Po otworzeniu schowka tak jak do wymiany filtra kabinowego, na górze masz z 5 śrub, a na dole 3 śruby.
Odpinasz wtyczki od lampki i od włącznika lampki i wyjmujesz schowek.
To jest widok strony w wersji do druku
Po otworzeniu schowka tak jak do wymiany filtra kabinowego, na górze masz z 5 śrub, a na dole 3 śruby.
Odpinasz wtyczki od lampki i od włącznika lampki i wyjmujesz schowek.
Z której strony będzie łożysko, na które trzeba kapnąć olejem do przekładni ?
Będzie to miejsce pod gumową zaślepką, czy szukać podejścia od drugiej strony ?
Załącznik 40363
Załącznik 40364
PS. zdjęcia wentylatora z 17r.
No i doczekałem się wymiany dmuchawy.
Na plac wjechał nowy zestaw testowy, który zostało oczywiście rozebrany - cena dmuchawy tak śmieszna, że aż żal było nie kupić.
Dokładnie szukałem miejsca, z którego mogą być generowane piski.
W dmuchawie jest tylko jedno łożysko ( albo zauważyłem tylko jedno ) - zaznaczone strzałką.
W miejcie gdzie jest dostęp został naniesiony olej przekładniowy - dmuchawa została w tej pozycji godzinę - do tego wystawiona na słońce.
W wymontowanej dmuchawie również naniosłem olej i tak będzie sobie leżakować w gotowości do testu.
Trudność wymiany określam na 1 w skali 1-5 - czyli banalnie proste.
Do odkręcenia chyba 3-4 śruby + 1 torx - czas potrzeby na wykonanie max 15 minut.
Po zamontowaniu w samochodzie błoga cisza :cool:
Filtr kabinowy po 5k.km już prosi o wymianę, wiec zamówiłem nowy.
Załącznik 40391 Załącznik 40392 Załącznik 40393 Załącznik 40394 Załącznik 40395 Załącznik 40396
Dobra robota!
Czas na wykonanie wraz ze smarowanie zajmuje tyle samo czasu co dodzwonienie do ASO i umówienie na wizytę.
Koszt dojazdu do mojego ASO wychodzi mnie 50% ceny dmuchawy, oleju przekładniowy akurat mam za free.
Czas zmarnowany na wizytę w ASO można poświęcić na przyjemności.
+1 do jedwabistości za ogarnięcie samemu :cool:
+1 za info dla potomnych :food:
Zobaczymy, czy piski powrócą.
Mija tydzień i ....... cisza.
Zobaczymy za miesiąc.
Mija prawie miesiąc i nadal błoga cisza...
Piski wrocily ?
Film z wymiany filtra kabinowego w Tipo II.
Pokazano demontaż schowka pasażera.
Link do filmu poniżej:
https://www.youtube.com/watch?v=WcIbfXCIuO4
Cześć, szybkie pytanko - czy ktoś z Was ściągał może górną obrotową "turbinkę"? Jest cala zabudowana, a myślałem żeby to zrobić małym ściągaczem, ale nie widzę tam dojścia. Jest jakiś inny sposób żeby nie uszkodzić plastiku?
Załącznik 42951
Witam,
Ciąg dalszy problemów z Fiatem. Nie udało mi się "naprawić" wentylatora dmuchawy. Problem polega na tym, że słyszę buczenie i drgania przenoszą się na kierownicę i delikatnie na deskę rozdzielczą. Wentylator wymontowany, przedmuchany, naoliwione łożyska, ale problem pozostał. Wydaje mi się, że jest to spowodowane złym wyważeniem wirnika (plastikowych łopatek). Może któryś z odważników odpadł - nie mam pojęcia. Nigdzie, ale to absolutnie nigdzie nie mogę tego dostać!! Na infolinii Denso, nie mają, na intercars nie mają, na supercars nie mają, w arpolu nie mają, w trzech okolicznych sklepach stacjonarnych nie mają, na allegro (kilka ofert - pisałem nr VIN do sprzedających - nie pasuje i nie mają), no ręce opadają. Oczywiście w ASO mają i gość po "rabacie" zaśpiewał prawie 900zł za komplet z rezystorem.
Pytanie czy któryś z kolegów jest w stanie mi pomóc? Może ktoś wymieniał???
Nr VIN: ZFA35600006N89166
dla twojego vin to wygląda tak :
Załącznik 43014
Załącznik 43015
JackTheNight dzięki za cenne info. Spróbuję po nr katalogowym poszukać silnika, a przede wszystkim zamiennika ;-)
Wydaje mi się, że wszyscy uparcie szukali mi całości wentylatora i tam występowała niezgodność. Wszystkie występowały bez miejsca na rezystor obrotów...