Ja ostatnio przed wymianą oleju wlałem mu płukankę silnika tec2000.
To jest widok strony w wersji do druku
k2 - ale mechanik określił wprost - jeśli stosuję przyzwoity olej, auta nie przepalam na autostradach i wymieniam olej co 10 max 15 tyś km to płukanka nie jest potrzebna co wymianę . Sam robię co 2 wymiany
Pytanie , może ktoś miał taki objaw .
Tipo 1.4 t jet , hałas ze skrzyni przy puszczaniu sprzęgła w czasie jazdy .
Na 1 głośno , 2 lekko , 3 bardzo cicho , przy deszcze nie słuchać.
Trudno opisać dźwięk ,, szszszuuuu" 🤔
Byłem u mechanika który nigdy nie zawiódł z wcześniejszymi autami , mówi że trudne do określenia , nastraszył trochę że coś w skrzyni,,satelity" i coś może jeszcze.
Droga ciężka sprawa☹️
Może pomożecie
Trudno określić o co chodzi tylko pisząc. A może to normalny odgłos skrzyni. Tym bardziej im wyższy bieg to ciszej. Tak w ogóle bardzo wyje.
Bo jak cicho to normalny objaw. Jaki przebieg samochodu. Wszystkie skrzynie dają jakiś odgłos, tym bardziej na niskim biegu.
Widzę, że temat szumu i tu się pojawił... W ilu miejscach jeszcze będzie?
Mi szumi w uszach czasami⌠a może to helikoptery co non stop latająâŚ sam już nie wiem⌠może pojde skrzyni jeszcze posłuchamâŚ
Kwadracik, ty to jajcarz jesteś
Ja też wybrałem Ravenol.W skrzyni naprawdę warto wymienić olej- kierować się zdrowym rozsądkiem i nie słuchać w tej sprawie rad serwisów. To firma mająca zarabiać i z ich punktu widzenia(niestety) lepszy gruby remont skrzyni za tysiące niż wymiana oleju za parę stówek. Tak na marginesie do silnika(T-jet) też leję Ravenol RUP 5w40.Temperatura płynięcia -51 więc prawdziwy syntetyk. Myślę że warto .Nie zapchało mi katalizatora (jak straszył serwis)zawory się nie zatarły a wał kręci się wbrew wszystkim złym przewidywaniom.. .
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
To skrzynia c 635.Niektórzy twierdzą że głośna praca to urok tej skrzyni-(ale to odczucie indywidualne- jednemu to głośno inny mówi że ok)dużo można o niej poczytać na forum Alfa Romeo. Recepta? Można zmienić olej - niektórzy próbują wlać nieco więcej oleju co nieraz pomaga-ale uwaga-z umiarem bo za duża ilość może pogorszyć zmianę biegów przy nierozgrzanej skrzyni.
Cześć ja wymieniłem olej w skrzyni biegów, weszło pod korek ok 1.9 litra. Użytkując drugi dzień auto stwierdzam że chodzi lżej wbicie biegu. Wlany był Olej przekładniowy Petronas Tutela Gearforce. Pozdrawiam
A czy ten upaprany na zdjęciu korek jest od wlewu oleju do skrzyni biegów? U kogoś z Was też nie trzyma czy to leci z innego miejsca?
Załącznik 43828
Olej można uzupełnić za pomocą śruby kontrolnej poziomu.
Od góry za pomocą lejka lub rurki na butelce z olejem.
Załącznik 43829
Załącznik 43830
Ok, a skąd widoczny wyciek oleju Twoim zdaniem?
Może pierścień uszczelniający na górze skrzyni biegów?
Załącznik 43831
Wymieniłem olej przy 120 tyś przebiegu. Nie był czarny, skrzynia chodziła dobrze. Odradzam wlanie więcej oleju niż trzeba jak niektórzy radzą w swoich postach. Auto stoi w poziomie i leje się olej aż zacznie wyciekać otworem z boku skrzyni. Wlałem więcej i 3 i 4 bieg zaczął mi lekko czepiać, spuściłem do prawidłowego poziomu i jest ok.