Odma może być niedrożna. Jednak można ją wyczyścić, a nie kupować nowej. Prosta robota.
To jest widok strony w wersji do druku
Odma może być niedrożna. Jednak można ją wyczyścić, a nie kupować nowej. Prosta robota.
To nie jest odma jak w starym wolnossaku 1.2, czy 1.4. T-Jet ma separator. Rurę łatwo wyczyścić bez uszkodzeń, która idzie z separatora do rury przed turbo, ale separatora już nie, przynajmniej bez połamania otworzyć mi się separatora w MultiAir nie udało.
Przy spuszczaniu oleju zawsze należy rozszczelnić korek/bagnet.
A tego nie idzie wyczyścić przez namoczenie w jakimś specyfiku, a później opłukanie dodatkowym środkiem czyszczącym? może coś jak zmywacz do hamulców...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cześć,
Korek wlewu oleju odkręca się po odkręceniu śruby spustowej ze względów praktycznych, przy odwrotnej kolejności następuje natychmiastowy szybki wypływ oleju, Niezależnie czy odma będzie zatkana czy nie, olej będzie szybciej wypływał po odkręceniu korka wlewu.
Można sprawdzić czy odma jest zatkana dmuchając i wciągając powietrze przez wężyk odpowietrzający separatora, powinien być drożny z wyczuwalnym lekkim oporem. Próbę wykonuje się na wyłączonym silniku.
Seperator czy odma, podobne działanie. Tak w ogóle o czym mowa. Ten seperatorr, można wyczyścić. Już chyba z 5 razy go czyściłem. Było w nim mnóstwo mazi, która po zamarznięciu sprawi poważny problem.
Zatem tylko gratulować, że otworzyłeś 5 razy bez połamania (może w tym od T-Jet da się), bo w tym od MultiAir ciężka sprawa - twardy plastik, przy próbie przepchnięcia zatrzasków pęka dekielek, raz robiłem, spodziewałem się tego po lekturze w internetach, więc miałem drugi nowy na boku - przy okazji rozrządu - swoją drogą był czysty.
Zazwyczaj przy masełku pierwsze co, to trzeba sprawdzić podczas jazdy jak termostat śmiga, sprawdzając parametry w MES, bo wskaźnik temperatury w zegarach będzie stał na połowie (czyli 70stC), a płyn chłodniczy będzie miał dokładnie tyle samo i nie będzie szło wyżej, a olej będzie miał za niską temperaturę - w moim tak było, po wymianie trzyma 78-82stC (T-Jet i MultiAir mają termostaty na 80stC:!:).
Do wyjęcia odmy trzeba odpiąć 2 wężyki, jeden z tyłu a drugi z przodu i odkręcić śruby? Czy coś jeszcze jest podłączone co należy odłączyć?
Dodam jeszcze, żeby robić to bez siły. Może pęknąć przy połączeniu przewodów.