To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Sprężyny przód -
Cytat:
Napisał
pablos_206
a znajomy ma możliwość sprawdzenia czy nr 00520974090002440082831617 (bo zachowała się jeszcze naklejka) to nr części czy nr seryjny?
Coś się pojawia w sieci jak się wrzuci w google nr 52097409. Przekopałem katalog KYB, Lesjofors, Monroe i nigdzie nie ma sprężyn do Tipo wyszczególnionych.
-
Cytat:
Napisał
steyr
Coś się pojawia w sieci jak się wrzuci w google nr 52097409. Przekopałem katalog KYB, Lesjofors, Monroe i nigdzie nie ma sprężyn do Tipo wyszczególnionych.
Właśnie gość w ASO też mi mówił, że przeszukał wszystko i że póki co nie ma zamiennika. Stwierdził, że może być też tak, że producent sprężyny OEM wynegocjował z FIAT'em zakaz produkcji jakichkolwiek zamienników przez ileś tam lat. Choć w to akurat nie do końca chce mi się wierzyć. Gdyby to była jakaś opatentowana sprężyna to może jeszcze, ale to jest zwykła sprężyna jakich wiele zapewne.
-
Cytat:
Napisał
pman-11
Po tym jak pekla mi przednia sprezyna i nie bylo na rynku zadnego zamiennika a aso nie mialo nic na stanie zdecydowalem sie na caly nowy zestaw od Eibacha. Pro-kit e10-30-020-01-22 - wszystkie 4 wlecialy nowe i jestem bardzo zadowolony, nie dosc ze nie stoi wysoko jak koza to w zakretach jest o niebo lepiej. Troche offtopic ale nie wydaje mi sie ze jakiekolwiek zamienniki istnieja oprocz tych eibachow, ktore sa jednak obnizajace.
Czy zauważyłeś, może poprawę jazdy przy bocznym wietrze?
-
Raczej żadne sprężyny nie gwarantują poprawy jazdy przy bocznych podmuchach wiatru....
-
Cytat:
Napisał
St-Bziku
Nie, żadnych zmian w prowadzeniu nie zauważyłem. Ale to dlatego, że urwały się same końcówki, więc auto dalej stoi "tak wysoko" jak wcześniej no i sama twardość sprężyny nie bardzo jak miała się zmienić moim zdaniem.
-
Cytat:
Napisał
St-Bziku
Niestety nie zwróciłem uwagi na ten aspekt więc nie wiem.
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
-
Cytat:
Napisał
Davvid
Nie, żadnych zmian w prowadzeniu nie zauważyłem. Ale to dlatego, że urwały się same końcówki, więc auto dalej stoi "tak wysoko" jak wcześniej no i sama twardość sprężyny nie bardzo jak miała się zmienić moim zdaniem.
Kurde, wychodzi nadmiar pracy w nadgodzinach... nie zauważyłem St-Bziku, że nie do mnie pisałeś ;)
-
Cześć,
Wymiana sprężyn w Fiacie Tipo 1.4 16v to zadanie, które możesz podjąć samodzielnie, jeśli jesteś trochę zaznajomiony z mechaniką. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że dla modeli 1.4 i 1.6 mogą być różnice w konkretnych częściach, w tym sprężynach. Dlatego ważne jest, aby upewnić się, czy są one kompatybilne z danym silnikiem.
Przy wymianie sprężyn zaleca się również sprawdzenie stanu amortyzatorów, ponieważ ich kondycja wpływa na komfort jazdy i stabilność pojazdu. Jeśli amortyzatory są zużyte, warto również rozważyć ich wymianę podczas tej operacji.
Pozdrawiam, Radek :smile:
-
Cytat:
Napisał
RadoslawER
Przy wymianie sprężyn zaleca się również sprawdzenie stanu amortyzatorów, ponieważ ich kondycja wpływa na komfort jazdy i stabilność pojazdu. Jeśli amortyzatory są zużyte, warto również rozważyć ich wymianę podczas tej operacji.
Ja zawsze robię komplet, czyli z amorami, osłonami, łożyskami amora i odbojami. Na razie 2 razy w GP robiłem, w tym miesiąc temu. Spokój na kilka lat.
-
Pytanie poza konkursem do posiadaczy tipo 1.4 95 km w wersji sedam / hatchback / kombi.
Czy ktoś mógłby rzucić okiem czy ma naklejkę z kodem QR na sprężynie amora z przodu? Na kodzie QR znajduje sie symbol sprężyny. Byłem w ASO i się okazuje że są 2 rodzaje do hatchbacka.... Jedna typ za 330 brutto drugi typ za 730 brutto.
Po numerze VIN goście znajdują pierwszy a auto fizycznie ma drugi.... Zwrócenie uwagi z prośbą o sprawdzenie tych 2 typów jest bezcelowe. Obawiam się że może być błąd w katalogu i będą jaja jak z tarczami i klockami hamulcowymi z 95 i tjeta.