To jest widok strony w wersji do druku
-
Tylko w wersji 1.4 tjet bodajże do września 2018r były produkowane te silniki z fabrycznym lpg. Do 1.4 95KM tylko lpg zakładane przez dealer-a. Ja akurat w 1.4tjet mam zakładaną instalację BRC u dealer-a. Tzn. w większości przypadków dla ASO instalację lpg montują zewnętrzne firmy tym trudniące się. U mnie póki co 19kkm auto ma, mam go od 3kkm i nic się nie dzieje. Przy Twoich przebiegach to zakładałbym lpg od raz u dealer-a. Nie wiem skąd jesteś, bo w większości przypadków u dealer-a montują Tartarini. Raz że montaż nieraz wygląda kiepsko jak i pewnie regulacja, a dwa że jest problem później z serwisowaniem tych instalacji po upływie gwarancji i często jest się skazanym na ASO. A ASO i jakość i fachowość często nie idą w parze z sobą. Podobno na Warmii i Mazurach montują w ASO Fiata Stag-a. Bardzo dobra opcja, z instalacją z tym sterownikiem z serwisem nie bedziesz mieć problemu. Zresztą tamte okolice to macierzyste okolice tego producenta. Ja akurat zakupiłem takie auto z taka instalacją bo takie się trafiło, urok kupowania używanego auta. Jak się zacznie coś z instalacją problemy, to zmieniam sterownik z wtryskami na Stag/LpgTech/KME i mam bez problemowy dostęp do sterownika w własnym zakresie.
-
Na 40 tys rocznie to ja bym wziął diesla (przy założeniu, że te 40 to nie po mieście).
Na 1.4 N/A to nawet bym nie spojrzał.
Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
-
Ale diesel dużo droższy, a gość pisał że cena jakby odgrywa rolę.
Natomiast 95 czy T-jet, popatrz ile jest wątków o awariach w jednym i drugim. Brać T-jet, byli już tacy co pisali że na osiągach nie zależy, a potem żałowali. 95 to zbyt słaba jednostka do tego samochodu w mojej opinii.
-
Jak są plany żeby jeździć na gazie to brać 120KM tjet. Nie jestem znawcą ale nie zdecydowałbym się na wersję 95KM wiedząc że chcę montować LPG i będąc po lekturze tego forum (problemy z gazem) - znikąd się te historie nie wzięły.
Nie zrozum mnie źle, sam jeżdżę wersją 95KM i jestem zadowolony na razie, ale na gaz się nie decyduję.
Cytat:
Napisał
VanillaSky
95 to zbyt słaba jednostka do tego samochodu w mojej opinii.
Co człowiek to opinia, mi się wydaje że do "zwykłej" jazdy 95KM wystarcza. Zwróć uwagę, że np. Citroen montuje w C-elysse montuje bodajże silnik 82KM i ludzie też tym jeżdżą, a klasa i waga samochodów w miarę porównywalna. No ale to temat na osobną dyskusję.
-
Cytat:
Napisał
tipo
Myślisz,że robili by inną linią do lpg a inną do pb? Jest ktoś kto zakładał gaz po za Aso? i zrobił trochę km? Teraz mi ,,ćwieka" zabiłeś :). Handlowiec twierdzi,że w tych 120km jest już wzmocniona głowica ze względu na turbinę i w tych motorach oni sami zakładają instalację tartarini ,bo tak zakłada centrala fiata. W tych 95 konnych mówi,że też gaż chodzi ale tak na 10 klientów 2 narzeka
numery części tjet i tjet z fabrycznym lpg są inne. inne zawory, inna głowica a wniej być może gniazda.
-
Cytat:
Napisał
tipo
Handlowiec a handlowiec i w dalszym ciągu namawia mnie aby brać te 95km.
Handlowiec namawia Cię do zakupu tego co mu leży na magazynie. Zasada ta sprawdza się nie tylko przy zakupie aut.
-
1.4 z 95KM jeśli nie będziesz jeździł po górach i zadowoli Ciebie niska prędkość podróżna, dla oszczednego spalania, to auto jest dla Ciebie. Mam doblo z tym silnikiem. Dla mnie zdecydowanie za słaby i mało dynamiczny. Myślę, że podobnie będzie z Tipo. Dlatego kupując kolejnego Fiata, wybrałem Tipo z mocniejszym silnikiem diesla i nie żałuję zakupu.
Wysłane z mojego S2 przy użyciu Tapatalka
-
Wszyscy są zgodni, że mocniejszy silnik jest lepszy, ale ponad 90% użytkowników tego forum ma pod maską 95KM. Ciekawe dlaczego... :-D
-
Cytat:
Napisał
kjk
Wszyscy są zgodni, że mocniejszy silnik jest lepszy, ale ponad 90% użytkowników tego forum ma pod maską 95KM. Ciekawe dlaczego... :-D
Cena zakupu, juz nie wspominajac ceny tjet lpg, ktory byl drozszy o ok 11k zł (gdy kupowałem), no i koszta za kilka lat jak turbo sie wysypie.
-
Cytat:
Napisał
kjk
Który lepszy a który gorszy to tak na serio się okaże za kilka lat :smile: Pytanie podstawowe jest takie kto do czego potrzebuje auta, jaki ma styl jazdy itd. Od tego jest uzależniona odpowiedź który silnik lepszy. A z tym 90% użytkowników to moim zdaniem przesada, ja mam właśnie wrażenie że więcej jest T-jetów :tongue
-
Cytat:
Napisał
bahamut24
Cena zakupu, juz nie wspominajac ceny tjet lpg, ktory byl drozszy o ok 11k zł (gdy kupowałem), no i koszta za kilka lat jak turbo sie wysypie.
nigdy cennikowo nie był droższy o 11 koła tylko o 6. lpg dodatkowo 3.5 koła. te 6 to najlepiej opłacona opcja w tym aucie. a turbo jak padnie za 10 lat to się za tusiąc pińcet zregeneruje.
-
Jak mi w czipowanym i katowanym mondeo przez 12 lat i 313000km turbo o zmiennej geometrii nie padło a nawet nie osłabło to czemu w tipo ma paść turbo o najprostszej konstrukcji...
-
Wiesz jak z kasą raz ją masz a więcej razy nie masz:) .Poczytałem forum, po oglądałem filmy i 120km zbiera same pozytywne opinie. Na spalaniu mi nie zależy, ma być dobry motor i klima, kolor przeżyję i felgę stalową . Jak to jest teraz z kupnem fiata? można liczyć na jakieś gratisy od ceny? Niby jest ona mocno obniżona do 55 z chyba 68. Czy coś da radę ,,ugrać" jeszcze czy już cena jest tak mocno wyśrubowana,że na nic nie mogę liczyć. Macie jakieś doświadczenia z kupnem fiata?
Qvadrat tak jak wspominałem nigdy nie miałem turbo w benzynie, zawsze wolnossące i jestem akurat tu laikiem w temacie. Jedyne turbo jakie mam do w busach,ale to ropniaki
Z informacji jakie uzyskałem od sprzedawcy to od jakiegoś czasu nie ma już 120km dostępnych z fabryczną instalacją gazową. Obecnie serwisy same zakładają instalację dostarczoną przez Fiat-a. Mówi,że czy pod gaz czy bez gazu silnik jest ten sam na 100%
-
znam oba silniki z tym że wolnossak w dużo lżejszym aucie. polecam tjeta. skrzynia c635 też ładniej chodzi niż c514
-
Ja dziś kupowałem Sw lounge t-jet z rabatem 15500zł Nic więcej nie ugrałem bo już nie wołałem o to. Jak zawołasz kto wie może...