To jest widok strony w wersji do druku
-
Wygląda na to, że wszyscy/wybrańcy to zaliczą, którzy mają auta z produkcji od 2015 do 27.11.2017, od 28.11.2017 zmieniono podzespoły turbiny. FCA brzydko podchodzi do tematu, wie, że turbiny są wadliwe, dokładnie chodzi o zawór Wastegate, ale akcji nawrotowej nie zrobił... Będę do nich w tej sprawie pisał.
-
No i dupa... Nie pompuje.
-
Z ciekawostek - nowa NOWA prawie 12tyś :mad::roll:, regenerowana przez FCA 3 600, zapewne takie montują.
-
Sprawdziłem co i jak. Rozpieprzony jest oczywiście zawór wastegate. Piszę do FCA.
-
A nie można zmienić samego zaworu ?
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Sprawdziłem co i jak. Rozpieprzony jest oczywiście zawór wastegate. Piszę do FCA.
No to ciekawi mnie odpowiedź FCA. Może dobrze ,że gwarancję przedłużyłem :-k . Jakieś objawy wcześniej np świst lub coś innego ,czy nagle spadek mocy ,kod błędu itp?
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
No to ciekawi mnie odpowiedź FCA. Może dobrze ,że gwarancję przedłużyłem :-k . Jakieś objawy wcześniej np świst lub coś innego ,czy nagle spadek mocy ,kod błędu itp?
Jest kod błędu P0236 - sporadyczny. Nie ma żadnego świstu, jest brak mocy, na wskaźniku turbiny w trybie sport doładowanie dochodzi góra do 1/4 skali i koniec. Zaczyna się nagle, bez wcześniejszych objawów. Dziś na chwilę wskoczyła "normalność" - zauważalnie dłuższa turbodziura, by po chwili wrocił praktycznie wolnossak. Trzeba dobrze przemyśleć wyprzedzanie. Wykresy ciśnienia doładowania oczekiwanego i rzeczywistego baaardzo się różnią. Gdy działa normalne nachodzą na siebie.
Ściągnąłem cięgno z osi klapki Wastegate i po obadaniu organoleptycznym jeden wniosek - totalny złom, wewnątrz turbiny klapka waste grzechocze, duży luz na osi klapki.
Wysłałem już maila do FCA z żądaniem wymiany na ich koszt. Ciekaw jestem odpowiedzi.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
500X
A nie można zmienić samego zaworu ?
Czekam na odpowiedzi fachowców od regeneracji turbin. Turbina jest prosta, więc teoretycznie powinno się dać to zrobić.
-
Szybki odzew, ale na razie bez konkretów. Dzwonili zReiskiego na umówienie terminu diagnostyki turbiny, najwcześniej po 17.06. Na chwilę obecną nic więcej nie wiadomo co do kosztów.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Jest kod błędu P0236 - sporadyczny. Nie ma żadnego świstu, jest brak mocy, na wskaźniku turbiny w trybie sport doładowanie dochodzi góra do 1/4 skali i koniec. Zaczyna się nagle, bez wcześniejszych objawów. Dziś na chwilę wskoczyła "normalność" - zauważalnie dłuższa turbodziura, by po chwili wrocił praktycznie wolnossak. Trzeba dobrze przemyśleć wyprzedzanie. Wykresy ciśnienia doładowania oczekiwanego i rzeczywistego baaardzo się różnią. Gdy działa normalne nachodzą na siebie.
Czyli dokładnie to samo co u mnie. co prawda jeżdżę tak jużblisko 40 tys.km ale szykuję się do wymiany turbiny. Chętnie bym poznał kod tej już zmodyfikowanej by nie założyć kolejnej na 40 tys.km.
Może orientuje się ktoś czy są dostępnie i gdzie zestwy montażowe turbiny do naszych 1.4 MA tj. uszczelki i szpilki i śruby?
-
Tak dla ciekawości -bo moje auto ma 46 tyś km i ...jest w grupie ryzyka - czy procentowo możecie określić (osoby ,które mają problem z turbo) ile jeździcie w trybie sport względem trybu Auto? Pytam ,bo w SPORT rzadko jeżdżę i ciekawi mnie ,czy wybór trybu ,a co za tym idzie przestawienie się zapewne pewnych ustawień turbiny itd może ma wpływ na szybsze pokazanie się tego problemu ,ujawnienie się go .
-
do momentu uszkodzenia tryb sport używałem raczej okazjonalnie może dla całego przebiegu około max 20 % ... później jescze rzadziej bo odłączenie sprężarki i błąd 0236 dezaktywuje możliwość zmiany trybu.
-
Cytat:
Napisał
tomacias
Może orientuje się ktoś czy są dostępnie i gdzie zestwy montażowe turbiny do naszych 1.4 MA tj. uszczelki i szpilki i śruby?
Jutro wrzucę numery części które są potrzebne, łącznie z numerem turbiny.
Cytat:
Napisał
tomacias
do momentu uszkodzenia tryb sport używałem raczej okazjonalnie może dla całego przebiegu około max 20 % ... później jescze rzadziej bo odłączenie sprężarki i błąd 0236 dezaktywuje możliwość zmiany trybu.
W moim przypadku na auto i all weather 60/40, do tego Sport pewnie około 10%.
W moim wystąpienie przymulenia nie powoduje dezaktywacji pokrętła trybu jazdy.
-
Czyli podobnie do mnie -sport niewiele ,wedle potrzeb-to "czekam" na objawy :( . Rozumiem ,że ASO będzie się broniło przed naprawą ...
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
W moim wystąpienie przymulenia nie powoduje dezaktywacji pokrętła trybu jazdy.
w rzeczywistości wygląda to u mnie tak że dopóki błąd jest na liście "oczekujących" to mogę przełączać między trybami ale doładowanie jest ograniczone do max 20% zgodnie ze wskaźnikiem na tablicy zegarów, gdy błąd przejdzie w tryb zapisany i zapali się kontrolka MIL na tablicy, nastepuje dezaktywacja przęłącznika trybu jazdy i dezaktywacja trybu S&S oraz nie mogę włączyć tempomatu i przechodzę w symulację trybu jazdy wolnossącymi 75 końmi mechanicznymi :)
Cytat:
Napisał
tomacias
Rozumiem ,że ASO będzie się broniło przed naprawą ...
u mnie usterka wystąpiła tydzień przed końcem okresu gwarancyjnego, więc łaskawie wymienili czujnik w kolektorze ssącym... a gdy wróciłem po kilku dniach, dopatrzyli się że mam zamontowaną instalację LPG i odesłali do warsztatu że to ich wina i wina instalacji.... byłem jeszcze później w kilku warsztatach i ASO i nie znaleźli przyczyny ... lub grają wariata, żeby nie wyszło że to wina konstrukcji
-
W moim przypadku check'a nie wywala. Podejrzewam, że grzyb zaworu Waste w muszli obraca się na ośce. Dziś jechał normalne, wczoraj wieczorem zapisywałem wykresówki, anomalie wystąpiły, zapisały się, oczywiście pokażę to w ASO na diagnozie. Czujniki są na 100% sprawne,wartości map sensora i doładowania pokrywają się ze sobą w każdym przypadku. Z tego co ustaliłem, gdy grucha jest sterowana nadciśnieniem, zawór jest w pozycji zamkniętej i otwiera się dopiero, gdy trzeba upuścić spaliny. Gdy grzyb zaworu obraca się na ośce, to pod wpływem ciśneinia spalin sam z siebie odchyla się, co powoduje, że spaliny na wirnik nie lecą jak trzeba.