To jest widok strony w wersji do druku
-
Ostatnio również mam takie wrażenie, np jadąc po łuku i droga prostuje się, to muszę tak jakby przełamać opór kierownicy. Jutro jadę na sprawdzenie akumulatora, bo mam wrażenie że jest coś nie tak z nim. Alfaobd wskazuje na zapłonie 12,44V po ładowaniu ctekiem 5.0 przez całą noc. Opony 205 na 16.
-
Jak uda ci się rozwiązać problem to napisz co zrobiłeś. Słyszałem, że Tipo jest bardzo wrażliwe na stan akumulatora i potrafi krzyczeć różnymi błędami lub powodować różnego rodzaju anomalie które w ogóle nie są powiązane z akumulatorem. W ciemno nie chciałbym też wymieniać akumulatora, na nowy. Już wyrosłem z takich praktyk i wolę być w 100% żeby nie wymieniać niepotrzebnie sprawnych elementów. Ogólnie innych problemów z autem nie mam, błędów na zegarach brak, silnik elegancko odpala ale praktycznie cały czas jest garażowany za równo jak jestem w domu czy w pracy. Codziennie robię minimum 50km więc akku raczej jest naładowany no chyba że przez te 5 lat ( 4 lata użytkowany) stracił dużo swojej pojemności.
-
U siebie w Tipo miałem opony 195/65/15, 205/55/16 obecnie zima 225/45/17 lato 225/40/18 i na żadnym zestawie nie zauważyłem takiego problemu.
-
Chyba jutro podjadę do chłopaków w robocie i zobaczę czy maja tester akumulatorów i faktycznie zerknę w jakim jest stanie. Jak wyżej pisałem auto jest z końcówki 2019 r. a pierwsza rejestracja luty 2020 r. Pierwszy właściciel do sprzedaży mi auta ( listopad 2023 r.) garażował je pod chmurką i przez ten cały czas przejechał niespełna 39tyś. km. Pamiętam, że jak brałem go od niego to w ogóle nie działał system S&S mimo tego, że motor był ciepły a na dworze nie było temperatur na minusie. Dopiero po chyba tygodniu czy dwóch nagle system ożył i działa do dnia dzisiejszego ( ale z niego nie korzystam ) wiec możliwe jest że był niedoładowany i stracił swoje nominalne parametry. Przed chwila byłem w garaż i patrzyłem co siedzi mi pod maską. Oryginalny akku 63Ah 450A Heavy Duty.
-
Cytat:
Napisał
dudu$
Chyba jutro podjadę do chłopaków w robocie i zobaczę czy maja tester akumulatorów i faktycznie zerknę w jakim jest stanie. Jak wyżej pisałem auto jest z końcówki 2019 r. a pierwsza rejestracja luty 2020 r. Pierwszy właściciel do sprzedaży mi auta ( listopad 2023 r.) garażował je pod chmurką i przez ten cały czas przejechał niespełna 39tyś. km. Pamiętam, że jak brałem go od niego to w ogóle nie działał system S&S mimo tego, że motor był ciepły a na dworze nie było temperatur na minusie. Dopiero po chyba tygodniu czy dwóch nagle system ożył i działa do dnia dzisiejszego ( ale z niego nie korzystam ) wiec możliwe jest że był niedoładowany i stracił swoje nominalne parametry. Przed chwila byłem w garaż i patrzyłem co siedzi mi pod maską. Oryginalny akku 63Ah 450A Heavy Duty.
Dla informacji.
Posiadam Tipo 1.4 95 KM 2019) październik 2019 S&S. Aku identyczne (63Ah 450Ah Heavy Duty produkcji tureckiej) " padło po 4 latach. Wymieniłem na Amega EFB Start-Stop 12V/65Ah
Link:https://dobreakumulatory.pl/akumulat...p-12v65ah.html
-
Cytat:
Napisał
baki
Dla informacji.
Posiadam Tipo 1.4 95 KM 2019) październik 2019 S&S. Aku identyczne (63Ah 450Ah Heavy Duty produkcji tureckiej) " padło po ok. 4 latach (lipiec 2023). Wymieniłem na Amega EFB Start-Stop 12V/65Ah
Link:
https://dobreakumulatory.pl/akumulat...p-12v65ah.html
-
4 załącznik(i)
Dzisiaj w pracy podłączyłem ładowarkę akumulatorową z Lidla. Po około godziny stan pokazywał na naładowany i tak stał sobie jeszcze około 2h podłączony do ładowarki. Później przejechałem się z 500m i po około 10 minutach postoju przeprowadziłem 2 testy akumulatora. Pierwszy wskazał wartość EN na poziomie 546 natomiast drugi 544EN czyli o prawie 100EN więcej niż podaje producent na etykiecie. Parametr SOH czyli stanu technicznego akumulatora został przez miernik określony jako 100% czyli stan bardzo dobry natomiast parametr SOC w pierwszym teście wyszedł 79% a drugi na 100% czyli można przyjąć że akumulator jest naładowany. W związku z powyższymi wynikami można określić stan mojego akumulatora jako bardzo dobry mimo swojego wieku 5 lat ( eksploatowany 4 lata). Od poprzedniego właściciela dostałem różne kwitki do auta i tam znalazłem informację, że w marcu 2021 roku czyli po roku eksploatacji auta stan akumulatora był niemal, że identyczny jak dzisiaj: 560EN ( nominalna 465EN - i tu ktoś kto robił pomiar wpisał ze dane bo akumulator ma 450EN) SOH 100% SOC 77% Mój akumulator jest oryginalny 63Ah 450EN
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
dudu$
Dzisiaj w pracy podłączyłem ładowarkę akumulatorową z Lidla. Po około godziny stan pokazywał na naładowany i tak stał sobie jeszcze około 2h podłączony do ładowarki. Później przejechałem się z 500m i po około 10 minutach postoju przeprowadziłem 2 testy akumulatora. Pierwszy wskazał wartość EN na poziomie 546 natomiast drugi 544EN czyli o prawie 100EN więcej niż podaje producent na etykiecie. Parametr SOH czyli stanu technicznego akumulatora został przez miernik określony jako 100% czyli stan bardzo dobry natomiast parametr SOC w pierwszym teście wyszedł 79% a drugi na 100% czyli można przyjąć że akumulator jest naładowany. W związku z powyższymi wynikami można określić stan mojego akumulatora jako bardzo dobry mimo swojego wieku 5 lat ( eksploatowany 4 lata). Od poprzedniego właściciela dostałem różne kwitki do auta i tam znalazłem informację, że w marcu 2021 roku czyli po roku eksploatacji auta stan akumulatora był niemal, że identyczny jak dzisiaj: 560EN ( nominalna 465EN - i tu ktoś kto robił pomiar wpisał ze dane bo akumulator ma 450EN) SOH 100% SOC 77% Mój akumulator jest oryginalny 63Ah 450EN
Załącznik 43592Załącznik 43593Załącznik 43594Załącznik 43595