w takim razie muszę również wymienić u siebie termostat, ponieważ na długich dojazdach lub podczas dłuższej jazdy z nieobciążonym silnikiem wskazówka opada do pierwszej kreski po lewej ( temp w dół ) -> chyba najlepiej zakupić jakiś oryginalny ?
To jest widok strony w wersji do druku
Ja zmienialem na Gatsa. 60tys km i jest ok
Ja zamówiłem Mahle za 200zl. W środku pudełka jest Behr. Oryginalny tez miałem behr
Behr jak najbardziej jest OK... Też u siebie wymieniałem profilaktycznie..
A te Behry za 140 pln to podróby czy cuś? :>
Kupowałem tego behra za 140 zł od tani Fiat. Wymieniłem rok temu. Też mi wskazówka opadała na postoju i na zjazdach. Po wymianie stoi pionowo. Przy temperaturze zewnetrznej 0 stopni ,90 stopni łapie po przejechaniu 9-10 km jazdy.
Wysłane z mojego LM-Q610.FG przy użyciu Tapatalka
Cześć w koncu wymieniłem termostat sama wymiana to droga przez mękę, żeby odkręcić jedną szpilkę trzeba odkręcić egr a następnie chłodniczkę egr bo na drugiej stronie szpilki od termostatu jest ona przykręcona. Sory że nie odpisywałem ale nie mogłem się do tego zabrać. Egr był zasyfiony to też przy okazji wyczyściłem, złożyłem wszystko do kupy i auto nie chce przyspieszac powyzej 2000 obr ;/ i znów dłubie co poszło nie tak ;/ nie mam ciśnienia ładowania na turbo ;/ podmienie dziś czujnik ciś bo był cały w sadzy i jeszcze myśle sprawdzić zawór overboost tylko kurcze gdzie on jest w 1.9 120km może ktoś wie ? może gdzieś po prawej stronie auta może mogłem nie wiem niechcący zrzucić z niego rurkę przy demontażu termostatu i egr'a i dlatego nie ładuje turbo? problem tez mam z odpowietrzeniem po wymianie, nie chce coś się odpowietrzyć a powinno samo nie ? i po troche upuszczam korkiem co jakiś czas i ciągle idą bąble ;/
Jeżeli powyżej 2000 nie jedzie to urwałeś/ odczepiłeś wężyk od turbiny... od podciśnienia
Jeżeli do 2000 nie jedzie to masz otwarty EGR...
Dostęp jest nie fajny ale chłodniczki ja nie wyciągałem w 1,9 16V
dzięki za podpowiedzi :) malutka rureczka od zaworu overboost się odpięła i to tak że nie było jej widać :)
Wymiana termostatu 1.9 Cromy nie jest taka straszna. W Alfie 147 jest gorzej. Po prostu trzeba sobie miejsce zrobić odkręcając podstawę akumulatora i ściągając rurę do przepustnicy. 1.5h mi to zajęło łącznie z odpowietrzeniem układu chłodzenia.
Cześć .Mam pytanie. Ile wam wytrzymują termostaty behra po wymianie? Mój po dwóch latach znowu daje o sobie znać. Znowu strzałka od temperatury opada na postoju gdy na zewnątrz jest ok O stopni. Czy dwa lata sprawności to nie jest za mało?
Dwa lata to trochę mało :confused: może jakiś wadliwy był :?:
Powinien wytrzymać około 160 tys km
Cholera wie. Kupowany był w ASO i akurat po 2 latach mam takie dziwne objawy jak na foto. Po 8 km jazdy z ogrzewaniem ustawionym w trubie full auto na 20 stopni temp zewnętrzna 1 stopień gdy stoję minutę to wskazówka z pozycji pionowej opada trochę na lewo. Gdy wyłącze ogrzewanie to po minucie wraca do pionu. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...dc585fbf44.jpg
Objawy wskazują na uszkodzenie termostatu na 99,9%