Wybierasz z listy klimatyzacja i tyle. Na tej liście masz ECU, ABS, BODY, KLIMĘ i kilka innych. Oczywiście tak to wygląda przy automatycznej klimie.
To jest widok strony w wersji do druku
Wybierasz z listy klimatyzacja i tyle. Na tej liście masz ECU, ABS, BODY, KLIMĘ i kilka innych. Oczywiście tak to wygląda przy automatycznej klimie.
Cześć,
Może ktoś miał podobny problem do mojego i go rozwiązał? Klima automatyczna dwustrefowa polift :
Klimatyzacja chłodzi tylko po stronie kierowcy(kratka od strony lewej szyby i lewa kratka środkowego nawiewu) ,po stronie pasażera leci wyraźnie cieplejsze powietrze. Po stronie kierowcy mrozi. Nawet gdy po stronie kierowcy jest ustawione na 20 stopni a po stronie pasażera 16 to po stronie kierowcy jest wyraźnie chłodniej. Po podłączeniu pod MESa mam tylko błąd na czujnik czystości powietrza. Gdy włączę grzanie to po stronie kierowcy jak i pasażera grzeje tak samo. Problem jest tylko przy chłodzeniu.
Zacznij od sprawdzenia poziomu czynnika. Też da takie objawy, gdy jest go za mało.
Prawdopodobnie padł jeden z serwomechanizmów sterujący klapami mieszacza powietrza. Było już kilka razy opisywane na forach więc należy poszukać co zdemontować i sprawdzić..
Sprawdziłem sobie mesem sterowanie klap i wygląda na to że obie działają. Można sobie tam ręcznie je ustawiać na 100% 50% 0%. Obie się przesuwają. Załącznik 38562
Wysłane z mojego LM-Q610.FG przy użyciu Tapatalka
Hmm nie wiem co pokazuje MES ale z tego co pamiętam to w Cromie niema potencjometrów w tych mechanizmach więc nie wiem na jakiej podstawie wiesz, że się przestawiają klapy ;-) Układ sprawdza tylko obciążenie silniczków na skrajnych położeniach a to nie koniecznie musi oznaczać sprawy mechanizm.
Ale przychylam się do odpowiedzi kolegi Capsel że u ciebie jest stosunkowo mała różnica wiec powodem może być też niski poziom czynnika... ;-)
W MES jest coś takiego w zakładce testy w klimatyzacji. Można ściągnąć górną kratkę nawiewu i włączając poszczególne funkcje w MES widać od góry jak otwierają się poszczególne klapy. Umówię się do sewisu klimy,niech sprawdzą ile tam czynnika zostało. Ostatni raz klima była nabijana 2 lata temu.Załącznik 38563
Z reguły jak zaczyna syczeć po włączeniu klimy wewnątrz to znaczy że jest mało czynnika..
Jestem po serwisie klimy.Odessali 341g .Wydaje mi się że teraz działa ok. Jeszcze potestuje.Załącznik 38575Załącznik 38576
To ile za 400 gram sobie policzyli :cool:
Za te 400g +odgrzybianie 220zł[emoji15]
Tak masz rację, słychać pracę zaworu rozprężnego. Wtedy jeszcze chłodzenie działa, a jak zejdzie poniżej 50% to właśnie jest tak jak u damazego - pasażer grzany, kierowca chłodzony :)
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
No to się pomyliłem o 90g :)
Panowie mam problem z klimą czynnik jest szczelna jest a chłodzi słabo do tej pory wymienione były następujące elementy osuszacz kompresor chłodnica filtr mam brak pomysłów jedyna rzecz jaką zauważyłem to gdy wcisnę na panelu full auto dmuchawa pracuje na 2-3 kreski po podpięciu mesa zero błędów czujniki działają dziś przykładowo było 27 stopni ustawiona na 20 stopni i ledwo co chłodziła w mesie odczyt temperatury z kabiny 28-29 stopni a dmuchawa kręciła na 2-3 kreski co steruje dmuchawą w trybie auto??? Dodam że jak z ręki steruje prędkością dmuchawy to jest lepiej