli modeli z całkiem inne półki cenowej.
Próbowałem znaleźć różnicę do Kia Ceed i powiem, że bardzo ciężko â poza różnicą w mocy.
-
Cytat:
Napisał
Killer King
3. Słaba jednostka 1.4 95km
czy ja wiem czy taka słaba... na papierze to faktycznie imponująco nie wygląda ale przejechalem tym prawie juz 128 tys km, głownie trasy ślask - dolny slask, mazury, 3Miasto, Kołobrzeg i jakos normalnie to jezdzi, da sie tym wyprzedzic, zawalidroigą się nie jest, da sie pocisnąc z wiekszymi niż dozwolone 140kmh na autobanie... no czego wiecej? Dobra, przydalo by sie wiecej elastycznosci na wyzszych biegach i wiecej wigoru przy wyprzdzaniu ale tak szczerze mówiąc za te piniadze to nie mam prawa narzekac. A jak sie zatankuje vervę z shella to jest wyczuwalnie lepiej.
Mysle ze wiekszosci ludzi to wystarczy, biorąc pod uwagę takze prostotę budowy i koszty utrzymania - brak turbo, dwumasu itepe
i tak, przez 35 lat "kariery" za kierownicą jezdzilem roznymi autami - słabymi i mocnymi, małymi i duzymi, budzetowymi i klasą "premium" i mam jakąs tam skalę porównawczą :)
-
Ogólna ocena auta jest pozytywna
Tanie w utrzymaniu i w eksploatacji, koszt części zamiennych dosyć niski.
Ja zrobiłem ponad 82 tys km .
Jak już się rozpedzi na S-ce czy autostradzie to leci jakoś, im większa prędkość to większy apetyt na pobór oleju niestety .
Największa wada moim zdaniem to słaba moc silnika , przy wyprzedzaniu zwłaszcza z pasażerami potrzeba wolnego lewego pasa po horyzont 😂
Dobre auto ale nie na te czasy już niestety .
Przy 2 litrowej Toyocie z hybryda mam porównanie
184KM robi robotę a spalanie mniejsze niż w Tipo .
Raczej to juz tzw dziadkowoz 😁
-
No i zaczęło się opiniowanie najsłabszego modelu. Każdy mógł dopłacić 10000 i wziąć Tjet i nie brakowałby mocy i Toyota hybryda przy nim nie byłaby już taka przepaścią.
Było o tym 8 lat temu przy zakupach nowych aut dużo, że lepszy tjet, że wystarczy wolnossak. Może już nie wracajmy. Wszystko co nowe będzie w większym lub mniejszym stopniu lepsze.
Wiele osób zamyka już doświadczenie z fiatem i patrząc na ofertę pewnie już na zawsze.
-
Dokładnie
W pełni się zgadzam , z czasem wymagania rosną. Pojeździ jeszcze pewnie pare lat w rodzinie I córka będzie zadowolona z użytkowania....
-
Cytat:
Napisał
jacekviola
22.04.2022 41500 wymiana tarcz i klocków - przód/tył
05.01.2024 86700 wymiana tarcz i klocków tył
Jacek popatrz do Exela, jaki był orientacyjny koszt kompletu (tarcz/klocków) ( przód i tył + serwis)
Jestem ciekaw, ile taka zabawa teraz kosztuje.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Qvadrat
No i zaczęło się opiniowanie najsłabszego modelu. Każdy mógł dopłacić 10000 i wziąć Tjet i nie brakowałby mocy i Toyota hybryda przy nim nie byłaby już taka przepaścią.
Znów nie przesadzaj.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Trzy punkty, jakie wymieniłem (łączniki, olej, słaba jednostka 1.4 9km.) nie przesądza o tym, że to zły samochód.
Wręcz przeciwnie, nie mam nic przeciwko wymianie łączników co jakiś czas, dolaniu oleju, czy brak mocy, której potrzebuję od wielkiego święta, kiedy wyprzedzam tira pod górkę :lol:
-
Ja piłem do narzekania na brak mocy. Nic do awaryjności nie mam.
-
Cytat:
Napisał
Killer King
Jacek popatrz do Exela, jaki był orientacyjny koszt kompletu (tarcz/klocków) ( przód i tył + serwis)
1150zł - Ganinex Gliwice