To jest widok strony w wersji do druku
-
cieszę się że mogłem pomóc.
Dzisiaj sobie włączę DRL Dropout, bo spodobał mi się ficzer że gaśnie żarówka od dziennych kiedy włączam kierunkowskaz.
Zastanawiam się czy to będzie zdrowe dla żarówki dziennych aby tak często się wył/wł, ale za to ficzer jak w nowych drogich autach :)
-
No to moich wywodów ciąg dalszy: ponieważ jestem dociekliwy to znowu się zacząłem bawić. Włączyłem kalibrację wyłączonego wczoraj czujnika i znów wywalił błąd. No OK myślę - choć się spodziewałem że zgłosi że się nie da robić kalibracji czegoś czego nie ma. No więc włączyłem czujnik, Proxi, i znów go wyłączyłem i Proxi i błąd jest nadal.
Przy czym auto dalej czujnik widzi bo woła o wciśnięcie sprzęgła gdy jest wrzucony jakiś bieg. Coś się połowicznie zdupcyło. Wniosek jest taki że moje alfaobd nie działa tak samo albo kwestia interfejsu. JTN jaką masz wersję Alfaobd? Co do żarówki są już H15 ledowe które dają porządny strumień świetlny. Turasy już wkładają do swoich tipo. Powinna sługo pożyć bo 99% czasu będzie pracować ze zmniejszoną mocą. Choć w zalewie niebieskich diod przygaszone prawie pomarańczowe światło na dużym odbłyśniku ma swój urok
-
Mam najnowszą wersję AlfyOBD 2.1.0.0 pobrana stąd : http://www.alfaobd.com/AlfaOBDsetup.exe
-
Cytat:
Napisał
marx30
Coś się połowicznie zdupcyło.
Kolega Artur będzie wracał do domu to może znowu ci ogarnie :lol:
-
Mam tę samą wersję Alfaobd ale ściągnę jeszcze raz. Na logikę interfejs też nie powienien mieć wpływu skoro procedura przechodzi bez problemów.
W sumie mały przystanek po drodze nie jest zły ;-). Ale tu chodzi o to żeby wiedzieć o co biega z tymi opcjami. Np. bardzo mnie ucieszyło nie podbijanie na luzie. Tak wiem problemy pierwszego świata.
-
Cytat:
Napisał
KOBRA
Kolega Artur będzie wracał do domu to może znowu ci ogarnie
Niestety będę wracał już inną drogą :)
-
O co chodzi z tym podbijaniem obrotów na luzie.
-
jest taki ficzer że auto przy ruszaniu podbija lekko obroty. jest to ok ale jak ruszasz autem na biegu - powiedzmy że to pomaga. Ale jak jest wrzucony luz to taka funkcja jest bez sensu. I u mnie właśnie tak się działo że na luzie podbijało. a teraz nie podbija. czyli auto przedtem nie rozróżniało a teraz rozróżnia biegi mimo tego że znów wygenerowałem błąd ponownym grzebaniem.
-
Mam włączony 1 bieg, puszczam sprzęgło i silnik lekko podbija obroty - tak mam u siebie i to jest dla mnie zrozumiałe. Nie ogarniam w jakich warunkach może podbijać obroty bez włączonego biegu.
-
A no silnik pracuje ręczny zwolniony nożny hamulec tez zwolniony wciskam sprzęgło i je puszczam a on podbija obroty... zaciągam ręczny i tez pobiją, nie pod ina dopiero jak puszczam sprzęgło trzymając nożny hamulec.
Kiedyś w zastępczym tipo 95KM nie podbijało mi również na zaciągniętym ręcznym, nie wiem czemu u mnie podbija na recznym...
-
No to faktycznie jest to bezsensu.
-
Cytat:
Napisał
kartonik
Mam włączony 1 bieg, puszczam sprzęgło i silnik lekko podbija obroty - tak mam u siebie i to jest dla mnie zrozumiałe. Nie ogarniam w jakich warunkach może podbijać obroty bez włączonego biegu.
Jeżeli nie ma czujnika biegu neutralnego, to skąd ECU ma mieć informację, że jest włączony bieg? W T-Jet masz S&S z całym dobrodziejstwem, stąd podbija na włączonym biegu, a nie na jałowym.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Qvadrat
Kiedyś w zastępczym tipo 95KM nie podbijało mi również na zaciągniętym ręcznym, nie wiem czemu u mnie podbija na recznym...
Możesz mieć chęć ruszenia przy zaciągniętym ręcznym, np aby dodatkowo "podeprzeć się", gdyby Hill Holder nie trzymał wystarczająco długo ;-)
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Możesz mieć chęć ruszenia przy zaciągniętym ręcznym, np aby dodatkowo "podeprzeć się", gdyby Hill Holder nie trzymał wystarczająco długo
W sumie to wystarczy jeden konkretny kontrargument aby cała teorie posłać do piachu :-)
Mi bardziej chodziło o to ze w tamtym tipo na ręcznym nie podbijał a w moim podbija na ręcznym... tamten miał S&S a moj nie bo z lpg...
-
Ja nie mam S&S a czujnik mam. Ale jak napisałem powyżej to jak się to zachowuje to loteria zależna od softu: patrz moja aktualizacja w ASO.
Ps. nie sprawdziłem na ręcznym obadam dzisiaj
-
Cytat:
Napisał
marx30
No to moich wywodów ciąg dalszy: ponieważ jestem dociekliwy to znowu się zacząłem bawić. Włączyłem kalibrację wyłączonego wczoraj czujnika i znów wywalił błąd. No OK myślę - choć się spodziewałem że zgłosi że się nie da robić kalibracji czegoś czego nie ma. No więc włączyłem czujnik, Proxi, i znów go wyłączyłem i Proxi i błąd jest nadal.
Przy czym auto dalej czujnik widzi bo woła o wciśnięcie sprzęgła gdy jest wrzucony jakiś bieg. Coś się połowicznie zdupcyło. Wniosek jest taki że moje alfaobd nie działa tak samo albo kwestia interfejsu. JTN jaką masz wersję Alfaobd? Co do żarówki są już H15 ledowe które dają porządny strumień świetlny. Turasy już wkładają do swoich tipo. Powinna sługo pożyć bo 99% czasu będzie pracować ze zmniejszoną mocą. Choć w zalewie niebieskich diod przygaszone prawie pomarańczowe światło na dużym odbłyśniku ma swój urok
Jak wyłączyłeś czujnik przez zmianę proxy czy to jest w kalibracji?