To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
bumar1
Kiedy to usłyszeli w serwisie to się zaczęli śmiać i powiedzieli, że i tak do nich wrócę na lawecie.
Gdy zobaczyłem ile nawalone było przez ASO silikonu na pompie w moim GP, 2 uszkodzone gwinty w pokrywie zaworów (od czujnika wałka i drugi od jakiegoś uchwytu, szło naprawić), to do śmiechu mi nie było... Dobrze, że robiłem w tym roku w moich obu sam. W MultiAir po fabryce szło jak bajka, a i złożone jak w fabryce, z użyciem klucza dynamometrycznego żeby gwintów nie uszkodzić/za lekko nie wkręcić, w GP zniesmaczenie - określam najdelikatniej jak mogę, bo bym bluzgiem zajechał - od ASO jak najdalej. Ogólnie można rzec, że w GP wróciłem do stanu jak powinno być.
-
Wymiana nie jest skomplikowana. Ja już mam opanowaną wymianę bez zdejmowania koła i nadkola. Wszystko robię od góry :D Rzężenie może być spowodowane dwoma rzeczami. Pierwsza to źle napięty napinacz lub napinacz kiepskiej marki. Druga to pompa wody. Zbyt mocne napięcie paska spowoduje jej szybki koniec. Niestety pompa słabej jakości będzie tak pracować od początku. Raz się przejechałem na marce Dolz i więcej nie będę bawić się w takie firmy. Nowa pompa, a hałasowała gorzej niż stara. Co do samego rozrządu... powiem Wam Panowie, że... mając blokady i przyrządy do ustawiania rozrządu, robiąc wszystko zgodnie ze sztuka dla silnika 16V okazuje się, że fabrycznie rozrząd jest przestawiony o jeden ząbek :D Spotkałem się z tym właśnie w silnikach 1.4 oraz 1.2 16V. Wszędzie te same blokady, wszędzie ta sama procedura i wszędzie to samo przesunięcie :D
-
Wrócę do filtra MultiAir. Czy taki filterek można nie wymieniać na nowy tylko przeczyścić? Czy wogóle da się go wyczyścić bez jakiegoś uszkodzenia. W Internecie można znaleźć filmiki , jak to robią i ponownie go wkręcają.
I czy podobnie można zrobić z filtrem/korkiem/śrubą (nie wiem jak to nazwać) przy turbosprężarce?
Tu są podkładki, które mogą być już zdeformowane a w filtrze MultiAir jakiś niebieski uszczelniacz na gwińcie.
Pozdrawiam
-
Niech sobie nylon czyszczą (teraz nie ma metalowych siatek, kiedyś były w filtrze MA), a kto chce niech idzie ich śladem, tylko potem niech ten ktoś nie krzyczy, że sitko się rozpadło i kuku narobiło. Żydzenie w tym przypadku będzie kosztowało - nie wyjdzie się na tym tak jak jeden prawdomówny na obligacjach inflacyjnych. Rzeczywiście, raz na kilka lat wymienić filtr MA (przy rozrządzie) i co powiedzmy 45tyś.km śrubę na turbinie - bankructwo patrząc na wartość samochodu i porównując z kosztem "śrubek", i podkładek...
-
Dzięki za szybką odpowiedź.
Napisz jeszcze czy kupić oryginały czy są jakieś dobre zamienniki.
I czy można to wymieniać smemu.
Szkoda, że nie wiedziałem o tych filtrach przy wymianie rozrządu :mad:
-
Ja do swojego kupiłem oryginały, wymieniałem samemu, w tym pasek rozrządu z pompą i napinaczem.
-
Dzięki za info - zawsze można liczyć na Twoją szybką odpowiedź.
Napisz jeszcze czy w śrubie na turbinie jest jakieś sitko czy to tylko sama dziura.
-
W dolotowej oleju jest nylonowa siatka.
-
Wiem, że temat jest o wymianie rozrządu, ale jeszcze jedno pytanko.
krowka1978 napisz proszę, jeżeli wiesz jakie są momenty dokręcania filtrów: MA i przy turbo.
W jakimś filmiku gościu mówił, że dokręca filtr MA z siłą 27 Nm. Czy taki ma być?
Podejrzewam, że filtr przy turbinie wymaga większego momentu - ale nie wiem jakiego.
-
Cytat:
Napisał
kriu
Podejrzewam, że filtr przy turbinie wymaga większego momentu - ale nie wiem jakiego.
23-27Nm
Cytat:
Napisał
kriu
W jakimś filmiku gościu mówił, że dokręca filtr MA z siłą 27 Nm. Czy taki ma być?
24-30Nm
-
Extra - dzięki!
Wiesz może co to jest to niebieskie na gwińcie filtru MA?
-
-
Ma jeszcze prośbę o podanie strony z katalogiem części Fiata 500L.
Znam jedną: https://www.pekidi.com/
ale na niej nie jest dostępna moja wersja silnikowa 500L.
Nie znajduje po nr VIN a jak wyszukuję wersję silnikową to nie ma takiej.
Poza tym strona wolno reaguje, zawiesza się, nie odpowiada.
-
Hej mam pytanie rozrząd ustawiony na blokady a i tak przeskoczył jakiś pomysł 2 raz taka sytuacja silnik 1.4 tjet
-
Jak to przeskoczył ? źle napięty czy źle założony .