To jest widok strony w wersji do druku
-
Croma na pewno nie jest idealna. Ja mam swoja od 10 lat i jestem bardzo zadowolony... Przejechałem nią ponad 120 tys km a ma prawie 180 tyś więc wszystko zależy od modelu, użytkowania, wad ukrytych...
Mnie najbardziej wkurzała klimatyzacja i 2 x wymiana skraplacza z powodu dziur oraz wycieku czynnika. Ale poza tym wymiana filtrów/klocków/tarcz/płynów/ opon/ żarówek/ końcówek drążków/ rozrządów 3 razy a ostatnio z termostatem / 2 akumulatorów co 5 latach profilaktycznie i profilaktycznie po 130 tys amortyzatorów i świec żarowych.... a i wymieniałem łączniki kilka razy aż zastosowałem Lemfordery
Czyli normalna eksploatacja :lol: nie wliczając w to tej klimy i może jeszcze demontaż klap wirowych..... Mam oryginalne wahacze, sprzęgło, skrzynię i 2-mas ... ;-)
-
Croma jak jest sprawna to jest super. Osiągami i wygodą bije auta w swojej klasie a przy tym jest relatywnie tania w zakupie ale z powodu kiepskiej jakości upierdliwa w naprawach.
Wysłane z mojego LM-Q610.FG przy użyciu Tapatalka
-
O zapomniałem dodać - wymiana termostatu mnie też spotkała za 150zł, a że nie chciało mi się tego rozbierać to za 100zł wymieniłem w warsztacie i faktycznie akumulator też wpadł nowy - lecz wszystko to traktuję jako rzeczy typowo eksploatacyjne.
-
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Po przeglądzie i podpięciu do komputera zdecydowałem się kupić tę Cromę. Dla zainteresowanych tematem małe podsumowanie, które będę pewnie aktualizował w ciągu najbliższego miesiąca.
Auto okazało się w obiecującym stanie. Przewidywałem wymianę tarcz i klocków (przeszedł przegląd, ale swoje odstał, więc jest trochę rdzy. Chociaż schodzi od hamowania, to już te elementy są na wykończeniu więc i tak wymienię. Jestem umówiony na środę, komplet przód i tył klocki plus tarcze z robocizną 940 zł)
Standardowo wymienię też rozrząd i pompę. W planach było czyszczenie DPF, ale okazało się, że na trasie udało się przedmuchać ;)
Pierwszy problem pojawił się chwilę po wyjechaniu od sprzedawcy - kopcił jak śląska kamienica (niebieski gęsty dym plus cała klapa bagażnika w czarnych tłustych kropkach). Uznałem, że to DPF. Dałem mu obrotów na tarasie i problem zniknął. Następnego dnia powrócił (smród i kopcenie nawet po zgaszeniu silnika). Po obejrzeniu od spodu diagnoza - ktoś kiedyś kombinował przy turbo i kolektorze i nie doprowadził sprawy do końca. W tłumiku zostawił w prezencie z pół litra oleju. Jak się nagrzewał w środku robiła się frytkownica. Tłumik wymieniłem na nowy i po problemie. Co prawda koszt 300zł, ale lepsze to niż gdyby się spełniły podejrzenia o rozsypanym turbo. Przy okazji sprawdziłem, że DPF czysty [emoji6]
Druga sprawa to szyberdach, który po otwarciu nie chciał się domknąć. Okazało się, że to kwestia zaprogramowania. Musieli odpiąć akumulator i Croma "zapomniała" pozycję końcową szyberdachu. Trzeba było zdemontować tylną lampę podsufitową - tam ukryty jest imbus i gniazdo, w które należy go włożyć i dokręcić, by ręcznie domknąć dach). Po tej operacji działa wszystko prawidłowo.
Przede mną też rozkodowanie navi, bo facet sprowadził auto bez książki kodów. Zna ktoś jakiegoś magika w Poznaniu lub okolicach? :)
Już odblokowane, wgrałem softa. Mam płytę z dobrze nagranym softem jak ktoś chce
Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka
-
Kolego Osti gratuluje samozaparcia, doprowadzisz Cromke do stanu perfekt i będziesz zadowolony :)
-
Dorzuciłem setup z językiem angielskim komunikatów głosowych i zgrałem mapę Polski, Czech, Węgier i Słowacji na 2016-17. Póki co śmigają idealnie. Dzisiaj wymienione tarcze i klocki. Zostało wymienić rozrząd i pompę wody prewencyjnie plus sprawdzić przy okazji klapy kolektora. I obserwować płyny eksploatacyjne. W planach też wyczyszczenie prowadnic szyberdachu, bo ktoś chcąc dobrze dał tam sporo tawotu, ale to powoduje zbieranie wszelkiego syfu i nie chcę żeby zatkał mi kanaliki odpływowe (woda znajdzie jakieś ujście pod wykładziną i może być lipa), więc wyczyszczone prowadnice nasmaruję białym smarem lub czymś z teflonem
-
Klapy usuń bo to tykająca bomba... Sam tego doświadczyłem bo podczas ich wywalania okazało się że juz jedna odpadła i wpadła do gniazda zaworowego... Na szczęście udało się ją wydostać bez konsekwencji :!:
-
Cytat:
Napisał
lisekg Klapy usuń bo to tykająca bomba... Sam tego doświadczyłem bo podczas ich wywalania okazało się że juz jedna odpadła i wpadła do gniazda zaworowego... Na szczęście udało się ją wydostać bez konsekwencji :!:
W mechanice nie jestem orłem, ale zacząłem sklejać fakty i trochę czytać. Podejrzewam, że może ktoś już to zrobił. Na komputerze przed zakupem wyskoczył błąd klap. Usunięty nie wrócił, ale wg mechanika może wrócić po trasie. Z kolei przy okazji wizyty zakończonej wymianą tłumika tamtejszy fachowiec coś napomknął, że "tu chyba powinna być taka listwa w 150KM". Czy to by oznaczało, że ktoś wywalił klapy i nie usunął błędu z komputera?
-
Cytat:
Napisał
Osti W mechanice nie jestem orłem, ale zacząłem sklejać fakty i trochę czytać. Podejrzewam, że może ktoś już to zrobił. Na komputerze przed zakupem wyskoczył błąd klap. Usunięty nie wrócił, ale wg mechanika może wrócić po trasie. Z kolei przy okazji wizyty zakończonej wymianą tłumika tamtejszy fachowiec coś napomknął, że "tu chyba powinna być taka listwa w 150KM". Czy to by oznaczało, że ktoś wywalił klapy i nie usunął błędu z komputera?
Nie... Ty masz już plastykowy kolektor więc nie będziesz widział tej listwy bo jest zabudowany. Listwa widoczna jest tylko w aluminiowych kolektorach w modelach do 2007 roku..