To jest widok strony w wersji do druku
-
Tipo sedan 1.4
Ja niedawno zauważyłem wodę w komorze koła zapasowego!
Przeciek był ewidentnie z lewej strony i podejrzenie padło na nieszczelność lewej lampy, próbowałem rożnych uszczelek piankowych silikonu ale na nic.
Rozebrałem lewy element tapicerski nadkola w bagażniku, lałem wodę i patrzyłem i wypatrzyłem że poniżej światła (patrząc od strony bagażnika) jest pół zamknięty profil, a w nim dość duża gumowa zaślepka i to było miejsce wycieku!
Zaślepka była prawidłowo założona ale była zbyt luźna (nieco za mała) i jak próbowałem ją chwycić zgrabiałymi od chłodu rękoma to wypadła mi ta za ślepka do środka. Położyłem się pod samochód grzebałem po omacku i wygrzebałem ją.
Używając silikonu nałożyłem go wokół zaślepki i tą samą drogą po omacku nałożyłem (choć nie było łatwo bo trzeba mieć gumowe ręce ale parę Ku..ew pomogło).
Znowu lałem wodę i jest sucho.
Pozdr
-
Cytat:
Napisał
tomgrut
Używając silikonu sanitarnego
Czasem nie ma on utwardzania kwaśnego?
-
A czy woda może lecieć przez dziury w klapie tam gdzie idą kable ? Zauważyłem że nie mam tam żadnej osłony gumowej tylko kable owinięte taśmą. Czy w ogóle powinna tam być jakaś osłona ?
-
Pomiędzy klapą a nadwoziem musi być gumowa osłona kabli i węża spryskiwacza.
-
U mnie mimo braku gumowej osłony kabli prawdopodobnie ciekło przez uszczelkę tylnej klapy - kable naciskały na krawędz uszczelki i wyginały ja i przez to ugięcie woda ciekła. Wystarczyło tylko podczas zamykania klapy ręką ułożyć odpowiednio kabel ( wiazke).
Wysłane z mojego SM-S906B przy użyciu Tapatalka
-
Odgrzeję kotleta, mam też przeciek. Jeden zlikwidowałem latem, była to uszczelka osi wycieraczki. Niestety po ostatnich deszczach ponownie woda - wszystko wskazuje na to, że przelewa się na uszczelce klapy bagażnika - w części, którą nasuwa się na pas blachy coś białego w uszczelce siedzi, całe pokruszone. Wyczyszczę ten rowek w uszczelce i wcisnę uszczelniacz silikonowy. Przy laniu wodą ewidentnie przeszła przez uszczelkę w dolnym rogu, po obu stronach.
-
Ja miałem podobny problem i problem leżał na połączeniu blach, woda ściekała z pod lampy i wciekała między połączenia blach bo tam się wykruszyło to białe uszczelnienie, ściągnąłem zderzak,wyczyściłem i na nowo położyłem masę uszczelniającą i mam teraz spokój.