Zamienić wtyczki wraz z przewodami na wtryskach lpg i sprawdzić czy błąd przeskoczy na 2 i 3 cylinder, najprostsza metoda diagnostyki.
To jest widok strony w wersji do druku
Nie musze zamieniać, bo na 2 i 3 tez sporadycznie wypadają zapłonu, statystycznie rzadziej ale również. To tylko błędy z 2 dni. Zreszta nie za bardzo widzę możliwość zamiany podloaczennia bo w tej instalacji te 4 wtyczki do wtryskiwaczy są w jednej listwie plastikowej. Tak jakby jedna wtyczka na 4 wtryski jednocześnie podłączana, ściągnąć to to się trzeba nagibać z jednoczesnym wciskaniem zapadek w 4 miejscach.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Tam piszą o problemach na benzynie. U mnie na benzynie jest ok, tylko na gazie to się dzieje. Wskazania z pracy sond lambda przed i za znacząco się różnią. Przy pracy na benzynie na jałowym pierwsza ma ładny wykres - powtarzalnie wykres różnie i opada, a druga idzie równo, natomiast na lpg na wykresie pojawia się sieczka - chaos na wykresie i brak jakiejkolwiek powtarzalności, a druga sonda jakby w reakcji na skoki pierwszej tez zaczyna chaotycznie zmieniać wartości.
Zapisałem nawet wykres przebiegu pracy na pb i przełączenia na lpg na jałowym, mam na kompie, będę przy kompie to wrzucę.
Ja to jakoś łącze z padającymi wtryskami, biore pod uwagę wpisy o tym ze kilka osób przy przebiegu mniejszym od mojego już zmieniło wtryski. Ciekaw jestem czy ta wymiana rozwiązała ich problemy czy coś jeszcze im doskwiera, czy regenerowali parowniki przy okazji.
Na te wtryski jednak trzeba 800zl wyskoczyć, wolałbym nie na darmo to zmienić.
Mam pytanie o polskie zamienniki i kto takie montuje ? Pytałem w LandiRenzo i mogą zamontować identyczne w przyzwoitej cenie tylko nie nie wiem jak z trwałością ?
Zamienniki są tańsze po ok 50 zł na sztuce i maja standardowe nie fiatowe złącza. Wtryski podrożały i teraz medy niebieskie z fiatową złączka są po 259zl
Ja wymieniłem sam i problem rozwiązany. Opisałem wszystko w temacie o fabrycznej instalacji lpg.
https://enerma.pl/pl/wtryskiwacze/47...10&results=103
Proszę, dla odważnych pojawiło się coś takiego ale trzeba zmienić wtyczki do wtrysków z fiatowych na takie zwykle. O 100 tańsze od tych z fiatową wtyczka ale jak to się sprawdzi w fabrycznie instalacji to nie wiem.
Na forum astry piszą że to gra z fabryczną instalką landi. Co więcej ale to już może być marketing - że niby konstrukcja lepsza, goście piszą że tak nie klepią jak MEDy
Szkoda że nie są wydajniejsze żeby można było uzyskac u Cinka pod 200 koni a nie jak na tych fabrycznych 165 i po ptokach ;-/ już się przyzwyczaiłem i przydało by się więcej ;-)
Ale fabryczny reduktor ogarnia 217KM :-D
Qvadrat- ostatnio wymieniłem 4 wtryski gazu Medy niebieskie z Enermy (x4 + filtr faz lot 1070zl)
wymiana we własnym zakresie - idzie to zrobić. Medy z końcówką do Fiata, niestety dalej zapala się czek na PB jak i na LPG.
Zadziwia mnie tylko to że Tipo jedzie normalnie nie czuć żadnej różnicy czy to benz. czy LPG a czek się świeci. Jakieś pomysły ?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Na poniedziałek jestem umówiony do serwisu Fiata w Wejherowie na sprawdzenie podłączenie do kompa 150 pln ( u mnie brak sprzętu).
A przy okazji wymieniłem śrubę, od turbo tą z sitkiem,sitko było już oderwane od mocowania ale całe, koszt 103pln z podkładkami.
przebieg 35tyś km
Mam to samo. Będę wymieniał parownik.
Zobaczymy co tam serwis Fiata powie (Wejherowo ma dobra opinie)
Dam znać co tam się urodziło !
Tak jak pisałem wyżej, serwis stwierdził:
P0193-00 - tj. czujnik ciśnienia paliwa w kolektorze rail LPG - Obwód zwarty do akumulatora lub otwarty - cytat z wydruku.
Powiedziano mi że na 99,9% czujnik do wymiany (orginał był 5,5 bar.), i taki zamówiłem w skl. Enerna (134pln z dostawą)
A jeszcze jedno serwis chciał 330 za czujnik + 80 wymiana, jak wymienię dam znać.
Pozdro dla zainteresowanych !
Ja zmieniłem czujnik i nie pomogło. Ale ja mam inny błąd - za niskie ciśnienie w rail lpg.