To jest widok strony w wersji do druku
-
@steyr koło zakładałem w pozycji z tym wycięciem, kontrolkę check engine miałem ale jak widać nie napisałem tego... za dużo nerwów chyba było i nie zwróciłem uwagi na to a auto potrzebne na przyszły poniedziałek na wyjazd...
Mam nadzieję że interfejs rozjaśni sprawę ale na to muszę jeszcze chwilę poczekać.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Ja też wymieniałem rozrząd, zdejmowałem koło foniczne i żadnej adaptacji nie robiłem, odpalił bez strzała i żadnych problemów nie ma.
Także twoje błędy to nie jest problem adaptacji koła fonicznego.
Zgadza się, odpali od strzała, ale procedura adaptacji jednak jest. Ponownie nie założy się koła w idealnie tym samym położeniu, jest możliwość delikatnego przesunięcia, co osobiście widziałem w 1.4 8V i 1.4 16V MultiAir II Turbo - jeżeli się temu nie przygląda, to na oko wypust i musi być idealnie, ale tak nie jest. Błędu bez adaptacji oczywiście nie będzie, bo to jest bardzo małe przesunięcie, ale też adaptacja nic nie kosztuje, poza czasem, bo trzeba rozgrzać silnik zanim zapoda się 3 razy po 6tyś.obr.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
steyr
Wymienilem dziesiątki rozrządów od 1.2 16v, 1.4 16v i konczac na 1.4tjet zawsze oczywiście demontując koło pasowe i nigdy nie musiałem robic adaptacji koła.
Musu nie ma, ale moim zdaniem, żeby było jak należy, to trzeba to wykonać, ale fakt, mechanikom się nie chce, bo za dużo czasu to kosztuje.
-
Dalej posprawdzaj napięcia na skrzynkach bezpieczników, na wtyczce od wspomagania i przy kompie.
Chociaż był jakiś temat ostatnio że ktoś miał choinkę na desce i nie było to od spadków napięcia. Ale niestety nie pamiętam rozwiązania.
-
Podłączyłem się pod auto.
Poprzez aplikację alfaobd pokazuje błędy P0016, U145E, U1930.
Poprzez aplikację piston pokazał tylko P0016.
Co do błędu P0016, mogę przeczyścić styki, kable posprawdzać, ewentualnie wymienię czujnik ale co z resztą kodów...
@fiksiu napięcia mogę posprawdzać. Wtyczka od wspomagania i komputer pewnie pod kierownicą jest?
-
3 załącznik(i)
Przecież błąd ten P0016 oznacza :
PRZESUNIĘCIE POMIĘDZY WAŁKIEM ROZRZĄDU I WAŁEM KORBOWYM (ZŁA POZYCJA MONTAŻOWA)
Czyli pasek rozrzadu założyłeś w złej pozycji.
Tutaj możliwe przyczyny błędu :
Załącznik 43975
A czujnik fazy to ten, podłączona jest wtyczka do czujnika?
Załącznik 43977
Pewnie przy zakładaniu paska przesunęło ci się o jeden zabek i masz błąd P0016.
Jak to poprawisz i błąd P0016 zniknie, to reszta błędów też zniknie.
Cytat:
Napisał
krowka1978
ale procedura adaptacji jednak jest.
No właśnie co ciekawe to nie ma takiej opcji w MES dla silnika 1.4 95 koni w Tipo, są tylko opcje te co niżej :
Załącznik 43979
-
No to się machłeś przy zakładaniu paska, dobrą praktyką jest po montażu przekręcić wałem parę razy i sprawdzić ponownie znaki. Pytanie też czy luzowałeś górne koło rozrządu na wałku wydechowym.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
No właśnie co ciekawe to nie ma takiej opcji w MES dla silnika 1.4 95 koni w Tipo, są tylko opcje te co niżej :
Ciekawe, kolejne odstępstwo FIAT-a od "normy". Pewnie zapodali coś w sofcie.
-
Przestawiłem o 1 ząbek rozrząd i wszelkie bolączki zniknęły.
Dziękuję wszystkim a w szczególności JTN za trafną diagnozę.
Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam.
-
Zamykam temat - problem rozwiązany.