To jest widok strony w wersji do druku
-
Cytat:
Napisał
radgas
Opcja nr 54, kod - 7Z6 "niezależne hamowanie awaryjne w mieście poza miastem z radarem"
Działa znakomicie,
i zgodnie z instrukcją nie jest to hamulec antykolizyjny, tylko:
"SYSTEM FULL BRAKE CONTROL
62) 63) 64) 65) 28) 29) 30) 31) 32) 33) 34) 35) 36)
System Full Brake Control jest to dodatkowy element wspomagający kierowcę, dzięki któremu można zapobiec zderzeniom z pojazdami znajdującymi się przed samochodem użytkownika. Nie zastępuje kierowcy, który jest zobowiązany zachowywać bezpieczną odległość i dostosowywać prędkość pojazdu do warunków ruchu drogowego, widoczności i warunków pogodowych, nawet jeśli system ten jest aktywny.
NIE należy oczekiwać od systemu ostrzegającego o kolizji zmniejszenia prędkości: w przypadku braku użycia pedału hamulca przez kierowcę kolizja może mieć miejsce. System Full Brake Controll nie rozpoznaje obecności pieszych, zwierząt ani innych przeszkód, które pojawiają się na drodze i przemieszczają w kierunku poprzecznym do kierunku jazdy ani pojazdów, które jadą w kierunku przeciwnym."
przytaczając fragment instrukcji obsługi Tipo chcę jedynie rozróżnić Break Assist Controll od "MULTICOLLISION BRAKE" (hamuelc antykolizyjny)
"MULTICOLLISION BRAKE" uaktywnia automatyczne hamowanie po kolizji, nawet jeśli kierowca nie naciska pedału hamulca. Zapobiega to kolejnemu zderzeniu, względnie zmniejsza prędkość, z jaką do niego dochodzi. Hamowanie odbywa się dopóki prędkość jazdy nie spadnie poniżej 10 km/h. "MULTICOLLISION BRAKE" może zostać wyłączony w każdej chwili i należy do wyposażenia standardowego wszystkich wersji ŠKODY Octavia Combi.â
-
Istotą jednego systemu Break Assist Controll (Fiata) jest zmniejszenie prędkości auta *przed* kolizją, drugiego zaś zmniejszanie prędkości *po* kolizji Multicollision Break (Skoda) (hamulec antykolizyjny)
Wysłane z mojego S2 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
Chipo
Istotą jednego systemu Break Assist Controll (Fiata) jest zmniejszenie prędkości auta *przed* kolizją, drugiego zaś zmniejszanie prędkości *po* kolizji Multicollision Break (Skoda) (hamulec antykolizyjny)
Wysłane z mojego S2 przy użyciu Tapatalka
W pełni się z tym zgadzam (reszta poszła na priv).
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Zbychbor dziękuję i pozdrawiam.