Tia, a co z ektroniką? A i skrzynię trzeba jakoś ożenić, z tym silnikiem jest FPT C635, lub dwusprzęgłowa C635, o ile to wersja 140KM, bo 170KM ma ZF9 (nie chce mi się teraz sprawdzać po kodzie).
To jest widok strony w wersji do druku
Oznaczenie tego silnika to prawdopodobnie 955A6000. Magda tutaj masz taki motor https://allegro.pl/oferta/silnik-1-4...evo-8632972228 tu drugi https://allegro.pl/oferta/silnik-1-4...0ty-8808768132 Ten pierwszy jest z Łodzi więc można by po niego pojechać najlepiej bo z Wawy nie masz daleko, a warto obejrzeć osobiście. Powiem szczerze, że myślałem, że tańsze są te silniki.
Powiem tak .Zdaje mi się ,że już kupiła .tylko okazało się ,że ma automat i silnik jako tako pasuje ,ale niestety jest inne mocowanie na wale korbowym koła zamachowego i aluminiowa obudowa uszczelniacza wału anie jak normalnie blacha .
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Powiem tak .Zdaje mi się ,że już kupiła .tylko okazało się ,że ma automat i silnik jako tako pasuje ,ale niestety jest inne mocowanie na wale korbowym koła zamachowego i aluminiowa obudowa uszczelniacza wału anie jak normalnie blacha .
To niezle. I nie idzie tego w żaden sposób zaadaptować do skrzyni automatycznej?
Hej Chłopaki!
Bardzo Wam dziękuje za odpowiedzi. Tak jak pisał Kobra - kupiłam ten silnik z Łodzi. Dokładnie ma oznaczenie 955A6000 od Fiata Punto z UK (105 KM, niestety faktycznie manual).
Jutro, góra pojutrze Pan Mechanik obiecał zamontować mi silnik, ale szczerze mówiąc dla mnie to jak fizyka kwantowa ;) - boje się o skrzynie biegów, ponieważ w aucie oryginalnie jest 6stopniowy automat (prawdopodobnie 1sprzeglowy). Silniki wyglądają praktycznie identycznie, ale Pan Mechanik mówił mi, ze różnią się zakończeniem wału korbowego od silnika ze skrzynia manualna. Różnica to nakładka licząca obroty silnika (?). Dzwoniłam do ASO Chrysler i Pan z części podpowiedział mi, ze ta cześć nie jest integralna i można ja dokupić finalnie - naprowadził mnie, ze nr tej części to 04893235AB (w goglach się wyświetli ;))
Żeby nie było tak łatwo silnik, który kupiłam ma czujnik obrotu z przodu, a oryginalny z tylu ;( :(
Przygód ciąg dalszy
Nowy silnik zamontowany, nawet już ma czasową rejestrację, żeby podjechać nim na badanie techniczne, ale...
Znów nie odpala :( Silnik pomimo, że został przełożony, wychodzi błąd: brak ciśnienia oleju w silniku. Czy to może być związane z pompą oleju? Pan Mechanik dolał mu olej Selenia, filtr Multi Air wymieniony również.